radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 114 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 53:

  • sedem s področja kriminalitete, od tega trije o tatvini in eden o nasilju v družini, policisti so eni osebi izrekli prepoved približevanja;
  • 20 s področja prometne varnosti, od tega devet o prometni nesreči z materialno škodo, policisti so zasegli dva avtomobila;
  • 14 s področja javnega reda in miru, od tega pet o kršitvi na javnem kraju in pet o kršitvi v zasebnem prostoru;
  • štirje o dogodkih, od tega eden o gorski nesreči in dva o povoženi divjadi.

policija splosniTatvina:
Na območju Bleda so policisti včeraj nekaj čez 16. uro obravnavali tatvino e-kolesa, znamke Giant Liv Intrigue X E+, turkizne barve. Tatvino je neznani storilec izvršil čez dan. Kolo je bilo priklenjeno z verigo, ki jo je storilec s primernim orodjem preščipnil, kolo si pa protipravno prilastil. Tujo oškodovanko je oškodoval za okoli tri tisoč evrov. Policisti zbirajo obvestila in bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Nasilje v družini:
Jeseniški policisti so včeraj nekaj čez 10. uro obravnavali nasilje 35-letnega moškega nad zakonsko partnerico. Moškemu so zaradi nasilnih dejanj izrekli prepoved približevanja. Policisti o dejanjih moškega zbirajo obvestila v smeri kaznivega dejanja z elementi nasilja in bodo o vseh ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo.

Hujši prometni prekrški:
Kranjski policisti so včeraj okoli 18.30 obravnavali 34-letnega voznika, ki je vozil avtomobil brez veljavnega vozniškega dovoljenja za to kategorijo. Avtomobil so mu zasegli. Z obdolžilnim predlogom bo predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču.

Radovljiški policisti so danes okoli pol ene ure zjutraj ustavili 16-letnega voznika, ki je vozil avtomobil brez veljavnega vozniškega dovoljenja za to kategorijo. Avtomobil so mu zasegli. Z obdolžilnim predlogom bo predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču.

Preventiva:
Gorenjski policisti so letos zasegli že 127 motornih vozil. Od tega 10 v prometnih nesrečah in 117 ob ugotovljenih prekrških v nadzoru cestnega prometa. Lani v istem obdobju 130.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da kljub vsem nasvetom in trudom policije ter drugih inštitucij, vozniki še vedno sedejo za volan brez vozniških dovoljenj ! V zadnjem primeru celo 16-letnik? Ponovno svetujemo in hkrati poudarjamo, da v cestnem prometu motorno vozilo lahko vozimo samo z opravljenim vozniškim dovoljenjem tiste kategorije, v katero spada vozilo. Motorno vozilo mora biti registrirano. Voznik pa zbran in fokusiran na vožnjo in spoštovanje prometnih pravil.

Policisti bomo nadaljevali z vsakodnevnim izvajanjem nadzora prometa in spoštovanjem pogojev udeležencev v cestnem prometu. Z različnimi oblikami policijskega dela želimo, da bi se vsak posameznik zavedal svojih ravnanj v cestnem prometu in upošteval prometne predpise. Z odgovornim pristopom vsakega posameznika, bi bili vsi udeleženci v prometu sigurno varnejši in vsak bi lahko dosegel svoj načrtovani cilj. Želimo, da ste v prometu varni!

qr koda preventivni nasveti promet policija

Javni red in mir:
Blejski policisti so bili včeraj okoli 20. ure obveščeni o 48-letnem moškem, ki se je v gostinskem lokalu nedostojno vedel do gostinskega osebja. Zoper njega vodijo prekrškovni postopek.

Gore:
Letalska policijska enota je včeraj popoldne z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah reševala na območju Storžiča. Na vrhu zahodnega grebena je slovenski pohodnik zdrsnil in padel s poti ter se poškodoval. Ker je bil kraj nesreče v bazi oblakov in zato nedostopen s helikopterjem je policijska posadka v treh poletih do višine 1.600 metrov, pripeljala več gorskih reševalcev in njihovo opremo. Od tam so reševalci pot do ponesrečenca nadaljevali peš in ga do zgodnjega večera po zahtevnem terenu prenesli pod meglo, kjer je bil nato dvignjen v helikopter in s poškodbami odpeljan v zdravstveno ustanovo. Po opravljenem prevozu se je policijska posadka na območje Storžiča vrnila še po gorske reševalce. Moški je bil ustrezno opremljen.

V zadnjih nekaj dneh je to že tretji dogodek na območju Storžiča. Še dva sta se zgodila minuli vikend v soboto, ko se je v enem primeru že zgodaj zjutraj poškodovala slovenska pohodnica pri vzponu na Storžič skozi Žrelo. Zdrsnila je na mokrih skalah in padla. Ujel jo je drug pohodnik, ki ji je s tem morda celo rešil življenje. Gre namreč za zelo izpostavljen skalnat teren. V drugem primeru je isti dan popoldne v paniki na Storžiču onemogla nemška turistka. Sobotni reševanji je opravila helikopterska posadka Slovenske vojske z GRZS ekipami.

gore resevanje helikopter 1

gore resevanje helikopter 2

gore resevanje helikopter 3

Kljub poletnemu obdobju in razmišljanju mnogih, da je v gorah varno že zato, ker je poletje, to ni čisto res. Letošnje poletje nas spremljajo mnoge nevihte in zelo nestanovitno vreme. Zato so poti pogosto mokre in spolzke, posledica pa padci, zdrsi in telesne poškodbe. Do padcev in zdrsov prihaja tudi v suhem vremenu, med vzroki izstopajo še odlomi in padanje skal, onemoglost in bolezenska stanja ter nepoznavanje gorskih območij.

Pohodnike prosimo, naj bodo maksimalno previdni in odgovorni. V gorah se namreč lahko že en napačen korak ali en napačen gib sprevrne v tragedijo. Tako kot velja za dobro načrtovanje ture, primerno opremo in ustrezno pripravljenost, naj bo ena od prioritet pri sprejemanju pohodniških odločitev tudi vreme.

Divjad:
Divjad je bila v povožena na območju Naklega in Bistrice pri Tržiču.

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran