radio tomi predvajalnik

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 45 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 142 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in devet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 14-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, grožnje, poškodovanja tuje stvari, vloma in tatvin. Posredovali so zaradi poskusov izmika mejni kontroli.

V nesrečah poškodovana kolesar in kolesarka
Policisti PP Trebnje so bili nekaj pred 18. uro obveščeni o prometni nesreči v Trebnjem. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 58-letni voznik osebnega avtomobila, ki je ob zavijanju levo odvzel prednost 45-letnemu kolesarju. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli reševalci in ga odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre za lažje poškodbe. Povzročitelju nesreče so policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Nekaj po 22. uri so nas iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo mladoletnico, ki naj bi se lažje poškodovala v prometni nesreči pri Mirni. Policisti so ugotovili, da je za nesrečo odgovorna mladoletna kolesarka, ki je ob zavijanju levo izgubila oblast nad kolesom in padla.

Vlom
V naselju Stara vas - Bizeljsko je med 8. in 15. uro nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar, zlat nakit in več nabojev. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 6500 evrov.

Poskusi izmika mejni kontroli
Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila turških registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila, kjer so na podvozju polpriklopnika na rezervnem kolesu odkrili moškega, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Pri nadaljnjem pregledu so našli še dve osebi, ki sta se skrivali na osovini polpriklopnika. Tri državljane Afganistana so po zaključenem postopku predali hrvaškim policistom.

ilegalci obrezje 1

ilegalci obrezje 2

ilegalci obrezje 3

(Foto: PMP Obrežje)

Policisti PMP Dobova so 2. 6. med kontrolo tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal iz Srbije, na podvozju vagona našli državljana Irana, ki se je na ta način poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V noči na 3. 6. so na podvozju tovornega vlaka, ki je prav tako pripeljal iz Srbije, našli še dva državljana Alžirije in dva državljana Maroka, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

ilegalci dobova 1

ilegalci dobova 2

(Foto: PMP Dobova)

Letos so policisti Policijske uprave Novo mesto pri mejni kontroli odkrili 229 tujcev, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V celem letu 2019 so na naših mejnih prehodih odkrili 577 tujcev, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. V razgovorih ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznikov, največkrat pa, ko vozniki na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek. Takrat se skrijejo na podvozja tovornih vozil ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor. Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih vagonov in skritih med tovorom v vagonih. Tako ravnanje je izjemno nevarno, pogosto življenjsko ogrožujoče. Naj spomnimo na primer z začetka meseca marca 2020, ko so policisti PMP Dobova rešili 30 tujcev, med njimi 12 otrok starih med 5 in 14 let in visoko nosečo žensko. Tujce so odkrili v zaprtih vagonih, pod natovorjeno glino, ki je zaradi razmočenosti ustvarila nevaren oklep, primanjkovalo je tudi kisika.

Policisti mejno kontrolo in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega utripa, CO2 testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov kot so lupa, meter, lestev ipd. Še vedno pa velja, da so za učinkovito mejno kontrolo in odkrivanje poskusov izmikov mejni kontroli in odkrivanje drugih kaznivih dejanj na mejnih prehodih ključni policisti in policistke z znanjem, izkušnjami in zavzetostjo pri delu.

Alenka Drenik
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran