radio tomi predvajalnik

V sredo in četrtek, 20. in 21. maja 2020, je na območju celotne Slovenije že šesto leto zapored potekal maraton nadzora hitrosti. Policisti so merili hitrost na 629 lokacijah.

Na območju Policijske uprave Koper so se policisti priključili akciji 20. maja. Ker se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice, vozniki na ceste, veliko otrok pa v šolske klopi in vrtce, smo z napovedanim poostrenim nadzorom želeli spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov. Cilj maratona hitrosti je prav znižanje povprečne hitrosti na cestah in vplivanje na zavedanje voznikov o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje ( https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/104169-ucinek-maratona-nadzora-hitrosti-se-pozna-tudi-na-preventivnih-tablah-vi-vozite ).

Koprski policisti so skupaj ugotovili 63 prekoračitev hitrosti, od tega je bilo 42 voznikov ustavljenih, 21 hitrosti pa je bilo izmerjenih s stacionarnim radarjem. 35-krat so vozniki prekoračili hitrosti v naselju, 21-krat izven naselij, sedemkrat pa na avtocesti oziroma hitri cesti. Večina voznikov se je omejitev držala, pa tudi v primerih, ko so kršitelji prejeli globo, ni šlo za hujše prekoračitve hitrosti.

nadzor prometa kp 1

nadzor prometa kp 2

nadzor prometa kp 3

nadzor prometa kp 4

Na območju PU Koper smo v prvih štirih mesecih 2020 obravnavali 262 (lani v enakem obdobju 330) prometnih nesreč. V tem času beležimo 3 (2) prometne nesreče s smrtnim izidom, 8 (9) s hudo telesno poškodbo, 61 (72) z lažjo telesno poškodbo ter 190 (247) z materialno škodo.

Padec skupnega števila prometnih nesreč lahko pripišemo zmanjšanju gostote prometa zaradi razglasitve pandemije ter ob tem sprejetih ukrepov za zajezitev širjenja te bolezni.

Po primarnih vzrokih prometnih nesreč prevladuje nepravilna stran in smer vožnje 60 (68), sledi premik z vozilom 57 (90) in nato vsi ostali vzroki 41 (40). Neprilagojena hitrost je bila vzrok za 39 (54) prometnih nesreč.

34 (34) povzročiteljev prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola, povprečna koncentracija alkohola je bila 1,22 (1,99) g/kg (promila) alkohola.

Vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran