radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 71 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 212 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in pet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 11-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj grožnje, vlomov, goljufije, poškodovanja tuje stvari in tatvin. Posredovali so zaradi požara in nedovoljenih prehodov državne meje.

V nadzoru na avtocesti so policisti ugotovili številne kršitve
V poletnih mesecih se zaradi zgostitev prometa in povečanih prometnih tokov poveča tveganje za poslabšanje prometne varnosti, zato policisti izvajajo številne aktivnosti.

Včeraj so izvajali poostren nadzor po metodologiji PEGAZ na počivališču Starine v smeri proti Ljubljani in počivališču Dul v smeri proti Novem mestu. Promet so s prometno signalizacijo preusmerili z avtomobilske ceste preko nadzorne točke. V nadzoru so sodelovali policisti PPP Novo mesto, policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto, policisti Specializirane enote za nadzor prometa, policisti PPP Ljubljana in Kranj, pridružila sta se tudi policista iz Hrvaške.

Aktivnosti policistov so bile usmerjene predvsem v nadzor tovornih vozil in avtobusov, kjer so preverjali tehnično brezhibnost vozil, čas trajanja vožnje, preobremenjenost motornih vozil, pravilno pritrjevanje tovora, psihofizično stanje voznikov, bili pa so pozorni tudi na druge kršitve cestnoprometnih predpisov.

Kontrolirali so 54 tovornih vozil, 12 avtobusov in 38 osebnih avtomobilov in ugotovili številne kršitve. 11 tovornih vozil je bilo preobremenjenih. V šestih primerih so ugotovili, da je bil tovor na vozilih nepravilno zavarovan in pripet, pri šestih so bile ugotovljene nepravilnosti, ki se nanašajo na tehnično brezhibnost vozil (na enem izmed tovornih vozil registrskih oznak Hrvaške je bilo zadnje levo platišče privarjeno na os, voznik bolgarskega prevoznika je vozil s povsem uničeno in celo predrto pnevmatiko na eni izmed oseh in ni imel pravilno zavarovanega tovora). Prav tako šest kršitev je bilo ugotovljenih glede delovanja tahografa, v enem primeru je šlo za kršenje predpisov, ki se nanašajo na obvezne počitke in odmore voznika (pri vozniku tovornega vozila iz Turčije, ki je kršil predpise glede obveznega počitka, so policisti še ugotovili, da je imel v tovornem delu zelo pomanjkljivo pripet tovor, kar je predstavljalo nevarnost za druge udeležence v prometu). Štirje vozniki niso bili med vožnjo po avtocesti pripeti z varnostnim pasom, dva pa sta med vožnjo uporabljala mobilni telefon. V enem primeru je bila ugotovljena prekoračitev hitrosti, policisti so izvajali meritve z nadvoza nad avtocesto. Zaradi kršitev so policisti 18 vozil izločili iz prometa in s štirih odvzeli registrske tablice.

Številne ugotovljene kršitve potrjujejo upravičenost tovrstnih nadzorov, s katerimi bodo policisti nadaljevali tudi v prihodnje. Kljub temu, da so v prvi vrsti za varnost potnikov odgovorni vozniki, pozivajo tudi prevozna podjetja, da poskrbijo za tehnično brezhibnost vozil in da na vožnje napotujejo voznike, ki so ustrezno psihofizično pripravljeni za vožnjo.

nadzor prometa pu novo mesto 1

nadzor prometa pu novo mesto 2

(Foto: PU Novo mesto)

Motorist z 2,6 promili alkohola povzročil nesrečo
Ob 15.40 smo bili obveščeni o padcu motorista na območju občine Straža. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih policistov je 47-letni motorist na parkirnem prostoru gostinskega lokala trčil v dva osebna avtomobila, potem pa nadaljeval z vožnjo, vijugal po cesti in pri mostu čez reko Krko padel. Poškodovanega motorista so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je kršitelj vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 1,25 miligramov alkohola. Okoliščine nesreče policisti še preiskujejo in bodo zoper kršitelja uvedli prekrškovni postopek in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Povzročiteljica nesreče pod vplivom alkohola
V noči na 28. 7. se je zgodila prometna nesreča v Žužemberku, kjer je voznica osebnega avtomobila trčila v oporni zid. Policisti so ugotovili, da je 27-letna voznica zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in trčila v oporni zid in v ograjo. Povzročiteljica, ki se je v nesreči lažje poškodovala, je imela v litru izdihanega zraka 0,54 miligramov alkohola. Odvzeli so ji vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in zaradi kršitev izdali plačilni nalog.

Nesreča v krožišču
Nekaj po 14. uri smo bili obveščeni o prometni nesreči v krožnem križišču v Bršljinu. Policisti PP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je za trčenje dveh vozil odgovorna 67-letna voznica, ki je zaradi nepravilnega premika z vozilom trčila v avtomobil 26-letnega voznika. Voznik in dva potnika v njegovem vozilu so se v nesreči lažje poškodovali. Povzročiteljici bodo policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Vlomi in tatvine
Na parkirnem prostoru v Dolnjem Kotu na območju PP Dolenjske Toplice je med 26. 7. in 27. 7. nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil denarnico z gotovino in dokumenti. Lastnica ocenjuje, da je oškodovana za okoli 450 evrov.

V Starem Sejmišču na območju PP Šentjernej je v noči na 27. 7. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil mobilni telefon in suhomesnate izdelke. Lastnike je oškodoval za okoli 350 evrov.

Nedovoljeni prehodi državne meje
Policisti so na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Trnje, Jereslavec, Mihalovec, Župelevec) izsledili in prijeli 78 državljanov Afganistana, 21 državljanov Iraka, 11 državljanov Maroka, devet državljanov Konga, osem državljanov Kube, pet državljanov Rusije, tri državljane Bangladeša, tri državljane Kirgizistana, dva državljana Nepala, dva državljana Pakistana, državljana Indije in državljana Toga. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo.

Alenka Drenik
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto

loadposition qrkoda}


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran