radio tomi predvajalnik

policija splosniGorenjski in ljubljanski policisti smo v zadnjem tednu obravnavali več primerov drznih tatvin iz stanovanjskih objektov. Storilci so v vseh primerih s pogovorom o telekomunikacijah ali elektro storitvah lastnike uspeli zvabiti stran od vhoda v hiše ali stanovanja in jih potem okradli.

Zadnji tak primer je bil včeraj okoli poldneva v Radovljici. Storilec se je starejši oškodovanki predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja in jo s pogovorom zvabil iz stanovanja. Prepričal jo je, da ji morajo v klet namestiti dodatno opremo proti udaru strele. Ko sta si oškodovanka in storilec ogledovala kletne prostore, v stanovanju ni bilo nikogar, to pa je drugi storilec izkoristil, vstopil vanj ter ji odtujil denar in nakit. Oba storilca sta kraj potem zapustila, oškodovanka pa je šele kasneje ugotovila, da je bila žrtev tatvine.

Tudi na območju Ljubljane so se storilci pri tatvinah na območju Medvod, Šiške in Trbovelj predstavljali kot delavci telekomunikacijskega ali elektro podjetja. Vsakič je bilo storilcev več, tudi po štirje, in v vseh primerih so lastnike s pogovorom in prepričevanjem uspeli zvabiti stran od vhoda v hiše. Oškodovanci so starejši ljudje, ki so nasedli praznim besedam storilcev in so med ogledovanjem okolice hiše pustili odklenjena vhodna vrata. Drugi storilec je to izkoristil, vstopil v hišo in izvršil tatvino. Pri tovrstnih tatvinah sta največkrat odtujena zlatnina, denar in drugi manjši vredni predmeti.

Storilci drzne tatvine izvršujejo na zelo pretkan način, so zelo prepričljivi, oškodovance pa v pogovoru zavedejo do te mere, da povsem pozabijo na varovanje svoje lastnine. Prepričajo jih, da si z njimi ogledajo okolico hiše in jih zvabijo stran od vhoda, tako da hiše ali prostorov nimajo več pod nadzorom. Oškodovanci tudi pustijo odklenjena ali celo odprta vrata.

Pogovor med storilcem in žrtvijo gre običajno v smeri, da so serviserji, da odkupujejo staro železo, da prihajajo iz elektro, komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja in si ogledujejo teren, da bodo opravljali vgradnjo opreme, naprav, sanacijo odtokov, ipd. Storilci kraj največkrat zapustijo peš ali z vozilom, s katerim se pripeljejo do hiše. Največkrat preteče kar nekaj časa, preden oškodovanci ugotovijo, da so bili okradeni.

V preteklosti so bili obravnavani tudi primeri, ko so goljufi pod pretvezo servisiranja ali prodaje stvari občane prepričali, da so jih spustili v svoje domove. Tudi v takih primerih je lahko storilcev več. Medtem, ko se eden ukvarja s »prodajo« drugi storilci pregledajo ostale prostore in kradejo. So tudi primeri, ko storilec žrtev prosi, če mu nekaj prinese, vmes pa pregleda prostor in izvrši tatvino ter dogodki, ko storilci vstopijo v hišo skozi odklenjena vrata in se potem, če so zaloteni, izgovorijo, da nekoga iščejo in podobno.

Zato še enkrat opozarjamo. Vrata objektov vedno zaklepajte, tudi če ste doma. Nepoznanih ljudi ne spuščajte v stanovanja in hiše. Ko se pri vas nenapovedano oglasi človek in vam nekaj ponuja, imejte svojo lastnino ves čas pod nadzorom. Z njim ne odhajajte nikamor. Naj vam pusti ponudbo in kontakt, kar oboje lahko preverite pri podjetju, v imenu katerega ponuja storitev ali izdelek. Med pogovorom bodite pozorni nanj in na okolico, sumljiva ravnanja pa čim prej prijavite policiji na interventno številko 113.

Preventivni nasveti za varnost premoženja so dosegljivi tudi na spletnih straneh policije v rubriki "Svetujemo, ozaveščamo" oziroma "Varnost premoženja", ali na spletni povezavi https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-osebnega-premoenja

mag. Bojan Kos
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj

QR Code

Ocenite prispevek:
0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran