radio tomi predvajalnik

policija splosniV nedeljo, 3. maja okoli 1. ure zjutraj so italijanski varnostni organi, na podlagi Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado italijanske republike o čezmejnem policijskem sodelovanju, v Republiko Slovenijo, zasledovali voznika osebnega avtomobila znamke Toyota Yaris, italijanskih registrskih številk, ki na območju Gorice (Italijanska republika), ni upošteval njihovih znakov in se je poskušal izogniti njihovi kontroli tako, da je zapeljal v Republiko Slovenijo. Zasledovani oz. pobegli voznik je na območju nekdanjega mejnega prehoda v Vrtojbi z veliko hitrostjo zapeljal mimo kontrolne točke in nadaljeval z objestno ter nevarno vožnjo v smeri Nove Gorice in Solkana.

Policisti OKC PU Nova Gorica so o dogodku takoj obvestili policijske patrulje na širšem območju Nove Gorice, ki so se takoj vključile v zasledovanje tujega voznika. Zasledovani voznik se jim je poskušal izogniti in z objestno vožnjo nadaljeval na širšem Goriškem (na cestah in ulicah Vrtojbe, Šempetra pri Gorici, Nove Gorice, Rožne Doline, Solkana in Mirna) in med drugim v Solkanu tudi namerno trčil v vozilo italijanskih varnostnih organov (orožnikov). Policisti so ga čez približno pol ure ustavili na parkirišču večje trgovine v Šempetru pri Gorici in v postopku ugotovili, da je vozilo vozil 22-letni državljan Italije, v vozilu pa je bil kot sopotnik tudi 21-letni državljan Italije. V postopku je bilo ugotovljeno da je voznik vozil pod vplivom alkohola (0.51 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka) in pod vplivom prepovedanih drog; rezultat odrejenega hitrega testa za prepoznavanje simptomov vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je bil pozitiven. Nadaljnji strokovni pregled v zdravstveni ustanovi je voznik odločno odklonil. Na podlagi določil Zakona o pravilih cestnega prometa je bil 22-letni Italijan pridržan v prostorih Policijske postaje Nova Gorica, zaradi neupoštevanja znakov policistov, ogrožanja in nevarne vožnje pa bo zoper njega v skladu z usmeritvami Državnega tožilstva podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi (po 299. členu KZ-1) ter suma storitve kaznivega dejanja Nevarna vožnja v cestnem prometu po 324. členu KZ-1).

Prav tako bodo policisti zoper italijanska državljana podali predlog drugemu prekrškovnemu organu (Zdravstvenemu inšpektoratu Republike Slovenije) zaradi kršitve vladnega odloka (Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja Covid-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije).

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran