radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

policija splosniPolicisti so v marcu na območju Policijske postaje Piran obravnavali devet vlomov v poslovne prostore oziroma gostinske lokale, razne trgovine, pisarne podjetij, srednjo šolo v Portorožu in v vrtec v Luciji, zatem pa še osem vlomov v stanovanjske hiše.

3. 4. 2023 okrog 23. ure sta policista-kriminalista PP Piran pri izvajanju policijskih nalog v zvezi s preprečevanjem vlomov v objekte opazila moškega, ki je ravno prihajal iz zagrajenega dvorišča stanovanjske hiše v Portorožu. Prepoznala sta večkrat obravnavanega storilca kaznivih dejanj, 45-letnika iz Lucije. Posumila sta, da je pred tem nameraval vlomiti v stanovanjsko hišo. Ko ga je policist pozval, naj se zaustavi, se je osumljeni usedel na kolo, katerega je isti dan ukradel v Luciji, in se hotel odpeljati s kraja, vendar sta mu policista to preprečila. Policista-kriminalista sta ugotovila tudi, da je bil 45-letnik oblečen v identična vrhnja oblačila, kot storilec na zavarovanih posnetkih nekaterih vlomov v prej omenjene poslovne objekte.

Zaradi vseh okoliščin sta osumljenemu odvzeta prostost in ga privedla na policijsko postajo. V nadaljnjem postopku oziroma v času pridržanja na policijski postaji so mu policisti PP Piran uspeli dokazati pet kaznivih dejanj vlomov v poslovne objekte, tatvino kolesa in tatvino kozmetičnih izdelkov v trgovini. Za ostala kazniva dejanja vlomov pa še zbirajo dokaze. 5. 4. 2023 je bil osumljeni s kazensko ovadbo priveden pred preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Kopru, ki je po zaslišanju zoper njega odredila pripor. Isti osumljenec je bil že 19. 1. 2023, prav tako zaradi več vlomov v poslovne objekte, s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje pred preiskovalno sodnico. Takrat mu je bilo odrejeno prisilno zdravljenje.

Prav tako so policisti PP Piran v marcu na območju Pirana in Portoroža obravnavali osem vlomov v stanovanjske hiše, kjer je storilec iskal denar. Polovico teh kaznivih dejanj je ostalo pri poskusu, ko storilec ni ukradel nič. Z natančnimi ogledi krajev dejanj in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je za najmanj pet vlomov osumljen 48-letni moški iz Pirana, prav tako večkratni storilec kaznivih dejanj v preteklosti. Zoper njega bo na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podana kazenska ovadba za kazniva dejanja vlomov v stanovanjske hiše.

V letu 2022 so policisti PP Piran zaznali in obravnavali 461 kaznivih dejanj, preiskali so jih 42,5 %. Največji delež teh kaznivih dejanj, in sicer 93 %, so kazniva dejanja s področja splošne kriminalitete, med katera sodijo tudi kazniva dejanja zoper premoženje (vlomi, tatvine ..). Skupna preiskanost premoženjske kriminalitete je bila lani 31,2 %.

V prvih štirih mesecih letos so policisti na območju PP Piran obravnavali 188 kaznivih dejanj, lani v enakem obdobju pa 116, torej letos za 62 % več. Skupna preiskanost znaša 57,9 %. Tudi v letošnjem letu je največji del obravnavanih kaznivih dejanj zoper premoženje (40 tatvin in 50 velikih tatvin). Skupna preiskanost tovrstnih kaznivih dejanj je 44,3 %.

Ker se približujemo turistični sezoni, želimo prebivalcem sporočiti, da bodo tudi letos policisti naredili prav vse, da bi ohranili visok nivo varnosti v eni največjih turističnih destinacij v Sloveniji. Obenem pozivamo vse prebivalce, da tudi sami poskrbijo za svoje premoženje in skušajo uporabiti čim več samozaščitnih ukrepov.

Poleg tega lahko domačini, ki dobro poznajo svoje okolje in prebivalce, sporočajo sumljive okoliščine, osebe ali vozila na 113, lahko tudi na anonimni telefon 080 1200. Policisti se na vse tovrstne prijave odzovejo.

Le skupaj lahko naše okolje ohranimo varno, v zadovoljstvo vseh.

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran