radio tomi predvajalnik

V zadnjem tednu je bilo na območju Policijske uprave Koper ponovno več tatvin koles, skuterjev in električnih koles. Največ s parkirišča pri koprski tržnici in drugje v mestu Koper.

Letos smo na našem območju obravnavali že več kot 70 tatvin koles. Vrednost ukradenih koles in skuterjev samo v zadnjem tednu presega 22.000 evrov! Vrednost ukradenih koles na letni ravni v Sloveniji pa celo presega milijon evrov.

Največ tatvin električnih koles:

 • Koper, predvsem mesto.
 • Podnevi na območjih, kjer je večja gostota ljudi in koles, kot so območja tržnic, nakupovalnih središč, gostinski lokalov, avtokampov, plaž in ožjih mestnih ulic.
 • Ponoči praviloma kradejo kolesa z območij večjih stanovanjskih naselij kot so naselja večstanovanjskih blokov (kolesarnice, hodniki in kleti ter parkirišča stanovanjskih blokov, avtokampi ipd.).
 • Raje kradejo kolesa, ki niso posebej zaščitena proti kraji (zaklenjena/priklenjena), a si za tarče vedno pogosteje izberejo tudi zaščitena kolesa, predvsem, če gre za kolesa višjih cenovnih razredov.
 • V zadnjem času prevladujejo tatvine gorskih in električnih koles, višjih vrednosti.
 • Občasno se pojavljajo primeri tatvin koles z nosilcev na parkiranih motornih vozilih.

Svetujemo:

 • ob nakupih koles/električnih koles in skirojev, je potrebno shraniti račune za nakup in dokumente samih koles/ električnih koles in skirojev, si zapomniti ali zabeležiti njihove tov. št. in značilnosti ali jih posebej skrito označiti ter po možnosti fotografirati;
 • zabeležite si podatke o svojem kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.); če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati ali ga kako drugače prikrito označite. Pri zabeležbi opisa si lahko pomagate z obrazcem »Podatki o lastniku in kolesu« (na spletni strani Policije), katerega ob tatvinah izročite policistom. Po možnosti svoje kolo tudi fotografirajte;
 • kolesa/električna kolesa in skiroje je potrebno čim krajši čas puščati brez nadzora in v tem primeru dobro izbirati mesta parkiranja (osvetljene, video nadzirane lokacije, posebej predvidene za puščanje takšnih predmetov) in le-ta priklepati na nepremične predmete (hkrati za okvir kolesa in eno od koles) z uporabo kvalitetnih ključavnic. Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Pri tem pa na kolesu puščajte vrednejših predmetov;
 • ob neuporabi je kolesa/električna kolesa in skiroje potrebno shranjevati v zaklenjenih zaprtih prostorih;
 • v primerih tatvine je o tem potrebno čimprej obvestiti policijo (najbolje s klicem na interventno tel. št. 113) in jim posredovati vse koristne podatke o ukradenih kolesih/električnih kolesih in skirojih ter po možnostih skupaj s policisti pregledati okolico;
 • ob opaženju tatvine ali sumljivih oseb/vozil, ki bi lahko bila povezana s takšnimi kaznivimi dejanji, si je o tem potrebno zapomniti čim več podrobnosti in jih takoj posredovati policiji.

Lastnikom koles, zlasti vrednejših, svetujemo tudi razmislek o sklenitvi premoženjskega zavarovanja kolesa.

Če vam ukradejo kolo, električno kolo ali skuter, pokličite čim prej na 113. Bodite pozorni na sumljive osebe in vozila in si o njih čim več zapomnite, kar boste lahko povedali policistom.

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran