radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniNa Ajdovskem neznanca skušala vlomiti v stanovanjsko hišo
Policisti PP Ajdovščina so včeraj, 4. maja v večernih urah, na območju naselja Kožmani (občina Ajdovščina) obravnavali poskus vloma v stanovanjsko hišo. Po sedaj zbranih podatkih sta dva neznana storilca skušala vlomiti skozi okno na zadnji strani stanovanjske hiše, vendar so ju stanovalci zalotili pri tem nezakonitem početju in ju s kraja pregnali. Storilca sta s kraja zbežala v smeri naselja Žapuže. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjamo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, motorna vozila, poslovne in druge gospodarske objekte…). V primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ...

Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Med te preventivne ukrepe sodijo zagotovo sodijo naslednji:

  • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete;
  • vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov...)
  • Tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
  • Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.
  • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, z vidnih mest umaknite vrednejše predmet ...

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije.

V Braniku neznanec odtujil kolo z motorjem
Včeraj, 4. maja popoldne, so policisti PP Nova Gorica obravnavali tatvino kolesa z motorjem znamke Tomos Youngst R25 na območju naselja Branik (Mestna občina Nova Gorica). Poleg omenjenega kolesa z motorjem je neznani storilec odtujil tudi zaščitno čelado bele barve. Tudi ta primer kaznivega dejanja tatvine policija še preiskuje (več o tatvinah motornih vozil na spletu policije: https://www.policija.si/index.php/preventiva/preventiva/431-tatvine-in-odvzemi-vozil).

V prometni nesreči I. kategorije v Desklah udeleženi dve vozili
Včeraj, 4. maja ob 10.18, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni nesreči I. kategorije v naselju Deskle (občina Kanal ob Soči) in v kateri sta bila udeležena 57-letni voznik tovornega vozila s priklopnim vozilom (povzročitelj) in starejši voznik osebnega avtomobila. Na kraju je bilo z zbiranjem obvestil ugotovljeno, da je prometno nesrečo povzročil 57-letni voznik tovornega vozila, ki se ob spremembi smeri vožnje oz. premikoma vozila, s pogledi v vzvratna ogledala in preko ramena, da premosti mrtvi kot ali kako drugače ni prepričal, da to lahko stori brez nevarnosti za druge udeležence in posledično s tovornim vozilom poškodoval drugi udeleženi osebni avtomobil. V prometni nesreči nihče ni bil poškodovan. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (sprememba smeri in premiki z vozilom, kršitev določil 42. člena ZPrCP) je bil vozniku tovornega vozila izdan plačilni nalog.

Na Tolminskem iz prometa izločili mlajšega voznika zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog
Tolminski policisti so včeraj, 4. maja zvečer, v naselju Bača pri Modreju (občina Tolmin) ustavili in kontrolirali mlajšega voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kokain), zato je bil mlajšemu vozniku v nadaljevanju odrejen strokovni pregled, ki ga je opravil v zdravstveni ustanovi. Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), glede na rezultate toksikološke preiskave bodo zoper mlajšega kršitelja podali ustrezen ukrep.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu (več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20 ).

V prometni nesreči na hitri cesti med Šempasom in Selom udeleženo tuje osebno vozilo
Včeraj, 4. maja ob 20. uri, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije z materialno škodo na odseku hitre ceste H4 med Šempasom in naseljem Selo, kjer je osebno vozilo trčilo v varnostno ograjo. Ugotovljeno je bilo, da je prometno nesrečo povzročil 25–letni voznik avtomobila, državljan Hrvaške, zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča. Na kraju so poleg prometnih policistov posredovali tudi poklicni gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in gasilci GRC Ajdovščina, na kraju so posredovali tudi reševalci NMP ZD Nova Gorica. Hrvaški voznik ni bil poškodovan. Povzročitelju prometne nesreče je bila izrečena globa.

V prometni nesreči I. kategorije na cesti Levpa – Kanal udeležena voznica osebnega vozila
Prometni policisti so včeraj, 4. maja nekaj minut po 17. uri, obravnavali prometno nesrečo I. kategorije na cestni relaciji Levpa – Kanal in v kateri je bila udeležena voznica osebnega avtomobila. Ugotovljeno je bilo, da je voznica avtomobila vozila iz Kanala proti Levpi in med vožnjo na omenjeni relaciji v levem preglednem ovinku z vozilom zapeljala v desno na travnato brežino ter pri tem z desnim Bočnim delom vozila oplazila drevesa. V prometni nesreči voznica ni bila poškodovana, zaradi kršitve prometne zakonodaje so ji policisti izdali plačilni nalog.

Povoženje divjadi
Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so včeraj, 4. maja pozno zvečer, med Vipavo in Podnanosom obravnavali povoženje divjadi s strani voznika avtomobila. Slednjemu je med vožnjo na omenjeni relaciji pred vozilo skočila srna in jo zadel. Po trku z omenjeno divjadjo je na vozilu nastala materialna škoda. Policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran