radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniObravnavani primer nedovoljenega prehoda notranje meje na Goriškem
Danes, 23. marca v dopoldanskih urah, so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica v Rožni Dolini pri Novi Gorici imeli v postopku dva državljana Bangladeša, stara 18 in 23 let. Ugotovljeno je bilo, da navedena tujca pri vstopu v Republiko Slovenijo nista imela ustreznih dokumentov, ki jih potrebujeta za vstop v našo državo. Zaradi kršitev določb Zakona o tujcih je bil tujim državljanom izrečena globa. Po končanem postopku sta tujca zapustila območje Republike Slovenije v sosednjo Italijo.

Iz tujega tovornega vozila na Ajdovskem kradli gorivo
Danes, 23. marca dopoldne, so policisti PP Ajdovščina na počivališču za tovorna vozila v Ajdovščini obravnavali tatvino goriva. Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec tekom noči iz tujega tovornega vozila iz odklenjenega rezervoarja iztočil oz. ukradel 250 litrov dizelskega goriva v vrednosti 375 evrov. S stranki oškodovanca (državljana Litve) ni bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo ajdovski policisti o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prometna nesreča I. kategorije s pobegom na Idrijskem
Danes, 23. marca ob 10.30, smo bili obveščeni, da je zaenkrat še neznani voznik avtomobila poškodoval drugo parkirano osebno vozilo (poškodba prednjega levega odbijača), ki je bilo v dopoldanskih urah parkirano na označenem boksu za trgovino v Spodnji Idriji. Ko bodo policisti povzročitelja nezgode izsledili, bodo zoper kršitelja prometne zakonodaje podali ustrezen ukrep

Na Tolminskem iz prometa izločili voznika zaradi vožnje pod vplivom alkohola
Policisti PP Tolmin so včeraj, 22. marca pozno zvečer, v Tolminu ustavili in kontrolirali 38-letnega voznika osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka so mu odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat preizkusa je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0.62 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Kršitelju cestnoprometnih predpisov je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja (po 113.a členu ZP-1), čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Prav tako vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočamo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu. Alkoholnih pijač ne točite tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebno pa ne tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozilo!

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Obravnavani primer s področja prepovedanih drog na Goriškem
Policisti so včeraj, 22. marca v zgodnih večernih urah, na območju Šempetra pri Gorici starejšemu mladoletniku v postopku zasegli delce posušene zelene rastline, za katere obstaja sum, da gre za prepovedane droge (konoplja). Policisti so zasežene rastlinske delce poslali v nadaljnjo analizo in če bo slednja potrdila, da gre za prepovedano drogo, bodo zoper mladoletnika podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče zaradi kršitve določb Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (kršitev drugega odstavka 33. člena ZPPPD).

V prometni nesreči II. kategorije na Vipavskem dve osebi lažje poškodovani
Včeraj, 22. marca ob 16.18, smo obravnavali prometno nesrečo na regionalni cesti med Vipavo in Podnanosom. Ugotovljeno je bilo, da je 85-letni voznik osebnega avtomobila (povzročitelj) vozil iz smeri naselja Manče proti križišču z regionalno cesto (R2-444) in zavijal levo proti Vipavi. Pri tem je izsilil prednost drugemu vozniku osebnega avtomobila, ki je peljal iz smeri Vipave proti Podnanosu. V prometni nesreči je bil povzročitelj predvidoma lažje poškodovan, prav tako je bila predvidoma lažje poškodovana sopotnica v njegovem vozilu. Na kraj so bili poleg policistov s strani pristojne službe napoteni tudi gasilci GRC Ajdovščina in reševalci NMP ZD Ajdovščina. Kasneje sta bila oba poškodovanca odpeljana na nadaljnji pregled v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Povzročitelju prometne nesreče bo izdan plačilni nalog.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran