radio tomi predvajalnik

policija splosniPolicisti Policijske uprave Nova Gorica so tudi ta vikend na Severnem Primorskem izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov z namenom zmanjšanja deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnih prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi. Poleg tega so policisti izvajali tudi preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti prepovedanih drog v organizmu. Omenjeni poostren nadzor je potekal v okviru akcije med 5. in 14. novembrom 2021, ki jo je letos že šestič zapored v okviru akcije Slovenija piha 0,0 in v okviru akcije Alkohol koordinirala Javna agencija RS za varnost v prometu in pri katerem je sodelovala tudi Policija (več tudi na spletu Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/111263-zacenjamo-z-desetdnevnim-poostrenim-nadzorom-za-manj-smrtnih-zrtev-na-cestah-zaradi-alkohola

Med vikendom oz. v času poostrenega nadzora so policisti odredili preizkus alkoholiziranosti skupno 195 voznikom motornih vozil. Pri tem so policisti ugotovili, da je imelo 6 voznikov koncentracijo alkohola v izdihanem zraku višjo od dovoljene, in sicer 5 voznikom je odrejen preizkus alkoholiziranosti z alkotestom pokazal, da so imeli v organizmu več kot 0.52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Hujšim kršiteljem cestnoprometnih predpisov je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1). Čaka jih še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njih podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče. Med izstopajočimi primeri je voznik avtomobila na Tolminskem, ki je bil krepko pod vplivom alkohola, saj je odrejen preizkus alkoholiziranosti z alkotestom pokazal, da je imel v organizmu 0.98 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Enemu vozniku pa je odrejen preizkus alkoholiziranosti pokazal, da so imeli v organizmu do 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pa je bil skladno s prometno zakonodajo izdan plačilni nalog. Pri 2 voznikih je bil rezultat odrejenega hitrega testa zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi pozitiven na prepovedane droge. Obema je bil v nadaljevanju odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa sta ga oba voznika odločno odklonila. Zoper oba kršitelja bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prav tako so policisti v času nadzora 2 voznikoma koles z motorjem zasegli vozilo zaradi neposedovanja veljavnega vozniškega dovoljenja. Enemu vozniku je bilo zaradi neuporabe varnostnega pasu izrečeno opozorilo. Obveznost pripenjanja nalaga 33. člen Zakona o pravilih cestnega prometa, po katerem se voznika ali potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, kaznuje z globo v višini 120 evrov.

Glede na pretekle izkušnje se v času martinovanja število voženj pod vplivom alkohola in v decembru poveča, saj si marsikateri voznik v tem obdobju privošči uživanje alkohola in veselo druženje zaključi z vožnjo domov pod vplivom alkohola. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Policisti želimo glede na zgoraj navedeno problematiko poleg več načrtovanih represivnih aktivnosti (intenziven nadzor psihofizičnega stanja voznikov), tudi preventivno osveščati javnost in udeležence v prometu tudi glede vpliva alkohola na varnost cestnega prometa. S tovrstnimi aktivnostmi želimo policisti PU Nova Gorica opozoriti na čas, ko mora problematiki vožnje pod vplivom alkohola vsa odgovorna javnost nameniti precejšnjo pozornost.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran