radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniNa počivališču Mlake ob hitri cesti v Vipavi iz tujega tovornega vozila kradli gorivo
Danes, 23. junija v zgodnjih jutranjih urah, so policisti PP Ajdovščina obravnavali tatvino goriva iz rezervoarjev tujega tovornega vozila na počivališču Mlake ob hitri cesti H4 v Vipavi. Ugotovljeno je bilo, da je neznanec iz tovornega vozila odvzel oz. iztočil približno 600 litrov dizelskega goriva in tako oškodovancu, državljanu BiH, povzročil za okoli 900 evrov materialne škode. Policisti PP Ajdovščina bodo po zaključku preiskave tatvine goriva podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na Idrijskem vlomili v brunarico
Včeraj, 22. junija ob 16.13, smo bili obveščeni o vlomu v objekt oz. brunarico v času odsotnosti stanovalcev v naselju Idrijske Krnice (občina Idrija). Po prvih ugotovitvah je neznani storilec med 12. in 16. junijem letos pristopil do omenjenega objekta in v pritličju vlomil skozi okno. Storilec je pregledal notranjost in pri tem našel in si prilastil otroški hranilnik z drobižem ter športne treking copate. Neznanec je kasneje objekt z ukradenimi predmeti zapustil in odšel neznano kam. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Idrija še preiskujejo v smeri kaznivega dejanja velike tatvine.

Policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjamo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, motorna vozila, poslovne in druge gospodarske objekte…). V primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Med te preventivne ukrepe sodijo zagotovo sodijo naslednji:

  • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete;
  • vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov...)
  • Tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
  • Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.
  • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, z vidnih mest umaknite vrednejše predmet ...

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije.

Obravnavana primera s področja prepovedanih drog na večji javni prireditvi na Tolminskem
Danes, 23. junija zgodaj zjutraj, so policisti na večji javni prireditvi na Tolminskem dvema moškima (stara 22 in 37 let) v postopku zasegli ročno zvito cigareto in posušene zeleno rjave rastlinske delce, saj je obstajal sum, da gre za prepovedano drogo. Policista so zasežene rastlinske delce in ročno zvito cigareto z vsebino poslali v nadaljnjo analizo in če bo slednja potrdila, da gre v obeh primerih za prepovedano drogo, bodo zoper oba moška uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Na Goriškem iz prometa izločili hujšega kršitelja cestnoprometnih predpisov
Prometni policisti so včeraj, 22. junija ob 21.20, na območju Šempetra pri Gorici ustavili in kontrolirali 47–letnega voznika osebnega avtomobila. Slednjemu so v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti, vendar ga je voznik odločno odklonil. Prav tako je odklonil odrejen hitri test in nato še strokovni pregled zaradi suma vožnje zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Vozniku je bilo skladno s prometno zakonodajo (po določilih 24. člena ZPrCP) odrejeno pridržanje v policijskih prostorih. Zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

V prometni nesreči II. kategorije na Tolminskem lažje poškodovan 39-letni motorist
Včeraj, 22. junija ob 15.49, so policiste obvestili o prometni nesreči II. kategorije na glavni cesti Tolmin–Kobarid (občina Tolmin), na koncu Volarske ravnine in v kateri je bil udeležen voznik motornega kolesa. Ugotovljeno je bilo, da je 39–letni motorist peljal iz smeri Tolmina proti Kobaridu, pri tem pa dohitel voznika tovornega avtomobila ter za začel prehitevati, ko je v nasprotni smeri pripeljal voznik traktorja. Motorist se mu je umikal desno in pri tem trčil v zadnji levi del tovornega avtomobila ter padel po tleh. Pri tem se je lažje poškodoval (poškodba ramena). Na kraj nesreče so bili poleg tolminskih policistov napoteni tudi gasilci PGD Tolmin, ki so nudili pomoč pri zavarovanju kraja nezgode in nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP ZD Tolmin. Po nudeni oskrbi so ga reševalci z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Na Bovškem padel in se huje poškodoval 75-letni češki kolesar
Včeraj, 22. junija ob 18. uri, je bila Policija obveščena o prometni nesreči III. kategorije na regionalni cesti med Bovcem in vasjo Kal-Koritnica, kjer je padel in se poškodoval tuj kolesar. Ugotovljeno je bilo, da se je 75–letni kolesar, državljan Češke, peljal iz Kal-Koritnice proti Bovcu in med vožnjo iz neznanega razloga v ostrem levem ovinku izgubil nadzor nad kolesom ter padel po vozišču. V nesreči je bil češki državljan predvidoma huje telesno poškodovan. Na kraj so bili poleg tolminskih policistov napoteni tudi reševalci NMP ZD Tolmin, ki so poškodovanca oskrbeli, kasneje pa so poškodovanca reševalci s helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Policisti bodo o prometni nezgodi s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

V prometni nesreči II. kategorije v Steskah dve voznici lažje poškodovani
Včeraj, 22. junija ob 12.45, so policiste obvestili o prometni nesreči II. kategorije v Steskah (Mestna občina Nova Gorica), kjer sta trčili voznici dveh osebnih avtomobilov. Ugotovljeno je bilo, da je 61–letna voznica avtomobila (povzročiteljica) peljala iz Dornberka proti Braniku, in malce naprej od odcepa za Saksid v blagem desnem ovinku zapeljala na levo stran vozišča ter s sprednjim levim delom vozila trčila v sprednji levi del drugega osebnega vozila, s katerim se je iz Branika peljala 56–letna voznica. V prometni nesreči sta bili udeleženki predvidoma lažje telesno poškodovani. Na kraju so poleg prometnih policistov posredovali tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica, ki so s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno 61-letno voznico in ji nudili pomoč vse do prihoda reševalcev NMP ZD Nova Gorica na omenjeni kraj, ki so jo po nudeni zdravniški oskrbi odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Povzročiteljici prometne nesreče bo zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (vožnja z vozilom po cesti, kršitev drugega odstavka 37. člena ZPrCP) izdan plačilni nalog.

Na Kobali na Tolminskem zasilno pristal grški jadralni padalec
Včeraj, 22. junija ob 13.14, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili, da je na vzletišču za jadralne padalce Kobala na Tolminskem na drevesu zasilno pristal tuj jadralni padalec. Ugotovljeno je bilo, da je moral po vzletu z omenjenega vzletišča na Kobali zasilno pristati 55–letni jadralni padalec, državljan Grčije. Pri zasilnem pristanku grški državljan ni bil poškodovan.

V Idriji se je lažje poškodoval nemški motorist
Danes, 23. junija ob 12.40, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije v Idriji, kjer je padel in se poškodoval motorist, državljan Nemčije. Po prvih zbranih podatkih je omenjeni nemški motorist vozil tretji v koloni. Prva dva motorista sta zavirala in varno zaustavila, slednji pa je zaradi prekratke varnostne razdalje zavil na levo in na pesku z motornim kolesom zdrsnil. Pri tem je utrpel lahko telesno poškodbo (poškodbo ramena). Poleg idrijskih policistov so na kraju posredovali tudi gasilci PGD Idrija, ki so zavarovali kraj nesreče in pomagali reševalcem NMP ZD Idrija pri oskrbi poškodovanca iz Nemčije. Idrijski policisti mu bodo zaradi kršitve prometne zakonodaje (prekratka varnostna razdalja) izdali plačilni nalog.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran