radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniVlomili v osebno vozilo blizu Mosta na Soči....
Včeraj, 23. aprila popoldne, so policisti PP Tolmin obravnavali vlom v parkirano osebno vozilo znamke BMW, ljubljanskih registrskih številk, ob regionalni cesti med Ušnikom in naseljem Most na Soči, v kraju imenovanem Pelance. Neznani storilec je razbil steklo na voznikovih vratih in nato iz notranjosti vozila odvzel denarnico z vsebino (v njej je oškodovanec imel osebne dokumente in bančno kartico). Okoliščine kaznivega dejanja vloma v omenjeno vozilo tolminski policisti še preiskujejo.

...in blizu naselja Plave
Policisti PP Nova Gorica so med vikendom oz. v soboto, 22. aprila, obravnavali vlom v osebno vozilo znamke Ford Focus, ljubljanskih registrskih številk, ki je bilo parkirano ob cesti Plave – Zagora. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec tekom dneva razbil manjše trikotno okno na zadnjih desnih vratnih vozila in po izvršenem vlomu iz prtljažnega prostora vozila odtujil več predmetov na škodo več oškodovancev. Storilec je kasneje s kraja s protipravno pridobljenimi predmeti kraj zapustil in odšel neznano kam. Po prvih podatkih je bila oškodovancem povzročena materialna škoda za okoli 2.500 evrov. Tudi ta primer policisti še preiskujejo. O varnostnem dogodku smo obvestili tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici).

Vlomili tudi na Kambreškem
Policisti so v soboto, 22. aprila popoldne, obravnavali tudi vlom v osebni avtomobil znamke Nissan na območju Kambreškega (na parkirišču pri planinski koči Pod Ježo). Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec na omenjenem vozilu razbil steklo na vratih prtljažnega prostora in iz avtomobila ukradel dva nahrbtnika ter udarno kladivo znamke Bosch. Kasneje je oškodovanec med vožnjo v smeri Kambreškega do križišča za Volčanske Rute ob cesti opazil in našel večinoma vse odvzete predmete iz njegovega vozila (razen omenjenega udarnega kladiva). Tudi ta primer policisti še preiskujejo.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih in drugih vozilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo (več preventivnih nasvetov na spletni strani: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/preventiva/432-vlomi-v-vozila ).

Neznani vandal se je na Tolminskem znesel nad parkiranim vozilom na Tolminskem....
Včeraj, 23. aprila ob 7.21, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili, da je objestnež tekom noči z neznanim ostrim predmetom poškodoval oz. popisal osebni avtomobil na območju Dolenje Trebuše. S tem nezakonitim početjem je neznani storilec lastnici vozila po nestrokovni oceni povzročil za približno 500 evrov materialne škode. Oškodovanka je odstopila od predloga za pregon navedenega kaznivega dejanja (poškodovanje tuje stvari, 220. člen KZ-1), zato bodo tolminski policisti o vseh ugotovitvah obravnavanega dogodka s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

...in na Goriškem
Prav tako so poškodovanje parkiranega vozila znamke Toyota včeraj, 23. aprila, obravnavali policisti PP Nova Gorica na območju Nove Gorice. Po sedaj zbranih je oškodovanka prejšnjega dne oz. v soboto, 22. aprila v večernih urah parkirala na parkirnem prostoru in ko je naslednjega dne prišla do vozila je ugotovila, da je neznani storilec poškodoval oz. prerezal pnevmatiko na prednjem desnem kolesu avtomobila. S tem dejanjem je nepridiprav lastnici vozila po nestrokovni oceni povzročil za približno sto evrov materialne škode. Novogoriški policisti bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na območju Mirna zagorel delovni stroj
Danes, 24. aprila ob 9.22, smo bili obveščeni, da je nad naseljem Miren (občina Miren – Kostanjevica) med delom zagorel delovni stroj (bager). Kasneje so požar delovnega stroja pogasili gasilci PGD Kostanjevica in PGD Nova Gorica. Policisti PP Nova Gorica so glede na vse ugotovitve tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnimi poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prometni policisti iz prometa izločili hujša kršitelja cestnoprometnih predpisov
Danes, 24. aprila ov nočnem času, so prometni policisti na območju naselja Miren (občina Miren – Kostanjevica) na predpisan znak ustavljali voznika osebnega avtomobila (rdeča svetilka), ki je pripeljal iz smeri naselja Bilje proti Mirnu. Omenjeni voznik avtomobila tega ni upošteval in je z vožnjo nadaljeval v smeri Mirna. Takoj za omenjenim vozilom je pripeljal voznik drugega osebnega avtomobila, katerega so policisti PPP Nova Gorica ravno tako zaustavljali na predpisan način (s predpisanim znakom rdeče svetilke), vendar tudi drugi voznik avtomobila se na znak policista ni zaustavil in je z vožnjo nadaljeval v smeri naselja Miren. Policijska patrulja je zapeljala za omenjenima voznikoma avtomobilov in ju v nadaljevanju zaustavljala z modro svetilko in kratkim zvočnim signalom – sireno, vendar voznika tega nista upoštevala in sta z vožnjo nadaljevala vse do Mirna, kjer sta se zaustavila. V nadaljevanju postopka so jima policisti Postaje prometne policije Nova Gorica odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da sta bila voznica in voznik pod vplivom alkohola; voznici je rezultat preizkusa alkoholiziranosti pokazal 1.02 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, vozniku avtomobila pa 0,87 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Obema voznikoma je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), čaka pa ju še srečanje s sodnikom, saj bo zoper oba podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Prav tako jima je bil zaradi kršitve prometne zakonodaje izdan plačilni nalog.

Povoženje divjadi
Danes, 24. aprila ob 4.38, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega avtomobila na cesti Godovič – Log povozil divjad (srno). Po trku z omenjenim vozilom je omenjena divjad kasneje s kraja pobegnila neznano kam. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Idrija odstopili od ogleda kraja prometne nesreče.

Policisti PP Ajdovščina so v soboto, 22. aprila zvečer, obravnavali povoženje divjadi (srna) na cesti Potoče – Dobravlje s strani voznice osebnega avtomobila. Po trku z omenjeno divjadjo so na vozilu nastale majhne poškodbe. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so ajdovski policisti odstopili od ogleda kraja prometne nesreče.

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Ukrepi policistov v sklopu petkovega maratona nadzora hitrosti:
Tudi policisti PU Nova Gorica so konec minulega tedna oz. v petek, 21. aprila med 6. in 18. uro, na predhodno objavljenih lokacijah izvajali meritve hitrosti na 50 lokacijah po Severnem Primorskem v sklopu maratona nadzora hitrosti. Namen maratona nadzora hitrosti je umirjati hitrosti na naših cestah. Namreč, vozniki lahko z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomorejo k večji prometni varnosti. Želimo si, da bi s takšno vožnjo nadaljevali tudi takrat, kadar ne potekajo tovrstni poostreni nadzori. Policisti PU Nova Gorica so v sklopu poostrenega nadzora ugotovili 48 kršitev glede prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti. 43 voznikom so izdali plačilni nalog, 5 voznikov pa je bilo opozorjenih.

Neprilagojena hitrost je glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih letih približno petina prometnih nesreč zgodilo prav zaradi tega. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih letih se giba okrog 37 odstotkov. Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. Zato želimo zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih.

Več o petkovem maratonu nadzora hitrosti, ki je potekal na območju celotne Slovenije, tudi na spletni strani policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/118097-med-maratonom-nadzora-hitrosti-skoraj-900-prehitrih-voznikov

Prav tako so policisti PU Nova Gorica v sodelovanju z italijansko prometno policijo včeraj, 23. aprila, izvedli poostren nadzor na območju Zgornjega Posočja s poudarkom na enoslednih motornih vozilih in ugotavljanja kršitev glede prekoračitev hitrosti. Policisti so v sklopu omenjenega poostrenega nadzora ugotovili 11 prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti; 8 voznikom je bil zaradi kršitve prometne zakonodaje izdan plačilni nalog, 3 voznike pa so opozorili. Od omenjenega števila je bilo kontroliranih 5 voznikov motornih koles (dvema kršiteljema - motoristoma je bil zaradi kršitve prometne zakonodaje izdan plačilni nalog).

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran