radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniDanes, 13. julija v zgodnjih jutranjih urah, smo prejeli večje število klicev občanov zaradi močnega neurja z orkanskim vetrom (ponekod je padala tudi toča), ki je zajelo številne kraje na Severnem Primorskem, predvsem območja v Zgornjem Posočju (na Bovškem, Kobariškem in Tolminskem), na širšem Goriškem ter Ajdovskem območju. Zaradi naravne ujme so poleg policistov z območja PU Nova Gorica posredovale številne gasilske enote, civilne zaščite in delavci rednega vzdrževanja cest, ki na cestah odstranjujejo številna podrta drevesa in odpravljajo posledice nočnega neurja. Materialna škoda je nastala tudi na posameznih stanovanjskih objektih, cestni promet pa je še vedno oviran predvsem na cesti Kobarid – Bovec.

Prav tako je bila Policija danes, 13. julija ob 2.45, obveščena, da je nočno neurje z orkanskim vetrom v planinskem taboru v Čezsoči poškodovalo šotorišča. V omenjenem taboru je bilo skupno 65 otrok in 15 odraslih spremljevalcev, policisti PP Bovec pa so gasilcem PGD Bovec nudili pomoč pri prevozu udeležencev tabora na varno v gasilski dom v Bovec. Močan veter je v vasi Čezsoča odkril tudi več streh stanovanjskih hiš in ostrešje objekta čistilne komunalne naprave. Prav tako so policisti PP Tolmin pomoč nudili gasilcem pri prevozu večjega števila skavtov, ki so taborili na območju Zatolmina, na varno v tolminski gasilski dom, kjer so prenočili.

neurje nova gorica 1

neurje nova gorica 2

neurje nova gorica 3

neurje nova gorica 4

(Foto: PP Bovec)

Tatvina goriva iz kmetijskih traktorjev
Danes, 13. julija ob 12.55, smo bili obveščeni, da je neznani storilec tekom noči iz dveh kmetijskih traktorjev, ki sta bila parkirana pod lopo pri eni od stanovanjskih hiš na območju naselja Brje (občina Ajdovščina) iztočil oz. ukradel približno 60 litrov dizelskega goriva. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Vožnja pod vplivom alkohola
Danes, 13. julija v nočnem času, so policisti v Novi Gorici ustavili in kontrolirali 30-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat odrejenega preizkusa z alkotestom je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (rezultat 0,63 mg/l alkohola). Vozniku je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja (po 113.a členu ZP-1), čaka pa ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Včeraj, 12. julija nekaj minut po 20. uri, so policisti PP Nova Gorica v Rožni Dolini pri Novi Gorici ustavili 76–letnega voznika avtomobila in tudi njemu je rezultat odrejenega preizkusa pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola (0,79 mg/l alkohola). Tudi njemu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/34-novice/aktualno/483-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran