radio tomi predvajalnik

policija splosniPri pristanku se je na Bovškem poškodovala 39-letna jadralna padalka...
Včeraj, 9. julija ob 16.55 uri, smo bili obveščeni, da se je pri pristanku na Letališču Bovec poškodovala 39–letna jadralna padalka, državljanka Madžarske. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je omenjena jadralna padalka okoli 16.30 ure skočila skupaj še z skupino 8 padalcev iz letala znamke Pilatus PC-6. Pri pristanku z jadralnim padalom jo je zaradi vetra odneslo proti vzhodu na rob letališča, kjer je s telesom zadela v kovinsko ograjo. Po nesreči so poškodovano padalko njeni prijatelji odpeljali v Zdravstveni dom v Tolmin, kjer so ji nudili prvo pomoč, nato pa je bila napotena na nadaljnji pregled v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

...na Goriškem pa 50-letni jadralni padalec, oba državljana Madžarske
Prav tako so policisti PP Nova Gorica danes, 10. julija ob 11.24 uri, obravnavali nesrečo tujega jadralnega padalca (sum poškodbe hrbtenice) na pristajališču za jadralne padalce Lijak pri Šmihelu (Mestna občina Nova Gorica). Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da se je pri pristanku poškodoval 50–letni jadralni padalec, državljan Madžarske. Po nudeni pomoči na kraju so ga reševalci NMP ZD Nova Goric z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico Šempeter pri Gorici.

Na Kobariškem vlomili v tuje osebno vozilo
Včeraj, 9. julija ob 18.50 uri, so policisti obravnavali vlom v osebni avtomobil na območju vasi Podbela (Občina Kobarid). Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec včeraj popoldne na parkirišču v bližini mostu ob reki Nadiži vlomil v osebni avtomobil znamke VW Golf, nemških registrskih številk in iz vozila ukradel dve denarnici z vsebino (približno 250 evrov gotovine, kreditne kartice in druge osebne dokumente) na škodo dveh nemških državljanov. Okoliščine kaznivega dejanja policija še preiskuje, po zaključku preiskave bo podana kazenska ovadba na pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na Bovškem vlomili v osebno vozilo
Policisti PP Bovec so bili v sredo, 8. julija, s strani oškodovanca obveščeni o vlomu v osebni avtomobil znamke KIA, čeških registrskih številk na Bovškem (pri trdnjavi Kluže). Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec tega dne vlomil v omenjeno vozilo znamke in iz njega ukradel nahrbtnik z vsebino (v njem je 71-letni državljan Češke imel osebne dokumente, dve denarnici z gotovino, bančne kartice in PIN kode za omenjene bančne kartice, mobilni telefon, digitalni fotoaparat itd.). Po izvršenem kaznivem dejanju je storilec z odtujenimi predmeti odšel neznano kam. Včeraj, 9. julija, so bili bovški policisti s strani oškodovanca ponovno obveščeni, da je neznani storilec po izvršenem kaznivem dejanju na območju Občine Kobarid iz enega od bančnih avtomatov z odtujenimi bančnimi karticami dvigoval gotovino. Policisti PP Bovec primer še preiskujejo in bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo (po prvem odstavku 205. člena KZ-1) na novogoriško Državno tožilstvo. Z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj ponovno poudarjamo, da so bančne kartice denar in je treba z njimi ravnati kot z drugimi vrednimi stvarmi. Vedno jih imejte pri sebi in si zapomnite osebno številko PIN, če pa si jo ne morete zapomniti, pa jo nikoli ne imejte shranjene skupaj s kartico. V primeru izgube ali kraje bančna kartice je najbolje, da jo čim prej prekličete in o tem obvestite policijo, pri banki pa vklopite tudi varnostna SMS-sporočila o uporabi kartice.

S ciljem preprečevanjem tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo, stanovanje, stanovanjski objekt ipd., to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo (več preventivnih nasvetov na spletni strani: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/preventiva/432-vlomi-v-vozila ).

Obravnavani vlom v trgovino na Cerkljanskem
Včeraj, 9. julija, so policisti PP Idrija obravnavali nedavni vlom skozi vhodna avtomatska vrata ene od trgovin v naselju Cerkno. Nepridiprav je nato skušal vlomiti še skozi notranja vrata trgovine, kar pa mu ni uspelo oziroma je dejanje opustil iz neznanega razloga; v notranjost trgovine ni vstopil. Zaradi omenjenega nezakonitega ravnanja je nastala materialna škoda za približno 220 evrov. O primeru je Policija obveščala tudi pristojne pravosodne organe. Po zaključku preiskave bodo policisti PP Idrija na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo (po prvem odstavku 205. člena KZ-1) na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

V prometni nesreči I. kategorije z materialno škodo v Idriji udeleženi dve vozili
Včeraj, 9. julija popoldne, so policisti PP Idrija obravnavali prometno nesrečo I. kategorije z materialno škodo v Idriji. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 33-letni voznik avtomobila ob 17.20 uri vozil iz smeri Triglavske ulice - neprednostne ceste in se vključeval v semaforiziranem križišču (ko semaforji niso delovali) na Gregorčičevo ulico v trenutku, ko je pravilno po Gregorčevi ulici iz smeri Godoviče proti središču Idrije pripeljal voznik tovornega vozila s priklopnikom, državljan Madžarske. Voznik osebnega vozila je madžarskemu vozniku izsilil prednost, ki se je sicer z vozilom izogibal v levo, vendar je kljub temu zadel osebni avtomobil po celotni desni strani. Nihče od udeležencev ni bil poškodovan. Idrijski policisti so 33-letnemu vozniku osebnega avtomobila zaradi kršitve Zakona o pravilih cestnega prometa (vključevanje v cestni promet, kršitev 56. člena ZPrcP) izdali plačilni nalog.

Vožnje pod vplivom alkohola
Včeraj, 9. julija ob 18.10 uri, so policisti PP Bovec v naselju Soča imeli v postopku 39-letnega voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat je pokazal, da je slednji vozil pod vplivom alkohola (0.85 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, čaka pa ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

Prav tako so policisti danes, 10. julija ob 1.32 uri v nočnem času, na območju naselja Orehovlje (Občina Miren-Kostanjevica) ustavili 31-letnega voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju odredili preizkus alkoholiziranosti. Tudi njemu je rezultat preizkusa pokazal, da je vozil krepko pod vplivom alkohola (1.13 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Slednjemu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), tudi njega čaka srečanje s sodnikom, saj bo zoper hujšega kršitelja cestnoprometnih predpisov podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

Vse udeležence v cestnem prometu policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo oz. negativno vpliva na vse človeške funkcije, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu. Zato voznike ponovno opozarjamo, da ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik pa je prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot…(več tudi na spletni strani Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/156-prometna-varnost/6187-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne ).

Tatvina gorskega kolesa v Novi Gorici
Včeraj, 9. julija, so policisti PP Nova Gorica obravnavali tatvino gorskega kolesa v Novi Gorici. Po sedaj zbranih podatkih je neznanec tekom včerajšnjega popoldneva odvzel zaklenjeno gorsko kolo znamke Nakamura, z rdeče belim napisom Nakamura na okvirju kolesa, neznanih serijskih številk, ki je bilo v kolesarskem boksu pred stanovanjskim blokom (Cankarjeva ulica). Nepridiprav je z neznanim predmetom odstranil zaščitno varovala in nato z ukradenim kolesom kraj zapustil ter odšel neznano kam. S tem dejanjem je bila oškodovanki povzročena materialna škoda v višini približno 450 evrov. Na podlagi predloga za pregon s strani oškodovanke bodo novogoriški policisti po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Z namenom preprečevanja tovrstnih kaznivih dejanj policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjamo, da so tatvine koles pogosta kazniva dejanja, saj je v Sloveniji ukradenih oziroma prijavljeno pogrešanih letno približno 3.000 koles. Tatovi tudi niso izbirčni; kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko. Zanje je najbolj pomembno, da je njihov podvig čim bolj enostaven. Zato policisti svetujemo, da raje dobro zavarujete svoje kolo in ne ponujate priložnosti nepridipravom. Prav tako svetujemo, da si zapišete podatke o kolesu (v pomoč vam je lahko naslednji obrazec: https://www.policija.si/images/stories/Preventiva/Kriminal/IMG/OpisKolesa_Obrazec.jpg ), po možnosti ga fotografirajte. Oškodovanci ob prijavi tatvine namreč običajno vedo povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar Policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj. Več je podatkov, ki jih policisti dobijo ob prijavi tatvine, večja je možnost, da se kolo identificira in nazadnje tudi vrne lastniku (več preventivnih nasvetov Policije na naslednji spletni strani: https://www.policija.si/index.php/preventiva-/preventiva/434-tatvine-koles ).

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran