radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

Letalska policijska enota je včeraj, 31. julija, z dežurno ekipo GRZS za helikoptersko reševanje v gorah v popoldanskih urah reševala tujega državljana, ki si je v kanjonu Predelica v okolici naselja Log pod Mangartom v občini Bovec pri soteskanju poškodoval nogo (poškodba gležnja). Nesreča se je zgodila pri skoku v tolmun, kjer se je udeleženec soteskanja oz. 34-letni državljan Nizozemske predvidoma lažje telesno poškodoval; slednji je bil v organizirani skupini tujcev, ki so se udeležili soteskanja. Dežurna ekipa GRZS z Brnika in posadka policijskega helikopterja je poškodovanca prepeljala na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico na Jesenice. Na kraj so bili s strani pristojne službe napoteni tudi reševalci GRS Bovec. Policisti so glede na vse ugotovitve tujo krivdo izključili.

policija helikopter 1

policija helikopter 2

(Foto: Policija)

Podobna nesreča z blažjimi posledicami se je zgodila tudi 15. julija letos, ko se je v kanjonu Sušec, ravno tako na Bovškem, poškodovala 48-letna udeleženka soteskanja, državljanka Združenih držav Amerike. Pri skoku z manjše višine si je poškodovala ramo. Tudi takrat so bili aktivirani gorski reševalci GRS Bovec, ki so poškodovanko imobilizirali, nato pa so poškodovanko prevzeli člani dežurne ekipe GRS z Brnika in jo s helikopterjem Letalske policijske enote prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. V obeh primerih je šlo za vodeno aktivnost brez ugotovljene odgovornosti vodnikov za nesreči.

Soteskanje ali kanjoning, kjer se udeleženci spuščajo po soteskah in koritih, ki jih je voda izdolbla v skale, sodi med nevarnejše rekreacijske športe. Zato pri aktivnosti veljajo določena pravila gibanja, drže rok, nog, opreme. Pozivamo k previdnosti in ustrezni informiranosti pred začetkom aktivnosti. V dejavnosti naj ne gre za izkazovanje poguma ampak varno športno doživetje. Svetujemo vodene aktivnosti, ki jih izvajajo usposobljeni vodniki.

Kdor pa se bo v teh dneh odpravljal v gore, ponovno naprošamo, da upoštevate vremensko napoved in možen pojav neviht, ki so v gorah zelo problematične. https://fb.watch/m8sIzlU3N-/

Ob hudem letošnjem poletnem reševalnem tempu tudi tokrat ponavljamo opozorilo in poziv k previdnosti, opremljenosti, informiranosti, ustreznim pripravam in predvsem odgovornosti, ker pohodniki v nevarnost ne spravljajo samo sebe ampak tudi tiste, ki se vsakič močno trudijo, da bi jim pomagali. Pravilno načrtujte ture, informirajte se o poti, bodite ustrezno opremljeni, preverite vremensko napoved in upoštevajte možnost neviht, ki so v gorah izredno nevarne.Z ustrezno informiranostjo in pripravo na turo je mogoče preprečiti nevarne situacije, v katerih se znajdejo posamezniki zaradi neurij, prestrašenosti, obnemoglosti ali ko so izgubljeni. Z ustrezno pripravo na turo predvsem pa z odgovornim ravnanjem skupaj poskrbimo, da bo obisk naših gora prijetno in varno doživetje!

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran