radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

nadzor prometaPolicisti Policijske uprave Nova Gorica so v sodelovanju s Specializirano enoto za nadzor prometa Generalne policijske uprave na cestnih relacijah Nova Gorica - Tolmin - Kobarid - Bovec - Trenta in Tolmin - Idrija - Godovič v času zadnjega vikenda oz. v soboto, 19. avgusta in v nedeljo, 20. avgusta 2023,s ciljem umirjanja cestnega prometa izvajali poostren nadzor ter s poudarkom na ugotavljanju kršitev prekoračitev hitrosti, ugotavljanju nepravilnih prehitevanj in raznih drugih oblik objestne vožnje, ki ogrožajo udeležence v cestnem prometu.

V nadzoru so ugotovili večje število kršitev t.i. prometne zakonodaje, skupaj 87 prekrškov, kršiteljem slovenskim državljanom so izdali 50 plačilnih nalogov in izrekli 26 glob tujim državljanom (prekoračitev hitrosti, nepravilna prehitevanja in neupoštevanje talnih označb, neustrezna tehnična brezhibnost vozila, prekoračena raven hrupa v nasprotju s homologacijo vozila, uporaba mobilnih aparatov med vožnjo in druge kršitve). Zaradi lažjih kršitev so policisti izrekli tudi 7 opozoril. Večji delež kršiteljev je bilo voznikov motornih koles, ki so tekom poletja vsakodnevno, še posebej pa preko vikendov, zelo pogosti obiskovalci cest Zgornjega Posočja, žal pa tudi pogosti storilci prekrškov.

V nadaljevanju izpostavljamo nekaj ugotovljenih primerov hujših kršitev cestnoprometnih predpisov:

  • Najvišja izmerjena hitrost z laserskim merilnikom je bila 96 km/h izmerjena v naselju pri omejitvi 50 km/h (motorist);
  • Najvišja izmerjena hitrost z video sistemom je bila 87 km/h izmerjena v naselju pri omejitvi 50 km/h (motorist);
  • Najvišja izmerjena hitrost z video sistemom je bila 129 km/h izmerjena izven naselja pri omejitvi 90 km/h (motorist).

Zaradi odstopanj v zvezi z homologacijami, napravami in opremo, preseženimi ravnmi hrupa ter izrabljenih pnevmatik so iz prometa izločili 9 vozil, v dveh primerih so ugotovili presežen nivo hrupa ob meritvi s fonometrom.

V Tolminu je bil voznik motornega kolesa preizkušen z alkotestom, ki je pokazal vrednost 0,47mg/l izdihanega zraka. Prepovedana mu je bila nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

V okolici Bovca in v Tolminu je bil zoper štiri (4) voznike osebnega avtomobila odrejen hitri test, kateri je bil pozitiven na prepovedane droge, v nadaljevanju je bil odrejen strokovni pregled, katerega pa so vozniki odklonili. Sledi obdolžilni predlog zoper kršitelje na sodišče.

Policisti so izven naselja Volarje sledili objestnemu vozniku osebnega avtomobila, kateri je na cesti izven naselja vozil 129 km/h in prekoračil hitrost nad 30 km/h. Z divjo vožnjo je nadaljeval v smeri Kobarida, vozil po drugi strani vozišča, sekal ovinke preko polne črte, nevarno prehiteval, pri poskusu ustavljanja pa ni upošteval znaka modre luči in zvočnega signala. Ob zaustaviti je bilo ugotovljeno, da gre za voznika osebnega avtomobila začetnika, kateremu je bil izdan plačilni nalog v višini 1.350 evrov in izrečenih 11 kazenskih točk.

Policisti in policistke PU Nova Gorica bodo zagotavljanja varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu in umirjanja prometa, tudi v naslednjih vikendih na navedenih relacijah izvajali poostrene nadzore v cestnem prometu. Vse voznike oz. udeležence v cestnem prometu opozarjamo na spoštovanje cestno prometnih pravil, na strpno in defenzivno vožnjo in na upoštevanje drugih soudeležencev v cestnem prometu.

Pomembno je zavedanje, da se med poletno turistično sezono prometna varnost navadno precej poslabša, saj se vožnja poleti precej razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta. Večja gostota prometa in raznovrstnost prometnih udeležencev sta glavni značilnosti prometa v najbolj vročih mesecih, najpogostejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami pa sta prehitra oziroma neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola. Na povezavi so navedena opozorila in nasveti policije za vse udeležence v cestnem prometu v tem obdobju https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-dopustu-v-gorah-ob-vodi-na-snegu/varno-v-poletje-na-slovenskih-cestah

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran