radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 48 urah sprejel 396 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 125:

 • 12 s področja kriminalitete, od tega štirje o vlomu, eden o ropu in trije o tatvini;
 • 46 s področja prometne varnosti, od tega trije o prometni nesreči s telesnimi poškodbami in 12 o prometni nesreči z materialno škodo, policisti so zasegli en avtomobil;
 • 37 s področja javnega reda in miru, od tega 24 o kršitvi na javnem kraju in osem o kršitvi v zasebnem prostoru;
 • devet o dogodkih, od tega eden o utopitvi v jezeru, dva o gorski nesreči, eden o požaru in o najdbi NUS.

  policija splosniRop
  O ropu v soboto dopoldne v Škofji Loki smo vas že obveščali s posebnim obvestilom.

  Vlom:
  Kranjskogorski policisti o bili v petek okoli 13.30 obveščeni o vlomu v dva parkirana osebna avtomobila v Zgornji Radovni. Neznani storilec si je iz obeh protipravno prilastil gotovino. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Tržiški policisti so bili v petek nekaj čez 22. uro obveščeni o vlomu v hišo. Neznani storilec je nasilno vstopil v notranjost hiše skozi okno. Pregledal je prostore, vendar si ni ničesar prilastil. O vlomu v še eno hišo so bili obveščeni tudi v soboto okoli pol ene ure zjutraj. Neznani storilec je nasilno vstopil v notranjost hiše skozi balkonska vrata. V obeh primerih je pregledal prostore, vendar si ni ničesar prilastil. Policisti o obeh dejanjih zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Tatvina:
Blejski policisti so bili včeraj okoli 10.30 obveščeni, da si je neznani storilec čez noč, v enem izmed kampov protipravno prilastil štiri e-kolesa. Za vsako kolo je lastnika oškodoval do okoli tri tisoč evrov. Vsa kolesa so bila priklenjena. Policisti so opravili ogled, nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Prometne nesreče s telesnimi poškodbami:
Kranjski policisti so bili v petek okoli 18. ure obveščeni o prometni nesreči, v kateri je 66-letna kolesarka trčila v fanta na e-skiroju. Okoliščine kažejo na nepravilno stran vožnje. Bila je lahko telesno poškodovana. Policisti za kolesarko vodijo prekrškovni postopek.

Kranjski policisti so bili v soboto okoli 22.30 obveščeni o padcu 50-kolesarja, ki je kolesaril iz smeri Kokrice proti Brdu. Zaradi vožnje preblizu desnega roba vozišča je trčil v robnik, padel in se telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil prepeljan v zdravstveno ustanovo. Kolo je vozil pod vplivom alkohola (0,76 mg/l). Ker se z rezultatom ni strinjal mu je bil odrejen strokovni pregled, ki ga ni želel opraviti. Policisti zanj vodijo prekrškovni postopek.

Prometne nesreče z materialno škodo:
Gorenjski prometniki so bili v soboto okoli 1. ure zjutraj obveščeni o prometni nesreči v predoru Karavanke, v smeri proti Avstriji. 54-letna voznica je zaradi prekratke varnostne razdalje z avtomobilom trčila v avtomobil voznika pred njo. Za voznico policisti vodijo prekrškovni postopek.

Blejski policisti so v soboto okoli 18.30 obravnavali prometno nesrečo, v kateri je bil samoudeležen 20-letni tuji voznik, ki je vozil avtomobil iz smeri Bleda proti Gorjam. Po podatkih s katerimi razpolagamo je zaradi neprilagojene hitrosti trčil v kamniti podvoz. Na kraju so bili tudi gasilci. Policisti za voznika vodijo prekrškovni postopek.

Hujši prometni prekrški:
Kranjski policisti so imeli v soboto nekaj pred 20. uro v postopku 39-letnega voznika, ki je vozil avtomobil brez veljavnega vozniškega dovoljenja za to kategorijo. Avtomobil so mu zasegli. Z obdolžilnim predlogom bo predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču.

Požar:
Kranjski policisti so bili v soboto nekaj čez 4. uro zjutraj obveščeni o požaru na gospodarskem objektu. Po podatkih s katerimi razpolagamo je prišlo do samovžiga več bal sena. Nastala je velika materialna škoda. Požar so pogasili gasilci z več gasilskih društev. Med intervencijo so se poškodovali trije gasilci. Dva zdravniške pomoči nista potrebovala. Ena gasilka pa se je nadihala plina in so ji pomoč nudili v zdravstveni ustanovi. Policisti so kraj zavarovali in opravila ogled. O vseh ugotovitvah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Utopitev:
O pogrešanem 18-letnem državljanu Irske, katerega truplo je bilo v petek najdeno v Blejskem jezeru, smo vas obveščali že s posebnim obvestilom.

NUS:
Škofjeloški policisti so bili v soboto nekaj pred 11. uro obveščeni o najdbi neeksplodirane ročne bombe, italijanske izdelave ter naboj. Oboje iz druge svetovne vojne. NUS so naplavile hudourniške vode na območju Jarčje Doline. Strokovno usposobljeni delavci Enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so neeksplodirana sredstva strokovno uničili. Policisti so kraj zavarovali in najdbo ustrezno dokumentirali.

Gore:
Dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah GRZS s policistom gorske policijske enote in helikopterjem Slovenske vojske je v soboto posredovala v šestih reševanjih.

Najprej so nekaj čez 9. uro poleteli v pomoč pohodnici, ki jo je obšla slabost na poti iz doline Lepene proti Krnskemu jezeru. S helikopterjem so jo prepeljali v zdravstveno ustanovo.

Okoli 14. ure so bili obveščeni o dveh 37-letnih alpinistih, državljanih Hrvaške, ki sta se zaplezala v severozahodnem razu Cmira. Pomoč pri reševanju so helikopterski ekipi nudili gorski reševalci GRS Mojstrana. Alpinista sta bila ustrezno opremljena in s helikopterjem prepeljana v dolino.

Takoj po zaključeni prejšnji akciji so poleteli v pomoč gorskim reševalcem GRS Bohinj, ki so nudili pomoč 62-letni planinki, ki ji je med hojo s planine pri Jezeru proti planini Blato, zdrsnilo in se je telesno poškodovala. S helikopterjem je bila prepeljana v zdravstveno ustanovo.

Okoli 17. ure so poleteli v pomoč materi in sinu, ki poti z vrha Triglava proti Doliču, nista upala več nadaljevati in sta zaprosila za pomoč. Prepeljali so ju v dolino.

Peto reševanje so opravili nad smerjo Peto Žrelo na Storžiču, kjer sta se v megli zaplezala 25-letni planinec in 23-letna planinka, oba državljana Nizozemske. Pomoč pri reševanju so helikopterski ekipi nudili gorski reševalci GRS Tržič. Bila sta neprimerno opremljena, brez čelad, brez varovalnih pasov, v neprimerni obutvi (23-letna planinka je imela obute t.i. bulerje)?. Bila sta brez planinskega in alpinističnega znanja. Oba so s helikopterjem prepeljali v dolino.

Zadnje reševanje pa so opravili okoli 20.30 na vrhu Skalaške smeri v Severni Triglavski steni, kjer so obtičali trije alpinisti. 33- in 31-letna, oba državljana Slovaške in 46-letni državljan Kanade, so v steno vstopili zelo pozno. Ker so plezali zelo počasi jih je ujela tema, opreme za bivakiranje pa niso imeli, so zaprosili za pomoč. Pomoč pri reševanju so helikopterski ekipi nudili gorski reševalci GRS Mojstrana. Vsi trije so bili s helikopterjem prepeljani v dolino.

resevanje triglav 19 8 2023 zvecer

Opozarjamo na nevarnosti v gorah in apeliramo na resnično odgovorno ravnanje vsakega pohodnika in alpinistov. Kritičen je lahko vsak korak, vsak prijem, vsak gib, vsako dejanje. Želimo si le, da bi varno prispeli domov. Zato pazite nase in na tiste, ki so v gorah skupaj z vami.

Pred odpravo na pot preverite prometne razmere in razmere v gorah. Določene planinske poti so tudi še vedno zaprte. Več na https://promet.si/sl , https://www.pzs.si/ , ttps://www.grzs.si/, ; https://www.sos112.si/ , http://www.arso.gov.si/ , https://www.policija.si/

Policisti še vedno opozarjamo občane na poplavnih in drugih območjih na samozaščitna ravnanja:
Še vedno velja opozorilo občanom, naj bodo pozorni na osebe, ki bi pod pretvezo ponujale pomoč prizadetim v ujmi, saj vsak nima ravno takšnega namena. Če bi pri dejanjih, ki ne sovpadajo z dobrim namenom opazili neznance, neznana vozila, naj takoj obvestijo policiste na najbližjo policijsko postajo ali na številko 113. Le tako lahko zmanjšamo možnosti vlomov, tatvin ali drugih kaznivih ravnanj.

Policisti smo na poplavnih območjih in vseh drugih prisotni ves čas, kjer opravljamo kontrolo območij in objektov ter skrbimo za varnost premoženja in preprečevanja morebitnih vlomov, tatvin ali drugih kaznivih ravnanj. Pri tem sodelujejo z vsemi drugimi operativnimi službami, občani, društvi in drugimi deležniki. Občani se lahko po nasvet obrnejo tudi na vodjo policijskega okoliša, ki je vez med policijo in lokalno skupnostjo https://www.policija.si/o-slovenski-policiji/organiziranost/policijske-uprave/pu-kranj/vpo-pu-kr. Želimo, da živite varno.

Stanje prometa:
Tudi danes, tako kot prejšnje dni, je pričakovati povečan promet na gorenjski avtocesti v obe smeri z možnostjo zastojev. Prav tako tudi na cestah proti turističnim krajem in izletniških točkah v gore. Policisti svetujemo vsem voznikom, da so strpni, prilagodijo hitrost vožnje, imajo primerno varnostno razdaljo ter naredijo reševalni pas, kjer je to potrebno. Po podatkih, ki jih imamo, so za pot proti Avstriji odprti vsi bivši mejni prehodi. Uporabite tudi te. V primeru daljšega zastoja bo izvoz Jesenice vzhod (Lipce) namenjen samo za lokalni promet. Varno vožnjo vam želimo.

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran