radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 5 - 10 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 195 primerih in na številko 113 prejeli skupno 668 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči v katerih sta bili dve osebi huje telesno poškodovani, dve prometni nesreči v katerih sta bili dve osebi lažje telesno poškodovanih in 33 prometnih nesreč z materialno škodo, zasegli so štiri vozila. S področja kriminalitete so obravnavali dve nasilji v družini, štiri vlome, pet tatvin in štiri poškodovanja tuje stvari. Zaradi kršitev javnega reda so policisti posredovali 30-krat in pridržali dve osebi.

Policisti so na območju Policijske uprave Koper v zadnjem vikendu obravnavali 14 nezakonitih prehodov državne meje.

23.6.2023:
Policisti so posredovali v stanovanju v Izoli, kjer sta se sprla 46-letni moški in 44-letna partnerica. Policisti so ugotovili, da je moški dalj časa izvajal nasilje nad njo, zaradi česar sta se sprla, med sporom pa je ženska v kuhinji pograbila nož in ga večkrat porezala, ter ga lažje telesno poškodovala. 46-letniku so policisti izrekli prepoved približevanja, zoper njega pa bodo napisali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje Nasilje v družini. Prav tako bodo kazensko ovadili žensko za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe.

V okolici Portoroža je neznani storilec vlomil v skladišče podjetja, od koder pa ni ukradel ničesar.

Policisti so imeli na hitri cesti pred predorom Markovec iz smeri Izole v postopku 72-letnega voznika osebnega avtomobila doma iz okolice Kranja, kateremu je zmanjkalo goriva v vozilu. Ugotovili so, da vozila ni zavaroval, medtem ko je odšel po gorivo, prav tako mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,48 mg/l alkohola. Policisti so mu izdali plačilni nalog po členih 63 in 105/4-3 ZPrCP, začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja.

Ob 17.19 uri je na interventno št. policije poklical občan in prijavil, da iz smeri Bertokov proti Sv. Antonu po cesti vijuga voznik skuterja. Policisti so voznika ustavili pri Čežarjih in ugotovili, da ga vozi 50-letni državljan Italije s prebivališčem v okolici Kopra. Odrejen mu je bil preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 1,42 mg/l alkohola. Policisti so voznika pridržali, zanj pa bo napisan obdolžilni predlog.

V Izoli so policisti ustavili 14-letnega voznika mopeda doma iz Izole, za katerega so ugotovili, da ne poseduje vozniškega dovoljenja. Moped so zasegli, sledi obdolžilni predlog.

Ob 4.40 uri so policisti v Luciji ustavili 35-letnega voznika mopeda doma iz Portoroža, kateremu so odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazala 0,96 mg/l alkohola. Med postopkom je omenjeni odvrgel manjšo plastično posodico v katerem je bila bela prašnata snov, katero so mu policisti zasegli zaradi suma, da gre prepovedano drogo. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola mu je bil izdan plačilni nalog po členu 105/4-4/2 ZPrCP, v kolikor bo analiza vsebine plastične posodice potrdila, da gre za prepovedano drogo, pa bodo zoper njega uvedli še hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku.

24.6.2023:
Policisti bodo ovadili 36-letnega moškega iz okolice Portoroža, ker je izvajal nasilje nad 32-letno partnerko. Moškemu so izrekli prepoved približevanja partnerici, zoper njega pa bodo napisali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje Nasilje v družini.

V Kopru je 45-letni domačin z neznanim predmetom razbil dve stekli lokala. Policisti so storilca zaslišali, zoper njega bo napisana kazenska ovadba.

V enem od hotelov v Portorožu je 36-letnik doma iz Litije pijan žalil in zmerjal zaposlene, se do njih neprimerno vedel in kršil hišni red, zaradi česar so ga seznanili, da mora zapustiti hotel, kar pa ni hotel storiti. Do kršitelja je sprva pristopil varnostnik v hotelu, kateri mu je odredil da odide z območja, kar pa ni upošteval. Ob prihodu policistov na kraj je 36-letnik s kršitvijo nadaljeval, žalil in grozil še policistom. Ker je kljub ukazom policistov, s kršitvijo nadaljeval, je bilo zanj odrejeno pridržanje, izdan pa mu je bil plačilni nalog po členih 6/1, 7/2 in 22/1 ZJRM-1 ter 89/1-8 in 89/2-3 ZZasV.

V Izoli na hitri cesti, kjer je zoženje ceste je prišlo do kršitve JRM zaradi vključevanja 44-letnega voznika osebnega avtomobila doma iz Zagorja ob Savi, pred 53-letnega drž. Avstrije z avtodomom. Slednjega je to dejanje tako zmotilo, da je v stoječi koloni pristopil do 44-letnika in ga skozi odprto okno udaril, po tem pa se je usedel nazaj v vozilo ter odpeljal v smeri Portoroža, kjer je bil ustavljen s strani policistov. Kršitelju je bila izrečena globa po členu 6/2 ZJRM-1, ki jo je plačal na kraju.

Policisti so ponoči v Pradah zaradi prekoračitve hitrosti v naselju ustavili 59-letnega drž, BiH. Omenjeni je vozil s hitrostjo 66 km/h. V postopku je voznik kazal znake alkoholiziranosti, zaradi česar mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,95 mg/l alkohola. Policisti so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje, ter odredili pridržanje, nakar so ga dopoldan z obdolžilnim predlogom privedli na sodišče. Zaradi prekoračitve hitrosti mu je bila izrečena globa po členu 46/6-1 ZPrCP, ki jo je plačal.

Ob 23.20 uri je bil v Kopru z osebnim avtomobilom ustavljen 52-letni drž. Bolgarije z urejenim statusom v Sloveniji. Policisti so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 1.08 mg/l alkohola. Za voznika je bilo odrejeno pridržanje in napisan obdolžilni predlog

25.6.2023:
V okolici Izole je neznani storilec vlomil v stanovanjsko hišo, iz katere pa ni ukradel ničesar. Za storilcem policisti še poizvedujejo.

V Izoli je neznani storilec poskušal vlomiti v več sob namenjenih nastanitvam gostov. Storilec je iz neznanega razloga od dejanja odstopil, za nji pa policisti še poizvedujejo.

Ob 00.41 uri je OKC PU Koper prejel klic občana, ki je povedal, da je pri bencinskem servisu OMV Bivje v smeri proti Škofijam voznik osebnega avtomobila trčil v prometno signalizacijo, zaradi česar je le ta razmetana po celotnem vozišču. Prav tako je povedal, da je voznik vozilo ustavil na prehitevalnem pasu, ga zaklenil in se peš napotil s kraja nesreče v smeri ceste med Vinogradi. V omenjeno prometno signalizacijo je z osebnim avtomobilom nato trčila 37-letnica doma iz okolice Kopra. Policisti so 49-letnega voznika osebnega avtomobila doma iz okolice Kopra izsledili na Cesti med vinogradi. Slednji je poskušal zbežati s kraja postopka, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, prav tako se voznik policistom ni hotel izkazati z osebnimi dokumenti, v postopku pa se je do njih nedostojno vedel in jih žalil. V zvezi prometne nesreče so mu policisti odredili preizkus alkoholiziranosti, ki ga je odklonil, prav tako mu je bil odrejen strokovni pregled, katerega je prav tako odklonil. Izdan mu je bil plačilni nalog za kršitve po členih 22/1 in 7/2 ZJRM-1, členu 24/1 ZOIzk-1, zanj sledi še obdolžilni predlog zaradi neprilagojene hitrosti, zaradi česar je trčil v prometno signalizacijo.

Ob 14.49 uri je bil OKC PU Koper obveščen o prometni nesreči s telesnimi poškodbami v Pobegih. Policisti so ugotovili, da se je 19-letni voznik osebnega avtomobila doma iz okolice Kopra vključeval v promet in izsilil prednost 58-letnemu vozniku motornega kolesa doma iz okolice Kopra, zaradi česar je prišlo do trčenja v katerem je bil motorist huje telesno poškodovan. Poškodovani je bil z reševalnim vozilom odpeljan v bolnico Izola. Zoper voznika osebnega avtomobila bodo policisti napisali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti.

Ob 20.30 uri je zdravniško pomoč v bolnici Izola iskal udeleženec prometne nesreče, ki se je pripetila med Rižano in Črnim Kalom. Policisti so ugotovili, da je 36-letni moški iz Kozine vozil osebni avtomobil iz smeri Rižane proti Črnemu Kalu, kjer je prehiteval 37-letnega kolesarja iz Hrastnika in pri tem z desnim delom vozila trčil v levi bok kolesarja, zaradi česar je kolesar padel in se telesno poškodoval. Povzročitelj nesreče je poškodovanega odpeljal v bolnico Izola, kjer je bil v nadaljevanju oskrbljen. Vozniku osebnega avtomobila je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,38 mg/l alkohola. V kolikor bo ugotovljeno, da je kolesar utrpel hude telesne poškodbe bodo policisti zoper povzročitelja napisali kazensko ovadbo, v nasprotnem primeru mu bo izdan plačilni nalog.

V Komnu so policisti ustavili 43-letnega voznika neregistriranega osebnega avtomobila doma v občini Miren – Kostanjevica, za katerega so ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v postopku pa mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazala 0,63 mg/l alkohola. Vozilo mu je bilo zaseženo, zanj bo napisan obdolžilni predlog po členih 105/3-4 ZPrCP, 56/8-1/3 ZVoz in 25/6-1/1 ZMV.

V Postojni so policisti na Jamski cesti ustavili 27-letnega drž. Kosova iz okolice Ljubljane, kateri je z vozilom prekoračil hitrost (vozil 67 km/h), odrejen mu je bil hitri test na doge, ki je bil pozitiven. Odredili so mu strokovni pregled, ki pa ga je odklonil. Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje, zoper njega bo napisan tudi obdolžilni predlog, zaradi prekoračitve hitrosti pa mu je bil izdan plačilni nalog.

Policisti so posredovali v stanovanju v Piranu, kjer je javni red in mir doma kršil 34-letni moški s tem, da je pod vplivom alkohola in psihoaktivnih substanc zmerjal mamo in babico. Ker je kljub posredovanju policistov s kršitvijo nadaljeval, je bilo zanj odrejeno pridržanje, za kršitev pa mu je bil izdan plačilni nalog po členih 6/4-1 in 22/1 ZJRM-1.

26. 6. 2023:
Policisti so v Kopru ustavili voznika osebnega avtomobila 28-letnega drž. Makedonije z urejenim začasnim prebivanjem v Sloveniji. V postopku se je izkazal z vozniškim dovoljenjem Makedonije, za katerega so policisti ugotovili, da je ponarejen, veljavnega vozniškega dovoljenja pa tujec ne poseduje. Zoper njega bodo napisali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje ponarejanje listin, prav tako so mu zasegli osebni avtomobil, zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja, zaradi česar bo napisan obdolžilni predlog.

V Strunjanu so policisti ustavili 41-letnega voznika osebnega avtomobila doma iz Domžal, kateremu so odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,66 mg/l alkohola. Policisti so voznika pridržali, zanj pa bo napisan obdolžilni predlog.

Poostren nadzor po metodologiji »MOPED«
Policisti PU Koper so v nedeljo, v popoldanskem času izvedli poostren nadzor nad enoslednimi vozili. V času nadzora je bil uporabljen tudi helikopter slovenske policije, s katerim so spremljali potek prometa iz zraka.

V času poostrenega nadzora so policisti ustavili in kontrolirali 46 voznikov motornih koles in mopedov. Pri tem so izrekli 6 opozoril, izdali 14 plačilnih nalogov ter izrekli 2 globi za tuje voznike. Največ prekrškov je bilo povezanih s prekoračitvijo hitrosti ter nepravilnim prehitevanjem (preko neprekinjene črte). Kot posebnost lahko omenimo voznika motornega kolesa, ki je prehiteval ostale voznike preko polne črte, v trenutku, ko je zagledal policiste, ki so ga imeli namen ustaviti pa je povečal hitrost vozila in policistom pobegnil. Omenjenega voznika so policisti v sodelovanju z ostalimi patruljami izsledili nekoliko kasneje na čisto drugi lokaciji. Policisti so mu ob tem izdali plačilni nalog za vse kršitve.

Medtem, ko so policisti izvajali poostren nadzor se je v Pobegih zgodila prometna nesreča, v kateri je bil huje poškodoval motorist.

Motoristom svetujemo, da ne precenjujejo svojih sposobnosti in ne podcenjujejo razmer na cesti, upoštevajo in se držijo omejitev hitrosti prav tako pa med vožnjo uporabljajo vso potrebno zaščitno opremo. Še posebej svetujemo, da poskrbijo, da so čimbolj vidni, predvsem z nošenjem odsevnih oblačil svetlih barv in podobno.

David Iskra
vodja Operativno komunikacijskega centra
Policijska uprava Koper

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran