radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 5 - 9 min.)

policija splosniV Novi Gorici vlomili v osebno vozilo
Policisti PP Nova Gorica so v soboto, 8. julija v zgodnjih večernih urah, na območju Nove Gorice obravnavali vlom v osebno vozilo. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec nekaj po 20. uri razbil okno na sovoznikovi strani vozila in iz notranjosti vozila odtujil žensko torbico z vsebino (v njej je oškodovanka imela poleg osebnih dokumentov in gotovine tudi bančno kartico). Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Prav tako so policisti PP Nova Gorica včeraj, 9. julija okoli 1. ure v nočnem času, obravnavali vlom v osebni avtomobil znamke Suzuki, italijanskih registrskih številk, na parkirišču v naselju Dobrovo (občina Brda). Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec v času med 19.30 uro in vse do prijave kaznivega dejanja policiji razbil prednje desno steklo omenjenega vozila in iz notranjosti vozila ukradel moško torbico z vsebino (v njej je oškodovanec imel poleg osebnih dokumentov tudi bančno kartico). Tudi ta primer policija še preiskuje.

Pri tem policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da je marsikatero od tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj moč preprečiti z upoštevanja osnovnih zaščitnih ukrepov. Na samozaščitno ravnanje namreč ne smemo pozabiti niti takrat, ko smo na npr. na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo oz. v krajih, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi (parkirišča ob rekah, izhodiščih za izlete v gore, ogledi lokalnih znamenitosti, muzejih ipd). S ciljem preprečevanjem tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj ponovno opozarjamo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Prav tako velja opozoriti, da so informacije občanov v številnih primerih ključne pri izsleditvi storilcev.

Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na znano intervencijsko številko policije 113 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja (več preventivnih nasvetov na spletni strani: https://www.policija.si/index.php/en/preventiva-/kriminaliteta/432-vlomi-v-vozila ).

Na območju Porezna po strmem pobočju in težko dostopnem terenu padel in se poškodoval član lovske družine
V soboto, 8. julija ob 00.52 v nočnem času, smo bili obveščeni, da je na območju Porezna (občina Cerkno) tik pod lovsko kočo, eden od lovcev skupaj s psom zdrsnil s steze po zelo strmem pobočju v dolino. Takoj po obvestilu so bili na kraj s strani pristojne službe napoteni gorski reševalci GRS Tolmin, ki so predvidoma lažje poškodovanega 63-letnega člana tamkajšnje lovske družine našli približno 200 višinskih metrov nižje od omenjene lovske koče, ga oskrbeli in ga s pomočjo vrvne tehnike dvignili do lovske koče. Gorski reševalci so ga nato prenesli do reševalnega vozila NMP ZD Idrija, ki so ga oskrbeli in nato z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Idrijski policisti so glede na vsa ugotovljena dejstva tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Med soteskanjem v kanjonu potoka Sušec na Bovškem se je huje poškodoval 36-letni državljan Madžarske
V soboto, 8. julija ob 12.20, smo bili obveščeni, da se je v kanjonu potoka Sušec pri naselju Srpenica (občina Bovec) huje poškodoval 36-letni udeleženec soteskanja (poškodba gležnja). Slednji je bil v skupini večjega števila madžarskih državljanov (13), ki so se tega dne v dopoldanskih urah odpravili na soteskanje v omenjeni kanjon Sušec, vodila sta jih dva vodiča, državljana Madžarske. Ob 12. uri je med jamo in zadnjim slapom v Sušcu eden od vodičev po slapu na vrvi navezanega spuščal 36–letnega Madžara. Vodič je nato 36-letnega udeleženca soteskanja z višine dobrega metra nad vodo spustil, vendar se slednji očitno ni postavil v pravilen položaj za spust v vodo, kot mu je to predhodno svetoval vodič. Po pristanku v vodi, ki je bila globoka okoli enega metra, se je namreč 36-letni udeleženec soteskanja poškodoval (poškodba gležnja desne noge). Na kraju nezgode so kasneje posredovali reševalci GRS Bovec, ki so poškodovanca s pomočjo vrvne tehnike potegnili iz kanjona in ga prenesli do vstopne točke, kjer so ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP ZD Tolmin. Bovški policisti so tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Neznanec na Bovškem ukradel gorski kolesi
Danes, 10. julija dopoldne, so policisti PP Bovec obravnavali tatvino dveh gorskih koles tekom noči v enem od kampov na območju naselja Soča (občina Bovec) na škodo državljanov Nemčije. Po prvih zbranih podatkih je storilec ukradel omenjeni kolesi, ki sta bili priklenjeni za leseno ograjo poleg šotora. S tem dejanjem je bila tujim državljanom (23-letnemu moškemu in 24–letni ženski) povzročena skupna materialna za 9.300 evrov. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Bovec še preiskujejo in bodo po zaključku preiskave o vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Neznanec na Goriškem zlorabil negotovinsko plačilno sredstvo
Včeraj, 9. julija nekaj minut pred 20. uro, smo bili obveščeni o sumu kaznivega dejanja Zloraba negotovinskega plačilnega sredstva (po drugem 246. členu KZ-1) na Goriškem. Po sedaj zbranih podatkih si je neznanec včeraj, 9. julija, protipravno prilastil tujo premično stvar (bančno kartico), ki jo je našel ali je do nje po naključju prišel in kasneje zlorabil omenjeno negotovinsko plačilno sredstvo. Neznanec je namreč z bančno kartico opravil dve transakciji manjše vrednosti na bencinskem servisu, zatem pa najdeno kartico pustil pri enem od bančnih avtomatov ter odšel neznano kam. Policisti PP Nova Gorica bodo po zaključku preiskave na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

V prometni nesreči III. kategorije v Goriških Brdih huje poškodovan 60-letni kolesar iz Italije
Včeraj, 9. julija ob 9.36, smo bili obveščeni o prometni nesreči III. kategorije na cesti Šmartno –Dobrovo (občina Brda), kjer je prišlo do prometne nesreče med voznikom osebnega avtomobila in kolesarjem. V prometni nesreči je bil kolesar huje poškodovan. Policisti Postaje prometne policije so z zbiranjem obvestil in ogledom kraja med drugim ugotovili, da je voznik osebnega avtomobila peljal po regionalni cesti iz smeri naselja Šmartno proti Zalemu Bregu. Ko je pripeljal do blagega nepreglednega desnega ovinka, kjer se cesta iz klanca navzgor preveša v klanec navzdol, ni vozil po desnem smernem vozišču glede na dovoljeno smer vožnje, temveč je zapeljal na levo smerno vozišče ter nato v zaščitno ograjo ob levem robu vozišča. Po nekaj metrih drsenja ob levi varnostni ograji je s prednjim delom avtomobila trčil v 60-letnega kolesarja, državljana Italije, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Po trčenju je kolesar utrpel hude telesne poškodbe. Poleg policistov so na kraju posredovali tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica, ki so s tehničnim posegom kolesarja rešili izpod vozila in mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP ZD Nova Gorica. Reševalci so poškodovanca na kraju oskrbeli in ga z reševalnim vozilom prepeljali v Vipolže, kjer ga je v nadaljnjo oskrbo prevzela dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika, ki so hudo poškodovanega kolesarja z vojaškim helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana. Pomoč na kraju so nudili tudi gasilci PGD Dobrovo, kraj prometne nesreče sta si ogledala tudi preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice. Prometni policisti so v nadaljevanju postopka še ugotovili, da je bil voznik avtomobila (povzročitelj) pod vplivom alkohola, odrejen mu je bil strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Novogoriški prometni policisti bodo glede na vsa ugotovljena dejstva in rezultatov strokovnega pregleda zoper povzročitelja prometne nesreče ustrezno ukrepali (po določilu prvega odstavka 323. člena KZ-1, povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti).

Na Cerkljanskem zaradi oslabelosti padel in se poškodoval 30-letni švicarski motorist
Včeraj, 9. julija ob 14.38, so policiste obvestili o prometni nesreči II. kategorije v naselju Podlanišče (občina Cerkno) kjer je med vožnjo v smeri naselja Kladje padel in se poškodoval tuj voznik motornega kolesa. Policisti PP Idrija so na kraj ugotovili, da je bil v prometni nesreči udeležen 30–letni motorist, državljan Švice. Slednji je bil v skupini treh motoristov, pred nezgodo pa so se zaustavili, saj mu je zaradi dehidracije postalo slabo. Po postanku so nadaljevali s počasno vožnjo, pri tem pa je 30-letnemu motoristu ponovno postalo slabo in je izgubil zavest ter se pri počasni vožnji prevrnil z motorjem. Pri padcu se je švicarski voznik motornega kolesa poškodoval (utrpel je udarec v predel reber). Poleg policistov so na kraju posredovali tudi gasilci PGD Idrija in Cerkno in nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP ZD Idrija na omenjeni kraj. Švicarski motorist je bil s strani reševalcev odpeljan na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Na Tolminskem zasilno pristal madžarski jadralni padalec
V soboto, 8. julija ob 14.11, smo bili obveščeni o zasilnem pristanku 62-letnega madžarskega jadralnega padalca na območju Mrzlega vrha, nad naseljem Gabrje na Tolminskem. Slednji je še pred prihodom reševalcev GRS Tolmin nepoškodovan sam sestopil z drevesa. Reševalci so mu pomagali pri vzponu do terenskega vozila in ga prepeljali do Tolmina.

Prometna nesreča I. kategorije na Bovškem zaradi prekratke varnostne razdalje
V soboto, 8. julija ob 12.41, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije na regionalni cesti med naseljem Kal-Koritnica in vasjo Soča (občina Bovec) in v kateri je bila udeležena voznica osebnega avtomobila in voznik motornega kolesa (povzročitelj). Ugotovljeno je bilo, da je 30-letni motorist, državljan Nemčije, vozil proti Trenti za osebnim avtomobilom, nemških registrskih številk. Tuje osebno vozilo (znamke Fiat) je pri srečevanju z nasproti vozečim osebnim avtomobilom, ki ga je vozila 32–letna voznica, državljanka Poljske, zaviralo in zapeljalo k desnemu robu vozišča. 30-letni nemški motorist, ki je vozil za osebnim vozilom znamke Fiat, zavil v desno, zaradi vožnje na premajhni varnostni razdalji pa pri zaviranju izgubil nadzor nad motornim kolesom in padel po vozišču na desni bok; motorno kolo je po njegovem padcu drselo na nasprotno smerno vozišče in trčilo v prednji levi del avtomobila (znamke Audi), s katerim se je peljala voznica iz Poljske. V prometni nesreči nihče ni bil poškodovan. Poleg policistov PP Bovec so na kraju posredovali tudi gasilci PGD Bovec. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška je bil nemškemu motoristu izdan plačilni nalog (razdalja med vozili, kršitev določil 44. člena ZPrCP).

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran