radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 656 klicev, 198 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 57 nanašalo na kriminaliteto, 47 na javni red in mir, ter 66 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 16 tatvin, 13 vlomov (v treh primerih je ostalo pri poskusu) in primera poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 23 prometnih nesreč z materialno škodo, 6 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in nesrečo, v kateri je bil huje poškodovana kolesar.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 14 krat na javnem kraju in 6 krat v zasebnem prostoru (ena oseba je bila pridržana).

Med opravljanjem nalog varovanja državne meje niso zaznali nedovoljenih prehodov državne meje.

Vlomi:
V Mostah je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil nakit. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

Na območju Medvod je bilo vlomljeno v počitniški hiši, od koder je neznani storilec odtujil tehnične predmete. Lastnika je oškodoval za okoli 1.200 evrov.

V Domžalah je neznani storilec vlomil v klet in odtujil električni skiro Xiaomi MiPro2. Lastnika je oškodoval za okoli 500 evrov.

Na območju Grosuplja so neznani storilci vlomili v pet sakralnih objektov od koder je bilo odtujeno za nekaj sto evrov gotovine.

V Mostah je neznani storilec vlomil v prostore društva in odtujil cigarete, pijače in druge prehrambne izdelke. Nastalo je za okoli 1.000 evrov škode.

Drzna tatvina
Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini v eni izmed trgovin na območju centra Ljubljane, kjer je storilec ogovoril starejšo oškodovanko in ji med tem z vratu strgal verižico in nato pobegnil. Pri izhodu iz trgovine sta ga uspela zadržati občan in varnostnik. V dogodku ni bil nihče poškodovan. Policisti so 53-letnemu osumljencu za čas zbiranja obvestil odvzeli prostost. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Policisti preiskali več vlomov in odvzeli prostost storilcu
V torkovem pregledu dogodkov smo poročali, da je neznani storilec vlomil v trgovino in odtujil dlančnik ter pri tem povzročil za okoli 3.000 evrov materialne škode. V nadaljevanju so Ljubljanski policisti s kriminalistično preiskavo in zbiranjem obvestil ugotovili, da je osumljenec za to dejanja 44-letni moški, ki mu je bila odvzeta prostost, pri tem pa mu je bil tudi zasežen odtujen predmet, ki je bil vrnjen lastniku. V nadaljnjem zbiranju obvestil je bilo ugotovljeno tudi, da je utemeljeno osumljen tudi treh kaznivih dejan tatvin različnih predmetov (kozmetični izdelki, tehnično blago, prenosnik), ter še enega vloma v trgovino s kozmetičnimi izdelki, ki jih je izvršil v obdobju zadnjih dveh mesecev, skupno pa si je pri tem pridobil za več kot 8.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Osumljenec je bil priveden pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor, policisti pa nadaljujejo s kriminalistično preiskavo saj se sumi, da je izvršil še več podobnih dejanj tatvin in vlomov, ter bodo kazensko ovadbo dopolnili z vsemi ugotovitvami. V preteklosti je bil že obravnavan in tudi obsojen za istovrstna kazniva dejanja.

V zadnjem obdobju na območju celotne policijske uprave Ljubljana zaznavamo povečano število vlomov v različne objekte, hiše, stanovanja, sakralne objekte, trgovine in podobno. Storilci pogosto izkoriščajo odsotnost lastnikov objektov, ki odidejo na dopust. Svetujemo, da lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljate za več dni od doma in tudi vsi ostali upoštevajte naslednje nasvete.

  • Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.
  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.
  • Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ipd.
  • Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.
  • Zaradi odsotnosti je v poletnem času praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujemo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom. Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.
  • Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.
  • Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (ne dotikajte se stvari, ne sprehajajte se po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo.

Več o tem na: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja

qr varnost premozenja

Prometne nesreče:
Včeraj, okoli 18. ure se je v Zbiljah zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena kolesarja. Po do sedaj zbranih obvestilih je do prometne nesreče prišlo, ker je kolesar zavijal iz prednostne ceste levo na makadamsko pot, ter pri tem odvzel prednost drugemu kolesarju, ki je pripeljal nasproti in je ta padel. Pri tem se je udeleženi kolesar huje telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UBKC Ljubljana, njegovo življenje pa ni ogroženo. Policisti nadaljujejo zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Včeraj, okoli 21. ure se je na Hradetske cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in voznica e-skiroja. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznica pri zavijanju desno odvzela prednost voznici e-skiroja, ki je vozila po kolesarski stezi. Pri tem se je voznica e-skiroja lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran