radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 566 klicev, 187 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 52 nanašalo na kriminaliteto, 49 na javni red in mir, ter 55 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali roparsko tatvino, 8 tatvin, vloma (v enem primeru je ostalo pri poskusu) in 5 primerov poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 16 prometnih nesreč z materialno škodo in 3 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnemu kršitelju cestno prometnih predpisov so zasegli vozilo.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 14 krat na javnem kraju in 4 krat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so posameznika zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
Na Viču je neznani storilec vlomil v klet in odtujil par smuči in druge predmete. Lastnika je oškodoval za okoli 2.000 evrov.

Roparska tatvina
Policisti so bili včeraj obveščeni o roparski tatvini, ki je bila izvršena včeraj dopoldan v okolici Hrastnika. Neznani storilec je na domu zamotili starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili nakit in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca v družbi še dveh oseb odpeljala z avtom znamke Renault sive barve. To jim je skušal preprečiti mož oškodovanke, storilci pa so kljub temu pobegnili. V dogodku ni bil nihče poškodovan.

Opis storilcev:

  • štirje mlajši moški, vsi so nosili kirurške maske, vsi manjše rasti, eden od njih je bil oblečen v svetlo modre jeans hlače in bele športne copate.

Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce in znance naprošamo, da o načinu storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj.

Prometne nesreče:
Včeraj, okoli 18.30 se je v Horvači na območju Ribnice zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen kolesar, ki je zaradi vožnje preblizu robu ceste padel in se lažje telesno poškodoval. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri njem pokazal 0.75 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 13. ure se je na primorski avtocesti pred izvozom Vrhnika v smeri Ljubljane zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in motorist, ki sta trčila med seboj, motorist pa je padel po vozišču. Pri tem se je motorist lažje telesno poškodoval. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah nesreče.

Voznika na obvoznici prekoračila hitrost za več kot 70 km/h
Ljubljanski prometni policisti so minuli vikend pri opravljanju nadzora prometa na ljubljanski severni obvoznici, na delu kjer je hitrost omejena na 110 km/h, zaznali voznika ki sta prekoračila hitrost vožnje za več kot 70km/h. Tako so izmerili hitrost vozniku, ki je upoštevajoč toleranco vozil s hitrostjo 199 km/h, oziroma je dovoljeno hitrost na hitri cesti prekoračil za 89 km/h, drugi pa je vozil s hitrostjo 184 km/h, oziroma je dovoljeno hitrost na hitri cesti prekoračil za 74 km/h. Zoper voznika vodijo postopka o prekršku, zgrožena pa je globa v višini 1200 evrov in sankcija 9 kazenskih točk.

hitrost obvoznica 2

hitrost obvoznica 1

Neprilagojena in prekoračena hitrost sta na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Vozniki, zavedati se je potrebno, da je dovolj le trenutek nepazljivosti, ki vam lahko popolnoma spremeni življenje, in je lahko usodna že najmanjša prekoračitev hitrosti. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti in s svojim početjem ne ogrožajte sebe in drugih udeležencev v prometu.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran