radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Celjski kriminalisti smo v sodelovanju z mozirskimi in žalskimi policisti, konec lanskega in v začetku letošnjega leta, obravnavali kaznivo dejanje ponarejanja denarja, ko je takrat neznani storilec, na območju Mozirja, unovčil več ponarejenih 50 in 100 evrskih bankovcev.

V minulih dneh smo opravili hišno preiskavo pri 18-letnemu moškemu z območja Vranskega in našli ter zasegli okoli 300 ponarejenih bankovcev za 20, 50 in 100 €

zaseg denarja vransko

18-letnika bomo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja Ponarejanja denarja po 243. čl. Kazenskega zakonika -1.

Ob tej priložnosti želimo občane opozoriti na previdnost pri poslovanju z gotovino, nasploh pri višjih vsotah.

Bankovce naj dobro pogledajo, otipajo in obrnejo proti svetlobi, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši.

Pozorni naj bodo na relief, saj ga ponaredki velikokrat nimajo.

Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence.

Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Podrobnosti o zaščitnih elementih evrskih bankovcev so na voljo tudi na spletni strani Evropske centralne banke in na spletni strani Banke Slovenije.

Za konec še nasvet o tem kako ravnati, če prejmete ponarejen bankovec:
Če se vam zdijo bankovci sumljivi o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomnite čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Te informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

https://www.bsi.si/bankovci-in-kovanci/evrobankovci/zascitni-elementi/sumljivi-bankovci-kaj-storiti

Milena Trbulin
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Celje


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran