radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniV prometni nesreči III. kategorije v Novi Gorici huje poškodovan starejši kolesar
Včeraj, 3. julija ob 12.12, smo bili obveščeni o prometni nesreči III. kategorije v Novi Gorici in v kateri sta bila udeležena voznica osebnega avtomobila in starejši kolesar. Policisti PP Nova Gorica so z zbiranjem obvestil in ogledom kraja prometne nesreče ugotovili, da je 52-letna voznica avtomobila vozila po Erjavčevi ulici (iz smeri Italije) proti središču Nove Gorice. V času, ko je z vozilom zapeljala na prehod za pešce v neposredni bližini poslovne stavbe elektro podjetja, ji je z njene desne strani na prehod za pešce (iz Ulice Marija Kogoja) stopil 92-letni pešec, ki je ob sebi potiskal kolo in ga pri tem spregledala. Pri tem je starejši moški s prednjim kolesom zadeli desni bočni del avtomobila in posledično padel po vozišču ter se predvidoma huje poškodoval. Na kraju so poleg novogoriških policistov posredovali tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka in poškodovancu nudili prvo pomoč. Kasneje so ga na kraju zdravniško oskrbeli reševalci NMP ZD Nova Gorica in ga z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. O prometni nesreči s telesnimi poškodbami je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Policisti bodo zoper povzročiteljico prometne nesreče glede na vsa ugotovljena dejstva podali ustrezen ukrep.

Prometna nesreča I. kategorije z materialno škodo na Tolminskem
Včeraj, 3. julija ob 14.17, so policisti PP Tolmin obravnavali prometno nesrečo I. kategorije pred naseljem Sela pri Volčah (občina Tolmin), kjer je prišlo do trčenja med tovornim vozilom in avtobusom. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 51–letni voznik tovornega vozila med vožnjo po glavni cesti iz Čiginja proti Doblarju, pred naseljem sela pri Volčah, zaradi neprilagojene hitrosti trčil v nasproti vozeči avtobus. V prometni nesreči nihče ni bil poškodovan, nastala je materialna škoda. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (neprilagojena hitrost, kršitev določil 45. člena ZPrCP) je bil povzročitelju prometne nesreče (vozniku tovornega vozila) izdan plačilni nalog.

Vožnja pod vplivom alkohola
Novogoriški prometni policisti so med vikendom oz. v nedeljo, 2. julija ob 15.30, izven naselja Volče ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredil preizkus alkoholiziranosti. Rezultat odrejenega preizkusa z alkotestom je pokazal, da je bil 25-letni voznik pod vplivom alkohola (0,74 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prav tako so policisti PPP Nova Gorica v nedeljo, 2. julija ob 2.44 v nočnem času, v Dornberku (Mestna občina Nova Gorica) ustavil in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Tudi njemu je rezultat preizkusa alkoholiziranosti pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0.66 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Kršitelju cestnoprometnih predpisov je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/34-novice/aktualno/483-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne

Na Idrijskem iz prometa izločili kršitelja cestnoprometnih predpisov
Včeraj, 3. julija popoldne, so policisti v Idriji med izvajanjem meritev hitrosti zaznali kršitev voznika začetnika osebnega avtomobila zaradi prekoračitve hitrosti. V nadaljevanju postopka so mu odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat preizkusa je pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola (rezultat je pokazal 0,52 mg/l alkohola v izdihanem zraku). Prav tako mu je bil odrejen hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kanabis in kokain), zato je bil vozniku v nadaljevanju odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je voznik odločno odklonil. Policisti PP Idrija so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), glede na vsa ugotovljena dejstva bo zoper kršitelja podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Obravnavani primer vandalizma na Ajdovskem
Policisti PP Ajdovščina so v soboto, 1. julija v dopoldanskih urah, obravnavali sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari na območju naselja Selo (občina Ajdovščina), kjer je neznanec konec prejšnjega tedna oz. v noči iz četrtka, 29. junija do petka, 30. junija 2023 popoldne, v Športnem parku Selo poškodoval oz. zvil kovinska vrata električne omare, na drugi omarici pa je neznanec zlomil pritrdilni vijak ključavnice. S tem nezakonitim početjem je bila povzročena materialna škoda za okoli 600 evrov. S strani oškodovanca ni bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja (po določilih 220. člena KZ-1), zato bodo ajdovski policisti o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Poškodovanje vhodnih vrat trgovine v Idriji
Policisti PP Idrija so v nedeljo, 2. julija popoldne, obravnavali poškodovanje vhodnih vrat starejše izdelave ene od trgovin v Idriji. Nastala je materialna škoda za približno 100 evrov. Oškodovanec je odstopil od predloga za pregon navedenega kaznivega dejanja (poškodovanje tuje stvari, 220. člen KZ-1), zato bodo policisti PP Idrija o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prometni policisti izven naselja Plave iz prometa izločili prehitrega voznika avtomobila
Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so v nedeljo, 2. julija ob 13.26, med izvajanjem meritev hitrosti izven naselja Plave, na glavni cesti med Solkanom in naseljem Plave, ustavili 44-letnega voznika osebnega avtomobila zaradi prekoračitve hitrosti. Slednji je izven omenjenega naselja, kjer je splošna omejitev hitrosti 90 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo 157 kilometrov na uro. Novogoriški prometni policisti so mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti z alkotestom in rezultat je pokazal, da voznik ni vozil pod vplivom alkohola (0,00 mg/l alkohola). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), čaka pa ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Predvidena globa za prekoračitev hitrosti izven naselja za več kot 50 kilometrov na uro skladno s prometno zakonodajo znaša 1.200 evrov, vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk (sedmi odstavek 46. člena ZPrCP).

Neprilagojena hitrost oz. prekoračitev hitrosti je namreč tako v Evropi kot tudi na slovenskih cestah še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo. Zato Policiji znova opozarjamo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti! Bodimo odgovorni, vključimo varnostne ukrepe v svoje vozniške navade, vozimo spoštljivo, previdno in strpno. Življenje je najdragocenejša stvar, ki jo imamo, varujmo ga!

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/hitrost-pocasneje-je-varneje

V prometni nesreči I. kategorije v krožnem križišču v Šempetru pri Gorici udeleženi dve osebni vozili
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 3. julija v večernih urah, v Šempetru pri Gorici obravnavali prometno nesrečo I. kategorije z materialno škodo in v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Na kraju je bilo z zbiranjem obvestil in ogledom kraja prometne nesreče ugotovljeno, da je 43-letni voznik avtomobila (povzročitelj) vozil iz Vrtojbe proti Šempetru pri Gorici in pri vključevanju v krožno križišče ni upošteval prednosti 27-letni voznici avtomobila, ki je peljala na krožnem križišču in se v njega vključila iz smeri nekdanjega mejnega prehoda v Vrtojbi. V prometni nesreči je voznica s prednjim delom svojega vozila trčila v zadnji levi del drugega avtomobila. Policisti so 43-letnemu vozniku zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (vožnja na krožnem križišču, kršitev prvega odstavka 60. člena ZPrCP) izdali plačilni nalog.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran