radio tomi predvajalnik

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 9 obvestil o prometnih nesrečah, od tega za 1 s telesnimi poškodbami;
  • 2 prijavi kršitev predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter 4 v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa prijavo sumov kaznivih dejanj tatvina.

Opozorila:

  • Pozivamo k odgovornim odločitvam pri hoji in smučanju v gorah. Oprema za sredogorje in visokogorje je drugačna in pri večjih višinah ter na določenih območjih tudi bolj specifična. Kramžarji niso enakovredni derezam. Podlaga je večinoma ledena. Previdno pri prečenju pobočij in predvsem pri vračanju z vrhov. Več spodaj.

- Smučarje pozivamo k upoštevanju FIS pravil varnega smučanja, predvsem glede hitrosti, ustavljanja, varnega prehitevanja in prehajanja med progami, razdalje do drugih smučarjev, opreme in pravilnega izbiranja težavnosti prog. Smučanje mora biti prilagojeno tudi razmeram na smučišču.

Dogodki:

  • Policisti so ponoči obravnavali moškega, ki je v nekaj urah večkrat neupravičeno klical na interventno številko 113 in to kljub mnogim opozorilom, da zlorablja klic. Bil je tudi žaljiv in nesramen. Policisti na kraju tudi niso ugotovili njegove ogroženosti, niti nobenih drugih okoliščin, zaradi katerih bi bilo potrebno posredovanje ali ukrepanje policije. Proti moškemu poteka postopek. Zloraba klica v sili je prepovedana.
  • Na parkirišču pod Krvavcem so policisti včeraj obravnavali prijavo trčenja drugega vozila s poškodovanje in nenudenjem podatkov. V Planici pa je neznani voznik trčil v zapornico in s kraja odpeljal. Po prometni nesreči mora udeleženec prometne nesreče ostati na kraju prometne nesreče z materialno škodo toliko časa, kolikor je potrebno, da drugi udeleženci dobijo podatke, in izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči, oziroma osebi, ki ji je povzročena škoda, pa je ni na kraju nesreče, posredovati svoje osebne podatke. Za prekršek je predpisana globa v znesku 500 eurov.
  • Divjad je bila povožena na cesti Bled – Bohinj, pri naselju Kupljenik. Gre za lokacijo, kjer je velikokrat povožena divjad.

policija splosniPromet
Gorenjski policisti so včeraj obravnavali eno prometno nesrečo s telesnimi poškodbami. V Kranju je voznik zaradi nepravilnega premika pri zapuščanju avtobusnega postajališča trčil v drugo vozilo in povzročil prometno nesrečo z lažjimi poškodbami udeleženke. Proti vozniku poteka prekrškovni postopek.

Gore
Gorenjski policisti so letos obravnavali in preverjali 11 prijav gorskih nesreč. Dve v prvih dveh dnevih leta, vse ostale pa od zadnjega vikenda naprej. Pri prvih dveh nesrečah je šlo za lažjo poškodbo noge na območju Valvasorja in zlom roke na planini Zajamniki. Stvari pa so se začele zapletati prejšnji vikend. V soboto se je pri alpinizmu na Vrtači poškodoval covid pozitivni alpinist. V nedeljo so zatem umrli štirje gorniki. Dva zaradi padca z Malega Triglava, še dva pa zaradi zdrsa na Komni. En planinec je že v soboto umrl tudi na območju Kamniškega sedla. Na Španovem vrhu se je poškodovala še turna smučarka, na Jelenkamnu in Zelenici dva planinca, na območju Vitranca pa so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme. Še pred reševalcev ji je s svojo opremo pomagal drug planinec, v dolino pa so jo pospremili tudi reševalci.

Razmere v gorah so konkretno zimske. Podlaga je lahko na mnogih koncih poledenela, zelo različna pa je tudi struktura snega. Že na isti gori se lahko na krajši razdalji izmenja tako led, kot tudi mehek in trd sneg. Zato se neizkušeni težko prilagajajo razmeram in pravilno uporabljajo opremo. Oprema je dostopna, večina jo ima, nesreče pa se sedaj dogajajo predvsem zaradi neizkušenosti pri njeni uporabi in nezmožnosti ocenjevanja razmer.

Samo za primer, gorniške dereze ne igrajo več svoje vloge, če se pod njimi nabere sneg (t.i. cokle). To se običajno zgodi pri hoji po južnem snegu, ki je vlažen, nesprijet in se »lepi« na dno dereze. Ko gornik s sprijetim snegom pod derezo pride na trd sneg ali led, zdrsne, ker derezam zmanjka materiala, da se zarijejo v podlago. Zato jih je s cepinom sproti treba »čistiti«. In tudi, kramžarji (oz. verigice, male derezice) niso enakovredni gorniškim derezam. Izredno nevarno je tudi prečenje pobočij in na območjih z veliko napihanega snega. Nevarnost pa dviga še tema, zahajanje s poti, pomanjkljiva oprema ter slabo znanje in psihofizične zmožnosti posameznika. Potrebna je tudi velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti vsakega posameznika in skupin. Neizkušeni izbirajte lažje in manj izpostavljene poti, lahko pa si zagotovite pomoč tudi planinskih in gorskih vodnikov.

Kdor bi šel rad na višje vrhove – tudi Triglav, in nima izkušenj, Slovenski planinski muzej v Mojstrani ponuja »sprehod« v virtualni resničnosti za trideset slovenskih vrhov. Priporočljiva in zelo varna izkušnja pred dejanskim izpostavljanjem v gorah in na terenu. https://www.planinskimuzej.si/pustolovscine/virtualna-dozivetja/

Akcija
Poteka 14-dnevna preventivna akcija Varno brez telefona v prometu. Policisti bomo poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila.

Preventivni video:

mag. Bojan Kos
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran