radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 5 - 9 min.)

policija splosniNa Tolminskem padel in se poškodoval 58-letni kolesar
V ponedeljek, 1. maja ob 11.15, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije na kolesarski stezi med Tolminom in naseljem Most na Soči, kjer je padel in se poškodoval kolesar. Na kraju je bilo ugotovljeno, da se je 58-letni kolesar peljal iz Tolmina proti Mostu na Soči, za njim pa je vozil 44-letni kolesar. Ko je omenjeni 58-letni kolesar pripeljal približno 400 metrov pred galerijo Pod Ključem, je s kolesom zapeljal v udrtino in pri tem izgubil nadzor nad kolesom, nato pa padel po vozišču in se poškodoval. Drugi kolesar, ki je vozil za njim, je prav tako padel po vozišču, vendar pri tem ni utrpel telesnih poškodb. Predvidoma lažje poškodovanega 58-letnega kolesarja so kasneje reševalci z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

V Goriških Brdih vlomili v tuje osebno vozilo
V ponedeljek, 1. maja ob 16.30, smo bili obveščeni o vlomu v osebni avtomobil znamke Audi, avstrijskih registrskih številk, ki je bilo parkirano pri pokopališču v Šmartnem v Goriških Brdih. Neznani storilec je s pomočjo neznanega predmeta razbil sovoznikovo steklo na avtomobilu in v notranjosti našel ter odvzel žensko torbico z vsebino (v njej je oškodovanka imela poleg denarnice z gotovino in bančnimi karticami ter osebnimi dokumenti tudi druge predmete). S tem dejanjem je storilec oškodovancem iz sosednje Avstrije povzročil za več kot pet tisoč evrov materialne škode. Novogoriški policisti bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Vse občanke in občane opozarjamo na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih in drugih vozilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo (več preventivnih nasvetov na spletni strani: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/preventiva/432-vlomi-v-vozila ).

Na Goriškem vlomili v stanovanjsko hišo
V ponedeljek, 1. maja, je bilo vlomljeno v stanovanjsko hišo v Novi Gorici. Ugotovljeno je bilo, da je neznano storilec vlomil skozi okno in vstopil v notranjosti objekta. Kasneje je storilec kraj zapustil in z ukradenim predmetom (odtujil je rjav šal) odšel neznano kam. Zaradi navedenega kaznivega dejanja je bila oškodovancem povzročena materialna škoda za okoli 280 evrov. Po zaključku preiskave bodo policisti PP Nova Gorica podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici (po prvem odstavku 205. člena KZ-1).

Policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjamo na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, motorna vozila, poslovne in druge gospodarske objekte…). V primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Informacije občanov so v številnih primerih ključne pri izsleditvi storilcev
V primeru zaznanega vloma je za nadaljnjo uspešno preiskavo in predvsem uspešno najdbo storilčevih sledov v notranjosti vlomljenega objekta je zelo pomembno, da oškodovanci notranjosti vlomljenega objekta do prihoda policistov ne spreminjajo (kraj pustijo tak kot je) in po možnosti v prostore objekta ne vstopajo oz. ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.se v njem ne zadržujejo. Samo preiskovanje tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj neposredno po izvršenem dejanju je odvisno tudi od prvih informacij, ki jih Policija pridobi od oškodovancev in posameznikov, ki so bili morebiti priča vlomu neposredno po izvršitvi oz. imajo o vlomih koristne informacije. Zato tudi v prihodnje pozivamo vse, ki so bili priča izvrševanju vlomov ali so na primer opazili na begu vlomilce (storilce), da svoja opažanja in druge koristne informacije nemudoma sporočijo Policiji na znano interventno številko policije 113 ali obvestijo najbližjo policijsko postajo. Pokličejo lahko tudi na brezplačno anonimno telefonsko številko 080 1200, ki posamezniku (klicočemu) zagotavlja popolno anonimnost. Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: videz, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal. Prav tako občane pozivamo, da namenijo več pozornosti morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah oz. po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na zgoraj navedene telefonske številke policije.

V prometni nesreči I. kategorije na Bovškem udeleženi dve tuji osebni vozili
Včeraj, 2. maja ob 13.51, so policiste obvestili o prometni nesreči I. kategorije v bližini 38. ovinka ceste Vršič - Trenta. Z ogledom kraja prometne nesreče in z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 55–letna voznica osebnega avtomobila, državljanka Francije (povzročiteljica) peljala iz Vršiča proti naselju Trenta (občina Bovec). Med vožnjo na omenjeni relaciji je pripeljala do levega ovinka in z vozilom zaradi nepravilne strani vožnje zapeljala preko prekinjene sredinske ločilne črte na vozišču, kjer je z levim delom svojega vozila trčila v prednji levi del drugega osebnega avtomobila, ki ga je vozil voznik, državljan Poljske. V prometni nesreči nihče od udeležencev ni bil poškodovan. Povzročiteljici prometne nesreče je bil zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa izdan plačilni nalog.

V Solkanu iz prometa izločili tujega voznika zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog
Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so včeraj, 2. maja dopoldne , na območju Solkana ustavili in kontrolirali 27-letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Italije in mu v nadaljevanju postopka odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (opiati, kanabis), zato je bil tujemu vozniku v nadaljevanju odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je voznik odločno odklonil. Prometni policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo, zoper kršitelja je bil podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu (več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20 ).

Vožnja pod vplivom alkohola
Policisti PP Ajdovščina so v ponedeljek, 1. maja pozno zvečer, na območju Ajdovščine ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat odrejenega preizkusa z alkotestom je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (0.71 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Obravnavani primer poškodovanja stanovanjskega objekta na Ajdovskem
Policisti PP Ajdovščina so v ponedeljek, 1. maja, na območju naselja Col (občina Ajdovščina) obravnavali sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec v noči iz nedelje, 30. aprila do ponedeljka, 1. maja 2023, poškodoval vhodna vrata stanovanjskega objekta in odtočni žleb meteorne vode iz strehe hiše. Po nestrokovni oceni je nastalo za približno 400 evrov materialne škode. S strani oškodovanca ni bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo ajdovski policisti o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Neznanec skušal vlomiti v hišo
Včeraj, 2. maja popoldne, smo bili obveščeni, da je neznani storilec pred kratkim skušal vlomiti v eno od stanovanjskih hiš v Novi Gorici. Storilcu v stanovanjski objekt ni uspelo vstopiti in je od dejanja odstopil ter kraj zapustil, nato pa se je za njim izgubila vsakršna sled. Glede obravnavanega primera je Policija obvestila pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Policisti PP Nova Gorica bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstev obravnavanega primera podali kazensko ovadbo na novogoriško Okrožno državno tožilstvo.

V prometni nesreči II. kategorije blizu Doblarja udeleženo osebno vozilo
Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so v ponedeljek, 1. maja nekaj minut po 19. uri, obravnavali prometno nesrečo II. kategorije na glavni cesti Ročinj – Doblar in v kateri je bila udeležena voznica osebnega avtomobila ( v času nezgode sta bila v vozilu še dva sopotnika). Prometni policisti so na kraju ugotovili, da je voznica peljala iz Ročinja proti Doblarju, med vožnjo pa v levem ovinku na mokri in spolzki cesti izgubila nadzor nad avtomobilom ter posledično zapeljala v skalnato brežino. V prometni nesreči so bili vsi udeleženci predvidoma lažje telesno poškodovani, kasneje jim je bila nudena zdravniška pomoč v šempetrski bolnišnici. Povzročiteljici nesreče je bil izdan plačilni nalog.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran