radio tomi predvajalnik

denarKriminalisti PU Koper so zoper 32-letnega državljana Srbije, ki živi v Italiji, podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja (po I. in III. odstavku 245. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)), za kar je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Osumljeni je v letih 2013 in 2014 prejemal denar iz Italije na osebni bančni račun, ki ga je odprl v Sloveniji, v poslovalnici banke v Kopru. Na slovenski bančni račun je v letih 2013 in 2014 prejel skupno skoraj 250.000 evrov in ta denar takoj po prejemu dvigoval v gotovini ter s tem skušal zakriti njegov nezakonit izvor. S kriminalistično preiskavo je bilo namreč ugotovljeno, da je ta denar, ki je ga osumljeni prejel na bančni račun v Sloveniji, izviral iz kaznivih dejanj davčnih utaj, storjenih v Italiji.

Na PU Koper vsako leto obravnavamo primere sumljivih bančnih transakcij in kaznivih dejanj pranja denarja, katerih storilci so največkrat državljani Italije in drugi tuji državljani, ki v Sloveniji odprejo bančne račune, preko katerih »perejo« denar iz t.i. predhodnih kaznivih dejanj, storjenih v tujini. Prav zato je preiskovanje teh kaznivih dejanj dolgotrajno in zapleteno, saj so slovenski kriminalisti pri zbiranju dokazov odvisni od sodelovanja in pomoči tujih policij, kar oteži in podaljša preiskave.

Kriminalisti PU Koper so v letu 2020 na pristojna državna tožilstva za kazniva dejanja pranja denarja (po 245. členu KZ-1) podali 4 kazenske ovadbe in 5 poročil (v primerih, ko niso uspeli zbrati dokazov o t.i. predhodnem kaznivem dejanju, iz katerega naj bi izhajal oprani denar).

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran