radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija nesrecaV prometni nesreči III. kategorije na Vipavskem huje poškodovana kolesarka
Včeraj, 29. maja ob 16.20, se je na kolesarski stezi pred krožiščem v Vipavi (Vojkova ulica) zgodila prometna nesreča III. kategorije z udeležbo dveh kolesarjev. V omenjeni nesreči je bila ena oseba (kolesarka) telesno poškodovana. Ugotovljeno je bilo, da sta 59-letna kolesarka (povzročiteljica) in mlajši kolesar (otrok) vozila en za drugim po kolesarski stezi proti Goriški cesti. Za krožiščem je na kolesarski stezi omenjena kolesarka zavila levo z namenom, da bi prečkala Goriško cesto v smeri tamkajšnjega gasilskega doma, pred tem pa spremembo smeri vožnje ni nakazala z vodoravno odročeno roki. V tistem trenutku je po njeni levi strani z namenom vožnje naravnost mimo peljal mlajši kolesar, ki je s prednjim delom svojega kolesa trčil v levi bok kolesarke. Slednja je po trku padla na levi bok in se predvidoma huje poškodovala (poškodba leve roke), med vožnjo ni uporabljala kolesarske zaščitne čelade. Mlajši kolesar (otrok) v prometni nesreči ni bil poškodovan. Po nezgodi so na kraju poleg prometnih policistov posredovali tudi gasilci GRC Ajdovščina in reševalci NMP ZD Ajdovščina, ki so poškodovanko po nudeni oskrbi na kraju z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Novogoriški prometni policisti bodo po razjasnitvi vseh okoliščin prometne nesreče podali ustrezen ukrep.

Na Kobariškem med vožnjo padel in se huje poškodoval nemški kolesar
Včeraj, 29. maja ob 16.46, je bila Policija obveščena o prometni nesreči III. kategorije zaradi neprilagojene hitrosti v neposredni bližini vasi Podbela v občini Kobarid, kjer je padel in se poškodoval tuj kolesar. Po sedaj zbranih podatkih se je 63–letni kolesar, državljan Nemčije, peljal po regionalni cesti iz Borjane proti naselju Podbela. Bil je v skupini še treh kolesarjev. Približno 30 metrov pred naseljem Podbela je nemški kolesar iz neznanega vzroka izgubil nadzor nad vožnjo in posledično padel po vozišču, nato pa z glavo zadel ob robnik vozišča. Glede na prve ugotovitve je 63-letni kolesar utrpel predvidoma hude telesne poškodbe, med vožnjo s kolesom ni uporabljal zaščitne čelade. Poleg policistov PP Bovec so na kraju posredovali tudi gasilci PGD Kobarid in Breginj, ki so zavarovali kraj dogodka in poškodovancu nudili prvo pomoč vse do prihoda reševalcev NMP ZD Tolmin. Kasneje so hudo poškodovanega kolesarja prevzeli člani dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči in ga z vojaškim helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Kolesarjenje je zdravo, aktivno in prijetno - naj bo tudi varno!
Kolo je eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev. Kljub dejstvu, da je kolesarjenje zdrava, okolju prijazna in prijetna aktivnost, si moramo prizadevati, da bi bilo tudi varno. Pri kolesarjenju moramo dobro poskrbeti za svojo varnost, saj so kolesarji poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev. Z večjo udeležbo kolesarjev v cestnem prometu se poveča tudi njihova ogroženost. Med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče, v katerih so udeleženi kolesarji, so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje. Kolesarji se v prometnih nesrečah redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, tako kot pešci pa sodijo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (vožnja z neprilagojeno hitrostjo, vožnja pod vplivom alkohola, vožnja preblizu desnemu robu vozišča, izsiljevanje prednosti kolesarjem na kolesarskih stezah v križiščih ali drugje, ipd.). Nenazadnje je v mesecu maju letos potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev.

Kljub temu ne smemo zanemariti niti prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev ali zaradi kršitev predpisov ali napak, ki jih kolesarji storijo tudi sami (v naseljih, kjer so kolesarske steze, vozijo kolesa izven kolesarskih stez, vožnja koles ponoči po cestah in kolesarskih stezah brez luči, nepravilno ravnanje kolesarjev pri razvrščanju ali zavijanju oziroma spreminjanju smeri vožnje, izpuščanje rok iz krmila kolesa, vožnja predmetov in oseb na kolesu, ki ovirajo kolesarja pri vožnji, s kolesom pogosto prečkajo ceste čez prehode za pešce, čeprav na prehodih za pešce lahko prečkate cesto s kolesom samo tako, da pri prečkanju ceste kolo potiskate ob sebi, saj kolesarji na prehodu za pešce nimajo prednosti oziroma se po prehodu sploh ne smejo voziti…).

Pravila in koristni nasveti za varno kolesarjenje:

 • Upoštevajte prometna pravila za kolesarje in prometne znake ter semaforje.
 • Vedno kolesarite po kolesarskem pasu ali stezi, kjer obstajajo, ali ob robu cestišča.
 • Ne kolesarite v nasprotni smeri, saj tako ogrožate sebe in druge, vozniki vas tako ne pričakujejo.
 • Kolesarite vedno ob DESNEM robu in po desni strani kolesarske steze, druge kolesarje, ali oviro prehitevamo po LEVI.
 • Bodite VIDNI in uporabljajte LUČI na kolesu: spredaj belo, zadaj rdečo, da vas vozniki prej opazijo, nosite svetla in odsevna oblačila (odsevni telovnik).
 • Vedno uporabljajte kolesarsko čelado. Čelada je obvezna do 18. leta in priporočljiva tudi kasneje.
 • Prilagodite hitrost vožnje, saj so pogoste nesreče zaradi neobvladovanja kolesa (vožnja navzdol po klancu, v ovinku, na mokri ali spolzki površini).
 • Ne kolesarite vzporedno, saj tako ovirate druge voznike, ki vas ne pričakujejo.
 • Nakažite smer vožnje z roko pri zavijanju, vzpostavite očesni kontakt z drugimi udeleženci v prometu.
 • Preverite tehnično brezhibnost kolesa (ustrezna velikost, delovanje zavor, luči, napolnjenost pnevmatik).
 • Nikoli ne kolesarite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi.
 • Ne uporabljajte mobilnih telefonov ali drugih naprav med vožnjo kolesa, ker motijo vašo pozornost.
 • Prtljago namestite na ustrezen nosilec ali košaro, oz. kolesarsko torbo.
 • V primeru dežja uporabljajte kolesarsko pelerino in nikdar ne kolesarite z dežnikom v roki.
 • Poskrbite za varnost otrok na kolesu: obvezna čelada, kot potniki v posebnih sedežih ali prikolici.
 • Bodite pozorni na pešce in prilagodite svoje ravnanje, saj so pešci še bolj ranljivi kot kolesarji.

Več tudi na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/118358-varno-s-kolesom-tudi-v-casu-globalnega-tedna-varnosti-cestnega-prometa

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran