radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniSum vožnje pod vplivom prepovedanih drog
Danes, 24. januarja nekaj minut po polnoči, so policisti PP Nova Gorica v Rožni Dolini pri Novi Gorici ustavili in kontrolirali 22-letnega voznika osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka so mu odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da ni vozil pod vplivom alkohola (0,00 mg/l). Prav tako so mu odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kanabis), zato mu je bil odrejen strokovni pregled, ki ga je opravil v zdravstveni ustanovi. Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), zoper voznika bo po prejemu analize strokovnega pregleda podan ustrezen ukrep.

V prometno nesreči I. kategorije zaradi nepravilnega prehitevanja udeleženi dve vozili
Danes, 24. januarja ob 6.35, smo bili obveščeni o prometni I. kategorije zaradi nepravilnega prehitevanja med Doblarjem in Ušnikom z udeležbo dveh osebnih vozil. Prometni policisti so 43–letnemu povzročitelju zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (prepoved prehitevanja, kršitev 52. člena ZPrCP) izdali plačilni nalog.

Kršitev javnega reda in miru na Idrijskem zaradi preglasne glasbe
Danes, 24. januarja nekaj minut po 1. uri v nočnem času, smo bili obveščeni o kršitvi javnega reda v zasebnih prostorih enega od stanovanjskih blokov na območju Idrije, kjer je preglasna glasba motila sosede pri nočnem počitku. Policisti PP Idrija so občanu zaradi kršitve določb Zakona o varstvu javnega reda in miru izdali plačilni nalog.

V pristojnosti Policije je izvajanje ukrepov za prekrške po 8. členu Zakona o varstvu javnega reda in miru. Po prvem odstavku tega člena se za prekršek kaznuje, kdor na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 moti mir in počitek ljudi s hrupom, pri čemer ne gre za nujne intervencijske ali vzdrževalne posege. Globa za ta prekršek znaša od 83,46 do 208,65 evra. Po drugem odstavku tega člena se za prekršek kaznuje, kdor z uporabo televizijskega ali radijskega sprejemnika, drugega akustičnega aparata ali akustične naprave ali glasbila moti mir ali počitek ljudi, kar ni posledica dovoljene dejavnosti. V tem drugem primeru gre za povzročanje hrupa ne glede na dnevni čas, pri čemer je pomembno, da tak hrup nekoga moti pri miru oziroma počitku.

Sicer pa hrup in z njim povezane kršitve opredeljujeta navedeni Zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) in Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Uredba ureja predvsem področje hrupa, ki izhaja iz dejavnosti različnih subjektov. Pristojnost za izvajanje nadzora nad spoštovanjem določb uredbe imajo inšpektorji za varstvo okolja ( https://www.policija.si/medijsko-sredisce/pogosta-vprasanja/javni-red-in-mir ).

Med Colom in Črnih Vrhom tuje tovorno vozilo oviralo promet
Včeraj, 23. januarja popoldne, smo bili obveščeni, da je na relaciji Col - Črni Vrh obstalo tovorno vozilo, španskih registrskih številk, ki je oviralo promet v smeri Črne Vrha nad Idrijo. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je zaradi snega zdrsnilo tuje tovorno vozilo. Vozniku omenjenega vozila, državljanu Romunije, so policisti zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (zima in zimske razmere, kršitev določil 29. člena ZPrCP) izdali plačilni nalog. Kasneje so za tuje tovorno vozili na kraju poskrbeli delavci cestnega podjetja.

Povoženje divjadi
Včeraj, 23. januarja ob 15.33, smo bili obveščeni, da je voznica osebnega avtomobila med vožnjo med naseljem Gorje in vasjo Zakriž zadela divjad. Na vozilu je po trku z divjadjo nastala majhna poškodba. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so policisti PP Idrija odstopili od ogleda kraja prometne nesreče.

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran