radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

Posadka policijskega helikopterja je z dežurno ekipo za reševanje v gorah in bovškimi gorskimi reševalci je danes, 13. julija, iz Krnskih jezer rešila dva starejša italijanska pohodnika (73-letna ženska in 79-letni moški). Zanju je bilo včeraj, 12. julija ob 20.46 sporočeno, da sta pogrešana, ker se dlje časa nista vrnila do Planinskega doma pri Krnskih jezerih. Zato so oskrbniki zaprosili za pomoč reševalce. Že včeraj so zato posredovali gorski reševalci GRS Bovec, ki so oba starejša italijanska državljana v klasični akciji našli; dehidrirana planinca so našli v bližini planine Polje (občina Kobarid). 73-letna ženska je bila zaradi zdrsa in posledično padca poškodovana po levi roki, omenjeni moški ni bil poškodovan. Reševalci so oba državljana Italije pospremili do tamkajšnje koče, kjer so zaradi neviht oz. neugodnih vremenskih razmer počakali na današnji helikopterski transport do zdravstvene ustanove oz. v splošno bolnišnico na Jesenice. Policijski helikopter je v dolino prepeljal tudi gorske reševalce GRS Bovec.

Razmere trenutno niso primerne za gibanje v gorah. Ob hudem poletnem reševalnem tempu ponavljamo opozorilo in poziv k previdnosti, opremljenosti, informiranosti, ustreznim pripravam in predvsem odgovornosti , ker pohodniki v nevarnost ne spravljajo samo sebe ampak tudi tiste, ki se vsakič močno trudijo, da bi jim pomagali. Pravilno načrtujte ture, informirajte se o poti, bodite ustrezno opremljeni, preverite vremensko napoved in upoštevajte možnost neviht, ki so v gorah izredno nevarne. Glede na izkušnje iz preteklih let so pogosto vzroki nesreč v gorah poleg neustrezne telesne in psihične pripravljenosti tudi pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah. V kolikor nimate znanja in izkušenj, uporabite licencirane planinske in gorske vodnike, ki bodo s strokovnim znanjem znali poskrbeti za vašo varnost.

resevanje krnska jezera 1

resevanje krnska jezera 2

resevanje krnska jezera 3

(Foto: Letalska policijska enota)

Samo dobra oprema namreč ni dovolj, ključni elementi so znanje, izkušnje, odgovornost in sposobnost prepoznavanja nevarnosti ter sprejemanje pravih odločitev. Na previdnost opozarjamo tudi slovenske obiskovalce gora. Z ustrezno pripravo na turo predvsem pa z odgovornim ravnanjem skupaj poskrbimo, da bo obisk naših gora prijetno in varno doživetje!

Več o preventivnih nasvetih za pohodnike, planince in gornike na naslednji spletni strani Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/nasveti-za-dopust/469-nasveti-za-pohodnike-planince-gornike9 oz. na spletni strani Planinske zveze Slovenije: https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=6

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran