radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniObravnavani primer vandalizma v Anhovem
Danes, 31. avgusta zgodaj zjutraj, smo bili obveščeni o pojavni obliki vandalizma na železniški postaji Anhovo, kjer je neznanec poškodoval vrata sanitarij v omenjenem objektu. S tem početjem je nepridiprav gospodarski družbi povzročil za približno 700 evrov materialne škode. S strani odgovorne osebe pravne osebe je bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja (poškodovanje tuje stvari, 220. člen KZ-1), zato bodo policisti PP Nova Gorica na podlagi vseh ugotovljenih dejstev po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Več o preprečevanju tovrstnih pojavov vandalizma na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/445-brez-vandalizma-je-lepe-zaustavimo-ga

Na Bovškem ukradli kajak
Policisti PP Bovec so včeraj, 30. avgusta pozno popoldne, obravnavali tatvino kajaka na Bovškem. Po prvih zbranih podatkih je oškodovanec okoli 18.30 parkiral osebni avtomobil v neposredni bližini trdnjave Kluže (občina Bovec) in nedolgo zatem ugotovil, da mu je neznani storilec s strešnega prtljažnika vozila ukradel kajak znamke Spade Joker, zeleno modre barve, star dva meseca. S tem nezakonitim početjem je storilec lastniku povzročil za približno 1.400 evrov materialna škode. Policisti primer tatvine kajaka še preiskujejo.

Neznanec se je na Ajdovskem znesel nad parkiranim vozilom
Policiste PP Nova Gorica so včeraj, 30. avgusta zjutraj, obvestili o poškodovanju osebnega vozila v sredini letošnjega avgusta na Ajdovskem. Ugotovljeno je bilo, da je neznanec 14. avgusta v popoldanskih urah pristopil do parkiranega avtomobila na urejenem parkirišču v Ajdovščini (Goriška cesta) in z neznanim predmetom podrsal desni del vozila. Na vozilu je nastala materialna škoda. S strani oškodovanca ni bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja (po 220. členu KZ-1), zato bodo policisti o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

V prometni nesreči nesreči I. kategorije blizu Drežnice na Kobariškem udeležen mlajši voznik mopeda in tuje osebno vozilo
Včeraj, 30. avgusta ob 14.04, je bila Policija obveščena o prometni nesreči I. kategorije blizu naselja Drežnica (občina Kobarid) in v kateri sta bila udeležena voznik mopeda in voznik osebnega avtomobila. Policisti PP Bovec so na kraju nesreče ugotovili, da je 19–letni voznik neregistriranega mopeda peljal iz Drežnice proti Kobaridu. Med vožnjo na omenjeni relaciji mu je v ostrem desnem ovinku po klancu navzdol zaradi neprilagojene hitrosti z mopedom zdrsnilo in je posledično zapeljal na levo stran vozišča, kjer je trčil v osebni avtomobil, s katerim se je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 52–letni voznik, državljan Nemčije. V prometni nesreči voznik mopeda (slednji ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja) ni bil telesno poškodovan, na obeh udeleženih vozilih je nastala materialna škoda. Zoper 19-letnega povzročitelja prometne nesreče bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče zaradi več kršitev prometne zakonodaje. Prav tako so mu policisti skladno s prometno zakonodajo zasegli moped.

Neprilagojena hitrost oz. prekoračitev hitrosti je namreč tako v Evropi kot tudi na slovenskih cestah še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo. Zato Policiji znova opozarjamo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti! Bodimo odgovorni, vključimo varnostne ukrepe v svoje vozniške navade, vozimo spoštljivo, previdno in strpno. Življenje je najdragocenejša stvar, ki jo imamo, varujmo ga!

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/hitrost-pocasneje-je-varneje

Previdnost pri nenapovedanih obiskih neznancev ni nikoli odveč
Včeraj, 30. avgusta ob 15.44, smo bili obveščeni o nenapovedanem obisku dveh neznanih moških na območju naselja Šempas, ki sta občanki ponujala nekakšen katalog. Upoštevajoč osnovne zaščitne ukrepe občanka omenjenega predmeta ni hotela sprejeti in je oba neznanca, ki sta se prevažala z osebnim vozilom, nemudoma napotila stran od stanovanjskega objekta.

Policisti ponovno opozarjamo, da se zelo pogosto dogaja, da so občani še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki nenapovedano prihajajo na njihove domove in ponujajo različne storitve oz. izdelke, jih ogovarjajo ali pa s pogovorom oškodovance zamotijo oz. preusmerijo njihovo pozornost od objekta in premoženja. Neznanci si običajno želijo pridobiti zaupanje stanovalcev, saj je pogosto njihov edini cilj, da iz objektov odtujijo različne predmete. Nemalokrat so žrtve teh kaznivih dejanj starejše osebe, ki šele čez nekaj časa ugotovijo, da so bile žrtve premoženjskih kaznivih dejanj, in to šele takrat prijavijo policiji, kar otežuje nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja.

Neznancev oz. nepovabljenih oseb zato ne spuščate v stanovanja oz. stanovanjske objekte oz. jih odslovite, še zlasti če so vsiljivi, se počutite ogroženi ipd. Neznane osebe je v teh primerih treba imeti ves čas "na očeh" oziroma pod nadzorom, saj nepridipravi pogosto izkoristijo trenutno odsotnost oz. nepazljivost občanov (na primer, ko za krajši čas odidejo v druge prostore po denarnice, kozarec vode ipd.). Takrat lahko namreč izvršijo tatvino vrednejših predmetov (gotovina, zlatnina).

Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem (izgled oz. osebni opis storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal, oznake na registraciji idr.). Več na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/100133-drzne-tatvine-v-vasih-domovih

Na Bovškem iz prometa izločili tujega kršitelja cestnoprometnih predpisov
Policisti PP Bovec so včeraj, 30. avgusta v popoldanskih urah, zaznali prekršek s strani voznika osebnega avtomobila, italijanskih registrskih številk, na glavni cesti med naseljem Trnovo ob Soči in Srpenico. Omenjenega kršitelja cestnoprometnih predpisov oz. 24–letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Italije, so policisti ustavili na območju Bovca in mu v nadaljevanju postopka odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (konoplja), zato je bil italijanskemu vozniku v nadaljevanju odrejen in opravljen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Bovški policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), zoper tujega voznika bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Manjša prometna nesreče pred večjim nakupovalnim centrom na Goriškem
Včeraj, 30. avgusta ob 14.30, so policisti PP Nova Gorica obravnavali prometno nesrečo I. kategorije z majhno poškodbo na parkirišču večjega nakupovalnega centra na Goriškem (ulica Cesta 25. junija) in v kateri sta bili udeleženi voznici dveh osebnih vozil. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so novogoriški policisti odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran