radio tomi predvajalnik

To sredo in četrtek, 20. in 21. maja 2020, je na območju PU Nova Gorica kot tudi drugod po državi že šesto leto zapored na 629 lokacijah potekal maraton nadzora hitrosti (ang. Speed Enforcement Marathon). Samo na območju Policijske uprave Nova Gorica so policisti izvajali meritve hitrosti na 40 lokacijah. Aktivnosti za umirjanje prometa policisti sicer izvajamo skozi vse leto. S pogostejšimi in bolj poostrenimi nadzori pa navadno začnemo v aprilu. Zaradi epidemije covid-19 so letos odpadle številne aprilske aktivnosti, ki jih sicer izvajamo z ostalimi deležniki, denimo prvi del vsakoletne vseevropske akcije hitrosti. Ker se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice, vozniki na ceste, veliko otrok pa v šolske klopi in vrtce, smo z napovedanim poostrenim nadzorom želeli spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov. Cilj maratona hitrosti je prav znižanje povprečne hitrosti na cestah in vplivanje na zavedanje voznikov o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje ( https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/104169-ucinek-maratona-nadzora-hitrosti-se-pozna-tudi-na-preventivnih-tablah-vi-vozite ).

Izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljajo manjše število prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Večina voznikov je spoštovala omejitve in vozila odgovorno. Vseeno pa so med njimi tudi takšni, ki z visokimi prekoračitvami resno ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

V omenjenem nadzoru so policisti PU Nova Gorica ugotovili skupno 50 prekoračitev hitrosti. Velika večina kršitev (36) je bila ugotovljenih v naseljih, 10 kršiteljev je bilo ugotovljenih izven naselja , 4 kršitve glede prekoračitve hitrosti pa je bilo ugotovljenih na hitri cesti H4 Razdrto – Vrtojba. Vsem navedenim (50) kršiteljem je bil izdan plačilni nalog.

V omenjenem nadzoru so bile ugotovljene tudi druge kršitve prometne zakonodaje. 15 kršiteljem je bil izdan plačilni nalog zaradi neuporabe varnostnega pasu, 4 kršiteljem je bil izdan plačilni nalog zaradi nepravilne uporabe mobilnega telefona, v enem primeru so zaradi odklona strokovnega pregleda zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih substanc za enega voznika podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče. Prav tako se zoper enega voznika tovornega vozila podali obdolžilni predlog zaradi vožnje pod vplivom alkohola (0,68 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Omenjeni voznik (56-letni državljan Madžarske) je bil po določilih Zakona o pravilih cestnega prometa tudi pridržan.

Prekoračitev hitrosti namreč predstavlja enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč. S takšnimi aktivnostmi želi policija okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da neprilagojena hitrost oz. prekoračitev hitrosti predstavlja veliko grožnjo za nastanek najhujših prometnih nesrečo (predstavlja enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč), zato bi morali biti bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti, hitrost vožnje pa vselej prilagoditi voznim razmeram in lastnim vozniškim sposobnostim.

Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo.

Zato v policiji znova opozarjamo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti! Vozite previdno, le skupaj lahko poskrbimo, da bodo naše ceste varne za vse!

 nadzor prometa ng 1

nadzor prometa ng 2

nadzor prometa ng 3

nadzor prometa ng 4

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran