radio tomi predvajalnik

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 59 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 200 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi osmih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, vloma in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

Prijeli pobeglega povzročitelja nesreče
5. 6. ob 9.20 so bili policisti PP Novo mesto obveščeni o prometni nesreči v Srebrničah, kjer naj bi voznik osebnega avtomobila znamke Audi trčil v zadnji del vozila oškodovanca in pobegnil s kraja nesreče. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa voznika izsledili na Ljubljanski cesti. Kršitelj znakov policistov s katerimi so ga ustavljali ni upošteval, s pospešeno hitrstojo je nadaljeval z vožnjo in zapeljal na travnik in na makadamsko pot pri Potočni vasi, kjer so ga ustavili. 23-letnemu vozniku, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja in je imel v litru izdihanega zraka 1,07 miligramov alkohola in 20-letnemu potniku so odvzeli prostost in nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem vseh okoliščin kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu. Zasegli so tudi osebni avtomobil znamke Audi.

Kazenske ovadbe zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete
Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so na Specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe in gospodarsko družbo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1. Kriminalisti so ugotovili, da je ena izmed osumljenk kot predsednica uprave slovenske družbe zlorabila svoj položaj in podpisala več kreditnih pogodb, pridobljena sredstva pa so bila uporabljena za managerski prevzem te iste družbe. Druga osumljenca sta bila sopodpisnika pogodb in direktorja družbe, ki je kredit prejela. V skladu z določili Zakona o gospodarskih družbah je šlo za prepovedano finančno pomoč, posledica storitve kaznivega dejanja, ki je nastala za gospodarsko družbo, ki je dala kredit, pa je velika premoženjska škoda v višini več kot 4.100.000 evrov.

V mesecu maju so novomeški kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper fizično osebo in gospodarsko družbo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj davčne zatajitve po 249. členu KZ-1, kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 om 15 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Med preiskavo so ugotovili, da se je osumljenec v letih 2015 in 2016 kot direktor gospodarske družbe - trgovine z gradbenim materialom in elektronskimi napravi, izognil plačilu davkov in neupravičeno dobil vrnjen davek v Republiki Sloveniji za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah v EU v višini več kot 1.185.000 evrov. Osumljenec je knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

V tretjem primeru so kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper fizično osebo iz Hrvaške in slovensko gospodarsko družbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 in sedmih kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Ugotovljeno je bilo, da se je osumljenec kot direktor gospodarske družbe - trgovine z žiti in elektronskimi napravami, pri poslovanju izognil plačilu davkov, saj je neupravičeno pridobil vrnjen davek v Republiki Sloveniji, za dobave različnega blaga kupcem v drugih državah EU, v višini skoraj 250.000 evrov. Knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige je izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

Napadli policiste in poškodovali službeno vozilo
Policista PP Novo mesto sta okoli 19. ure na cesti med Muhaberjem in Potočno vasjo ustavljala voznika osebnega avtomobila Fiat stilo. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo do naselja v okolici Novega mesta, kjer je vozilo ustavil in poskušal peš pobegniti. Policista sta kršitelja prijela, ta pa se je ves čas aktivno upiral. Z namenom preprečitve prijetja je policista fizično napadla še ena oseba in ga lažje poškodovala. V postopek se je vmešalo še več prebivalcev naselja, ki so v službeno vozilo metali kamenje in ga poškodovali ter storilcu omogočili beg. V nadaljevanju so policisti zasegli avtomobil, ki so ga storilci medtem poškodovali s sekirami. Nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem okoliščin kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti in kaznivega dejanja preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, katerih sta osumljena 26-letni moški in 47-letna ženska. 26-letnemu vozniku, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja bodo zaradi številnih kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa in Zakon o motornih vozilih za omenjene kršitve določata globo v višini 1640 evrov.

Rop
Policisti PP Novo mesto so bili nekaj po 19. uri obveščeni o ropu v prodajalni na Glavnem trgu v Novem mestu. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je neznanec ob plačevanju kupljenega artikla na blagajni izkoristil priložnost, ko je prodajalka odprla blagajniški predal in iz predala odtujil šop bankovcev ter pobegnil. Okoliščine ropa policisti še preiskujejo.

Vlom
Na Bizeljski cesti v Brežicah je nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil zlat nakit.

Tatvina
Na območju Grmovelj (PP Šentjernej) je nekdo s pašnika odtujil ovco in z dveh njiv pobral poljščine. Lastnika ocenjujeta, da sta oškodovana za okoli 400 evrov

Poskusi izmika mejni kontroli
Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila, kjer so v tovornem delu našli štiri državljane Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Na podvozju tovornega vozila registrskih oznak Severne Makedonije pa so našli še dva državljana Irana, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje
Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Vrbine (PP Krško) izsledili in prijeli državljana Libije in državljana Alžirije, ki sta nezakonito prestopila državno mejo. Postopek s tujcema še ni zaključen.

Alenka Drenik
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran