radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Policisti Policijske postaje Kozina so 31. 7. 2023 zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja Grožnja opravili hišno preiskavo pri 61-letnemu moškemu iz vasi v občini Hrpelje-Kozina, in sicer na podlagi izdane odredbe Okrožnega sodišča Koper.

V stanovanjski hiši na naslovu osumljenega moškega je bila zasežena orožna listina ter orožje, ki ga je imel v posesti na podlagi orožne listine, in sicer štiri puške (tri repetirne puške z risano cevjo in eno puško z gladko cevjo) in tri pištole. Zaseženo orožje s pripadajočo orožno listino bo predano v nadaljnji postopek na Upravno enoto Sežana.

V nadaljevanju je bilo v hiši osumljenega, poleg dovoljenega orožja, ki ga je imel v posesti, zaseženih še več kosov delujočega - zbirateljskega orožja, streliva, delov orožja, bajonetov, sabelj, eksplozivnih sredstev in podobno, za katere pa ni posedoval potrebnih dovoljenj. Prav tako ni registriran zbiratelj orožja. V sklopu hišne preiskave je bilo zaseženih še 13 različnih pušk (med njimi tudi delujoča vojaška puška AP M70, tako imenovana »kalašnik«), 6 pištol, okrog 2.500 kosov različnih kalibrov streliva, 30 kosov bajonetov in približno 60 kosov različnih posameznih delov orožja (zaklepi, cevi, nastavki za cevi, kopita itd.).

zaseg orozja hrpelje kozina 1

zaseg orozja hrpelje kozina 2

zaseg orozja hrpelje kozina 3

zaseg orozja hrpelje kozina 4

zaseg orozja hrpelje kozina 5

zaseg orozja hrpelje kozina 6

zaseg orozja hrpelje kozina 7

Na podlagi vseh ugotovitev bo zoper 61-letnega osumljenca na pristojno državno tožilstvo podana kazenska ovadba za kaznivi dejanji Grožnja in Nedovoljena proizvodnja in promet orožja in eksploziva.

Na območju PU Koper smo v obdobju od 1. 1. 2023 do 31. 7. 2023 obravnavali 3 (lani 4) kazniva dejanja Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva (po 307. členu KZ-1) ter 1 (lani prav tako 1) kaznivo dejanje Izdelovanje in pridobivanje orožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje (po 306. členu KZ-1). V enakem obdobju smo obravnavali tudi 16 (10) prekrškov po Zakonu o orožju, zasegli 36 (26) kosov hladnega orožja, 15 (2) kosov lovskega orožja, 6440 (403) kosov streliva ter 44 (3) kosov vojaškega orožja (pištole in puške).

V zadnjih letih so policisti obravnavali več dogodkov, povezanih z uporabo legalnega in nelegalnega orožja, najpogosteje pri obravnavi prijav nasilja v družini in groženj.

S ciljem, da se zloraba orožja zmanjša, vse občane, ki imajo doma nelegalno orožje ali vedo za koga, ki ga poseduje, pozivamo, da to prijavijo policiji na telefonsko številko 113. Nelegalno posest orožja lahko prijavite tudi na anonimni telefon policije 080 1200 ali na najbližji policijski postaji.

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran