radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 79 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 239 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V Trebnjem so zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 12-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, požarov in nedovoljenih prehodov državne meje.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola
Brežiški policisti so bili okoli 17. ure obveščeni o prometni nesreči v Podgračenem. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 30-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v brežino in v prometni znak. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,44 miligramov alkohola. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog v višini 1.320 evrov. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da se za omenjene kršitve vozniku motornega vozila izreče tudi 19 kazenskih točk.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja
Trebanjski policisti so v noči na 8. 8. v Mokronogu zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da gre za 56-letnega kršitelja, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 0,73 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vlomi in tatvine
V Velikem Podlogu na območju PP Krško so med 3. 8. in 7. 8. neznanci z njive izkopali in odtujili okoli 300 kg krompirja.

V Novem mestu je med 6. 8. in 7. 8. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 5.000 evrov škode.

V Novem mestu so se dopoldne na dvorišče stanovanjske hiše pripeljali neznanci. Pod pretvezo, da so delavci telekomunikacijskega podjetja, jim je starejša stanovalka omogočila, da so vstopili v hišo. Eden jo je s pogovorom zamotil, ostali pa so pregledali prostore in našli ter odtujili denar. Okoliščine policisti še preiskujejo.

Policisti opozarjamo: ne nasedajte goljufom in ne spuščajte neznancev v svoje domove!

Policisti opažamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih, telekomunikacijskih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Občanom zato svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

V noči na 8. 8. je v okolici Dolenjskih Toplic nekdo poskušal vlomiti v prodajalno. V notranjost mu ni uspelo priti, z vlomom pa je povzročil za okoli 1.500 evrov škode.

Prijeli sprovajalce in tujce, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo
Policisti so med opravljanjem nalog na avtocestnem postajališču Zaloke kontrolirali voznika osebnega avtomobila znamke BMW italijanskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 23-letni državljan Kosova v vozilu prevaža pet državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Na območju Mosteca so ustavili osebni avtomobil znamke Kia ceed nemških registrskih oznak. Državljan Iraka je v vozilu prevažal štiri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Državljanu Kosova in državljanu Iraka so odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli vozila. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljanu Turčije še niso zaključeni.

Nedovoljeni prehodi državne meje
Policisti so na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Jesenice na Dolenjskem, Mali Obrež, Brežice, Slovenska vas) izsledili in prijeli 93 državljanov Afganistana, 21 državljanov Pakistana, 15 državljanov Maroka, 13 državljanov Sirije, 11 državljanov Konga, devet državljanov Iraka, devet državljanov Rusije, pet državljanov Šrilanke, dva državljana Indije, državljana Tunizije, državljana Bangladeša, državljana Irana in državljana Libije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še potekajo.

Nesreča pri delu
Črnomaljski policisti so bili okoli 13.30 obveščeni o nesreči pri delu v podjetju v Črnomlju. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je do nesreče prišlo med vzdrževalnimi deli. 43-letni delavec je čistil transportni trak, ki se je odtrgal in padel nanj. Hudo poškodovanega so reševalci oskrbeli, s helikopterjem je bil odpeljan v UKC Ljubljana. Policisti okoliščine še preiskujejo, o nesreči je bil obveščen tudi pristojni inšpektor za delo. Po zaključeni preiskavi bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.

Alenka Drenik
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran