radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

V zadnjih 24 urah se je v gorah zgodilo šest nesreč, kjer je bila zaradi zahtevnosti terena ali nujnosti reševanja potrebna helikopterska pomoč. Štiri reševanja so bila opravljena včeraj in dve še danes zgodaj zjutraj. Tri od šestih reševanj so se odvila na območju Policijske uprave Nova Gorica, preostala na območju PU Kranj. Policija poziva k previdnosti.

Letalska policijska enota je z dežurno ekipo GRZS za reševanje v gorah včeraj najprej reševala 40-letnega jadralnega padalca iz Slovenije, ki se je v tandemu zaradi vetra v zraku s 38-letno potnico, državljanko Poljske, ponesrečil na območju Rombona. Po prvih podatkih ne gre za hujše poškodbe. Zatem je helikopterska ekipa na območju Kriških podov rešila psa, ki je onemogel. Okoliščine kažejo na možen pik neznane živali. Držimo pesti, da bo s kužem vse v redu. Sredi popoldneva sta dva neinformirana slovenska pohodnika na Komni zgrešila smer in se izgubila. Oba sta bila nepoškodovana prepeljana v Bohinj in predana gorskim reševalcem. Zvečer pa pri slapu Kozjak v steni "Pod Kopitcem" 45-letno plezalko iz Avstrije med plezanjem ugriznila kača. Odpeljana je bila v zdravstveno ustanovo. Video prikaz reševanj je na povezavi: https://fb.watch/mPVncMjhhk/

Že ponoči pa je steklo tudi reševanje na Jezerskem. Med tremi pohodniki si je eden na vrhu Male Babe poškodoval nogo. Jezerjanski gorski reševalci so dva nepoškodovana pohodnika peš pospremili v dolino, po poškodovanega pa je zgodaj zjutraj poletel policijski helikopter z dežurno reševalno ekipo ter njega in reševalce prepeljal v dolino. Slika v prilogi - Letalska policijska enota. Še en pohodnik je tudi že danes onemogel na območju Staničevega doma pod Triglavom. S helikopterjem je bil prepeljan v dolino.

Vremenska napoved za danes kaže deloma jasno vreme z občasno povečano oblačnostjo in možnostjo ploh ali neviht. Upoštevajte vreme, svoje sposobnosti, informirajte se, hodite vsaj v dvojem uporabljajte markirane poti in se varno vrnite domov.

gore resevanje helikopter razor 1

(Foto: Letalska policijska enota)

Sicer smo že v petek, 1. septembra 2023, poročali, da je Letalska policijska enota z dežurno ekipo GRZS za reševanje v gorah v kombinaciji helikopterskega in klasičnega reševanja pomagala poškodovanemu 69-letnemu pohodniku, ki je pod vrhom Razorja na Bovškem (območje PU Nova Gorica) padel na zahtevnem in nezavarovanem delu poti. Kraj nesreče je bil zaradi slabšega vremena in baze oblakov na višini območja nesreče nedostopen. Zato je po več poskusih preleta helikopterja do kraja nesreče ekipa v reševanje vključila še gorske reševalce GRS Bovec, ki so bili s helikopterjem prepeljani do najvišje točke, od koder so lahko hitreje pomagali predvidoma huje poškodovanemu pohodniku.

V zahtevnem večurnem klasičnem delu reševanja so ga reševalci z Razorja prenesli do višine okoli 2.300 m, od koder je bil nato možen dvig v helikopter in polet do zdravstvene ustanove. Pohodnik je bil ustrezno opremljen, okoliščine pa kažejo na objektiven vzrok za nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran