radio tomi predvajalnik

policija splosniPolicisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 104 nujnih primerih in na številko "113" prejeli 448 klicev. Obravnavali so 8 prometnih nesreč, pri katerih sta dve osebi umrli, ena pa se je lažje telesno poškodovala. Zasegli so 2 vozili. S področja kriminalitete so obravnavali 5 tatvin, 3 vlome, 4 poškodovanja tuje stvari in kaznivo dejanje nasilja v družini. Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali v 13 primerih.

Petek, 28.2.

V Vanganelu je ob 10.48 prišlo do prometne nesreče, v kateri se je lažje poškodoval kolesar. Policisti so ugotovili, da je 59-letni kolesar zaradi neprilagojene hitrosti trčil v ustavljen kombi. Kolesarja so na kraju oskrbeli reševalci in ga odpeljali na pregled v SB Izola, kjer so ugotovili, da ni huje poškodovan (udarec in opraskanine po roki). Policisti so oglobili tako kolesarja, kot tudi voznika kombija, ki je nepravilno stal na cesti.

Ob 11. uri so v eni od bančnih ustanov v Ilirski Bistrici našli ponarejen bankovec za 20 evrov. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljajo, kdo je bankovec spravil v obtok. Sledi mu kazenska ovadba.

Koprski policisti so ob 14.33 posredovali zaradi kršitve javnega reda in miru v Dijaškem domu v Kopru. Tam sta se sprli 53-letna državljanka Italije in njena 17-letna hči, ki ni hotela oditi z njo. Na kraju je posredoval tudi varnostnik, ki pa ga 53-letnica ni upoštevala. Zaradi storjenih prekrškov po Zakonu o javnem redu in miru ter Zakonu o zasebnem varovanju so policisti državljanki Italije izdali plačilni nalog (6/4-1 čl. ZJRM-1 in 89/2/3-45/6 čl. ZZasV-1).

Ob 18.36 so prometni policisti na bencinskem servisu v Hrpeljah ustavili 18-letneka moškega iz Sežane, ki je vozil neregistriran moped. Ker moški ni imel niti vozniškega dovoljenja, so mu moped zasegli. Zoper njega bodo podali obdolžilni predlog sodniku za prekrške.

Ob 22.48 so policisti v Kopru obravnavali kaznivo dejanje nasilja v družini. 41-letni moški se ni umiril niti po prihodu policistov, zato so ga zaradi neupoštevanja zakonitih ukazov policistov in drznega vedenja pridržali. Moškemu so policisti prepovedali približevanje žrtvi, o ugotovitvah pa bo napisana kazenska ovadba.

Sobota, 29.2.

V Seči sta ob 2. uri dve ženski, v osebnem vozilu poslušali glasno glasbo in s tem motili nočni mir in počitek. Ko je na kraj prišla policijska patrulja je 44-letna voznica s kraja odpeljala, zato so policisti zapeljali za njo in jo ustavili v Luciji. Izkazalo se je, da je vozila pod vplivom alkohola, saj ji je alkotest pokazal 0.41 mg/l. Policisti so ji prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi predhodne kršitve določil Zakona o javnem redu in miru in vožnje pod vplivom alkohola pa so ji izdali tudi plačilni nalog (8/2 čl. ZJRM-1; 105/5-2 in 16/5-1 čl. ZPrCP).

Ob 2.30 sta se v stanovanju, v Izoli, sprla partnerja. 50-letni moški se ni pomiril niti, ko so na kraj prišli policisti, zato so mu odredili pridržanje. Zaradi kršitve javnega reda in miru mu je bil izdan plačilni nalog. (6/4 čl. in 22/1 čl. ZJRM-1).

V jutranjih urah so piranski policisti obravnavali poskus vloma v frizerski salon na Šolski ulici v Luciji in vlom v frizerski salon na ulici Obala v Luciji. Pri prvem kaznivem dejanju storilcu ni uspelo priti v notranjost salona, v drugem primeru pa je z večjim kamnom razbil steklo na vhodnih vratih in iz notranjosti ukradel manjšo količino gotovine. V obeh primerih bo po preiskavi podana kazenska ovadba, nastalo pa je za več kot 1000 evrov premoženjske škode.

V Strunjanu je ob 17.24 mlajši moški vlomil v stanovanjsko hišo, pri čemer ga je zalotil lastnik. Storilec je s kraja zbežal pri tem pa odvrgel tudi ukradeno zlatnino. Policisti ga še iščejo in ugotavljajo ali je storilec ukradel še kaj. Po končani preiskavi bo zoper njega podana kazenska ovadba.

Ob 22.42 smo prejeli klic, da je v bližini lovske koče Ravnik v Slavini moški z vozilom Nissan Qashqai zapeljal s ceste. Kljub oživljanju s strani očividcev in hitremu posredovanju zdravstvenega osebja ZD Postojna, 70-letnemu moškemu na kraju ni bilo pomoči. Policisti so z ogledom kraja nesreče ugotovili, da je voznik zaradi vožnje preblizu desnega roba zapeljal izven vozišča v jarek ter z vozilom tam obstal. Voznik je očitno poskušal vozilo zapustiti skozi prednja desna vrata, ki jih je uspel odpreti, nato pa je tam omagal. Zaradi velike verjetnosti, da je voznik umrl naravne smrti in ne zaradi posledice prometne nesreče je zdravnik za pokojnega odredil sanitarno obdukcijo. Ko bodo znani rezultati bodo policisti o vzrokih nesreče in posledici smrti obvestili koprsko tožilstvo.

Nedelja, 1.3.

Koprski policisti so na Lazaretu ob 3.10 ustavili voznika osebnega avtomobila Opel. V postopku so ugotovili, da ga je vozil 28-letni moški in to v času veljavnega ukrepa prepovedi vožnje. Policisti so na kraju izvedi še hitri test za ugotavljanje simptomov vožnje pod vplivom mamil, ki je bil pozitiven, zato je bil moškemu odrejen strokovni pregled, ki pa ga je odklonil. Vozilo je bilo 28-letniku zaseženo, zoper njega pa zaradi več storjenih prekrškov sledi obdolžilni predlog sodniku za prekrške (56/10 čl. ZVoz-1, 107/12-10/3 čl. ZPrCP in 16/5-1 čl. ZPrCP).

Italijanski varnostni organi so nas ob 11. uri obvestili, da je njihova obalna straža, v morju pred Sesljanom našla čoln, slovenske registracije, brez posadke. Policisti so s preverjanjem okoliščin ugotovili, da je neznanec v zadnjem tednu dni, iz čolna ukradel izvenkrmni motor znamke Honda. Čoln, ki je bil privezan v Strunjanu, je storilec očitno zato, da bi prikril svoje kaznivo dejanje, odvezal iz priveza in ga spustil v morje. Lastnik bo lahko svoje sicer nepoškodovano plovilo, a brez motorja, prevzel v Italiji. Po končani preiskavi bo na tožilstvo v Kopru podana kazenska ovadba. Lastnik je oškodovan za okoli 5000 evrov.

Ob 14.20 se je na avtocesti Kozina – Koper, za tunelom Kastelec zgodila prometna nesreča, v kateri je ena oseba umrla. Policisti so z ogledom kraja nesreče ugotovili, da je 58-letni voznik iz Ljubljane, zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad svojim vozilom Fiat Punto. Vozilo je večkrat trčilo ob zaščitno odbojno ograjo avtoceste, nato pa se je pri izogibališču prevrnilo v manjše jezero. Kljub hitri intervenciji tako policistov kot tudi gasilcev moškemu na kraju niso mogli več pomagati. Zaradi ogleda prometne nesreče je bila med 17.15 in 18.10 zaprta avtocesta med odcepoma Kozina in Črni Kal. Policisti Postaje prometne policije Koper bodo po vseh zbranih informacijah o točnem vzroku za prometno nesrečo obvestili koprsko tožilstvo.

V popoldanskih urah so na Pomjanu koprski policisti 40-letnemu moškemu iz Šmarij zasegli manjšo količino prepovedane droge konoplja. Zoper njega so uvedli hitro postopek z odločbo (33/2 čl. ZPPPD).

Ob 20.35 so policisti na cesti Dragonja - Koper ustavili 41- letnega voznika osebnega avtomobila, ki mu je alkotest pokazal 1.00 mg/l. Prepovedana mu je bila nadaljnja vožnja, začasno odvzeto vozniško dovoljenje in odrejeno pridržanje.

Alkohol ter vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.

Ilegalne migracije
Na območju PU Koper smo od petka 28. 2. 2020 od 6.00 ure do danes do 6.00 ure, obravnavali 24 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med R Hrvaško in R Slovenijo.

Italijanski varnostni organi so nam 28. 2. 2020 predali 9 državljanov Turčije, ki pa so na območju Slovenije zaprosili za mednarodno zaščito. Vsi so bili nastanjeni v azilni dom v Ljubljano.

Policisti PP Kozina so 28. 2. 2020 ob 21.55 na območju Golaca prijeli 5 državljanov Sirije, ki so nelegalno vstopili na območje R Slovenije. Vseh 5 so policisti že vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Ilirskobistriški policisti so 29. 2. 2020 ob 6.50 obravnavali 10 državljanov Afganistana, ki so zaprosili za mednarodno zaščito. Po postopku s policisti so bili odpeljani v azilni dom.

Jure Griljc, mag. prav.
samostojni policijski inšpektor I
Policijska uprava Koper

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran