radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 7 - 13 min.)

policija splosniV Ložicah skušali vlomiti v gostinski lokal
Včeraj, 3. septembra v dopoldanskem času, so policisti PP Nova Gorica v naselju Ložice (občina Kanal ob Soči) obravnavali poskus vloma v gostinski lokal. Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec tekom noči oz. do prijave kaznivega dejanja Policiji s pomočjo neznanega predmeta vlomil zaklenjena vrata na desni strani objekta in vstopil v lokal. Kmalu zatem pa je storilec iz neznanega razloga od dejanja odstopil in kraj zapustil ne da bi si karkoli prilastil. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

V Goriških Brdih med vikendom vlomili v osebno vozilo
Včeraj, 3. septembra nekaj minut po 14. uri, so policisti PP Nova Gorica obravnavali vlom v osebni avtomobil, ki je bil parkiran ob lokalni cesti v naselju Pristavo (občina Brda). Storilec je razbil steklo zadnjega desnega bočnega okna, iz notranjosti vozila ni ničesar ukradel. Po izvršenem kaznivem dejanju se je za nepridipravom izgubila vsakršna sled. Tudi ta primer vloma v vozilo Policija še preiskuje.

V Goriških Brdih vlomili v osebno vozilo
Prav tako smo bili včeraj, 3. septembra v popoldanskih urah, obveščeni o vlomu v parkirano osebno vozilo, ki je bilo parkirano blizu stadiona v naselju Vipolže v Goriških Brdih. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznanec včeraj med 12. in 13. uro pristopil do zaklenjenega osebnega vozila, ki je bilo parkirano na makadamskem prostoru ob cesti blizu ene od tamkajšnjih stanovanjskih hiš. Storilec je s pomočjo neznanega predmeta poškodoval ključavnico na desnih drsnih vratih in nato iz notranjosti vozila ukradel različne predmete (več ročnih torbic, osebne dokumente, bančne kartice, gotovina, dokumenti, gotovino, mobilni telefon in zlatnina na škodo več oškodovancev). Policisti PP Nova Gorica okoliščine kaznivega dejanja vloma v osebno vozilo še preiskujejo.

Informacije občanov so v številnih primerih ključne pri izsleditvi storilcev
S ciljem preprečevanjem tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj ponovno opozarjamo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo (več preventivnih nasvetov na spletni strani: https://www.policija.si/index.php/en/preventiva-/kriminaliteta/432-vlomi-v-vozila ).

Prav tako pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh oz. v stanovanjskih soseskah večjih mest. se tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije. Prav tako lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o storilcu: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal...

Konec tedna se je na Kobariškem huje poškodoval 39-letni nemški jadralni padalec
V petek, 1. septembra ob 16.31, je bila Policija obveščena, da se je v naselju Drežnica na Kobariškem poškodoval tuj jadralni padalec. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 39–letni nemški jadralni padalec ob 16.15 sam poletel iz planine Zapleč nad Drežnico (leži na 1.201 m nadmorske višine nad vasjo Drežniške Ravne). Pri pristajanju na travniku v neposredni bližini ene od stanovanjskih hiš v Drežnici se je nemškemu jadralnemu padalcu na višini približno desetih metrov iz neznanega vzroka zaprlo padalo in posledično padel na travnik, približno 50 metrov stran od stanovanjskega objekta. Pri padcu se je predvidoma huje telesno poškodoval (sum zloma stegnenice). Poleg policistov so na kraju posredovali tudi gorski reševalci GRS Tolmin, gasilci PGD Drežnica in reševalci NMP ZD Tolmin. O dogodku je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Po nudeni oskrbi na kraju so huje poškodovanega nemškega jadralnega padalca prevzeli člani dežurne ekipe HNMP z Brnika iz ga s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Policisti PP Bovec so glede na vsa ugotovljena dejstva tujo krivdo izključili in bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na reki Soči na Bovškem se je poškodovala 34-letna nemška kajakašica
V soboto, 2. septembra ob 15.47, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili, da se je pri spustu po reki Soči v bližini naselja Čezsoča (občina Bovec) poškodovala kajakašica. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 34-letna kajakašica, državljanka Nemčije, opravila spust po reki Soči v organizaciji lokalnega ponudnika tovrstnih storitev. Po približno enem kilometru spusta po omenjeni reki, in sicer od mostu čez reko Sočo v Čezsoči po odseku za začetnike je nemško kajakašico pri prehodu čez manjše brzice s kajakom zavrtelo okrog svoje osi, nato pa je njeno plovilo vzvratno zaneslo proti nasprotnemu bregu, kjer je 34-letna kajakašica z hrbtom udarila ob korenine posekanega drevesa. Zaradi bolečin v hrbtenici jo je vodič potegnil na breg in ji nudil pomoč ter na pomoč poklical reševalce. Na kraj so posredovali tudi reševalci GRS Bovec. Poškodovanko iz Nemčije so kasneje z vojaškim helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Vožnja pod vplivom alkohola
Policisti Postaje prometne policija Nova Gorica so konec minulega tedna oz. v petek, 1. septembra v popoldanskem času, v Rožni Dolini pri Novi Gorici imeli v postopku 65–letnega voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (0,87 mg/l alkohola v organizmu). Kršitelju je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), voznika čaka še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

V soboto, 2. septembra v nočnem času, so policisti PPP Nova Gorica izven naselja Deskle ustavili in kontrolirali 40-letnega voznika osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka so mu policisti odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je tudi slednji vozil pod vplivom alkohola (1.09 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Hujšemu kršitelju je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), zoper njega bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prav tako so prometni policisti med vikendom oz. v soboto, 2. septembra v nočnem času, na območju naselja Anhovo (občina Kanal ob Soči) ustavili in kontrolirali 34–letnega voznika osebnega vozila. Tudi njemu je rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (1.20 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Tudi njemu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, tudi njega čaka še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/34-novice/aktualno/483-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne

Na Vipavskem iz prometa izločili kršitelja cestnoprometnih predpisov
Novogoriški prometni policisti so v petek, 1. septembra v večernih urah, v Vrhpolju (občina Vipava) imeli v postopku 23–letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kanabis), zato je bil mlajšemu vozniku odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je voznik odločno odklonil. Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje, zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prometna nesreča I. kategorije na Bovškem
Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so včeraj, 3. septembra ob 11.38, obravnavali prometno nesrečo I. kategorije na cesti Žaga – Bovec (občina Bovec), kjer je prišlo do trčenja med voznikom osebnega avtomobila in motoristom. Ugotovljeno je bilo, da je prometno nesrečo povzročil 45–letni voznik motornega kolesa, državljan Italije, zaradi neupoštevanja talnih označb. Slednji je prehiteval osebno vozilo na neprekinjeni črti in nato trčil v avtomobil, ki ga je vozil 30–letni državljan Švice. Na kraju nezgode so poleg policistov posredovali tudi gasilci PGD Bovec, na kraju pa so reševalci NMP ZD Tolmin pregledali padlega italijanskega motorista in ugotovili, da ni utrpel telesnih poškodb. Italijanskemu vozniku (povzročitelju) je bila zaradi kršitve prometne zakonodaje izrečena globa.

V prometni nesreči II. kategorije na Vršiški cesti lažje poškodovani trije državljani Avstrije
V soboto, 2. septembra ob 10.19, so policiste obvestili o prometni nesreči II. kategorije na glavni cesti Vršič –Trenta (občina Bovec) in v kateri je bilo udeleženih več vozil (dva tuja voznika motornih koles in voznica osebnega avtomobila). Na kraju je bilo ugotovljeno, da se je voznica osebnega vozila (v njenem vozilu je bila sopotnica) peljala iz Trente proti Vršiču. Ko je pripeljala skozi oster desni ovinek pred levi nepregledni ovinek ni vozila na vozišču brez označenih prometnih pasov na takšni oddaljenosti od roba vozišča, da bi promet varno poteka. V tistem trenutku je namreč iz nasprotne smeri z Vršiča pripeljal 64–letni voznik motornega kolesa, državljan Avstrije, ki je močno zavrl ter z 62-letno sopotnico padel po vozišču. Za njim je pripeljal še 62-letni avstrijski motorist, ki je prav tako močno zaviral in zatem padel po vozišču. Oba avstrijska motorista in omenjena sopotnica so bili v prometni nesreči lažje telesno poškodovani. Poleg policistov PP Bovec so na kraju prometne nezgode posredovali tudi gasilci PGD Bovec in reševalci NMP ZD Tolmin, ki so poškodovance na kraju zdravniško oskrbeli. Povzročiteljici prometne nesreče je bil izdan plačilni nalog.

V prometni nesreči III. kategorije blizu naselja Trenta ena oseba huje poškodovana
Policisti PP Bovec so v soboto, 2. septembra ob 16.29, obravnavali prometno nesrečo III. kategorije na regionalni cesti med Bovcem in Vršičem in v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo; ena oseba je bila predvidoma huje telesno poškodovana. Ugotovljeno je bilo, da je 64–letni voznik osebnega avtomobila vozil iz Bovca proti Vršiču in na koncu naselja Trenta v levem ostrem ovinku z vozilom zapeljal desno izven vozišča in najprej trčil v brežino. Po trku je vozilo obrnilo prečno, tako da je drselo z levim bočnim delom naprej in se nato ustavilo. Poleg policistov so na kraju posredovali tudi gasilci PGD Bovec, ki so na kraju s tehničnim posegom iz vozila rešili predvidoma hudo poškodovano sopotnico. Na kraju so ji prvo pomoč nudili reševalci NMP ZD Tolmin, nato pa so poškodovanko z vojaškim helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Glede prometne nesreče s telesnimi poškodbami je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe, prav tako je bil odrejen izredni tehnični pregled udeleženega vozila. Glede na vsa ugotovljena dejstva in ugotovljene teže telesnih poškodb bo zoper povzročitelja prometne nesreče podan ustrezen ukrep.

V prometni nesreči II. kategorije na Goriškem poškodovan 53-letni voznik motornega kolesa
V soboto, 2. septembra nekaj minut po 9. uri, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije s pobegom na območju Nove Gorice. Prometni policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je 22–letni voznik osebnega avtomobila vozil po Ulici XXX. divizije (iz Vojkove ceste) proti semaforiziranemu križišču z Ulico dr. Karla Lavriča. Kljub temu, da je na semaforju gorela rdeča luč, se je voznik razvrstil na prometni pas za zavijanje levo proti Ulici Gradnikove brigade. V tistem času pa je pri zeleni luči na semaforju na Ulici dr. Karla Lavriča iz smeri Ulice Gradnikove brigade, po prometnem pasu za zavijanje levo proti Cankarjevi ulici pripeljal 53-letni voznik motornega kolesa. Omenjeni motorist je s prednjim delom svojega vozila trčil v prednji desni del avtomobila. Po trčenju z osebnim vozilom je 53-letni motorist padel po vozišču in se predvidoma lažje poškodoval (poškodba desne noge). Mlajši voznik avtomobila se je po trčenju zaustavil na bližnjem avtobusnem postajališču in nato prišel do motorista ter po krajšem pogovoru z njim kraj prometne nesreče zapustil ter se z vozilom odpeljal. Poškodovanega voznika motornega kolesa so najprej oskrbeli v ZD Nova Gorica, nato pa je bil odpeljan na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Zoper 22-letnega povzročitelja prometne nezgode bo zaradi odgovornosti za storitev kršitev prometne zakonodaje (svetlobni prometni znaki in dolžnostna ravnanja ob prometni nesreči, kršitev 99. in 110. člena ZPrCP) podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

V semaforiziranem križišču v Ajdovščini lažje poškodovana motorist in njegova sopotnica
Včeraj, 3. septembra ob 15.15, so policisti obravnavali prometno nesrečo II. kategorije v semaforiziranem križišču na območju Ajdovščine (ajdovska obvoznica) in v kateri sta bila udeležena voznik osebnega avtomobila in motorist s sopotnico. Policisti PP Ajdovščina so z ogledom in z zbiranjem obvestil ugotovili, da je voznik motornega kolesa v križišče zapeljal v trenutku, ko je na semaforju gorela rdeča luč. V tistem trenutku je z njegove leve strani, pri zeleni luči na semaforju, vozil voznik avtomobila v smeri hitre ceste H4. Zaradi neupoštevanja rdeče luči je med njunimi vozili prišlo do trčenja, tako da sta motorist in sopotnica na motornem kolesu zdrsnila na levi bočni del in drsela po vozišču in padla z motorja. V prometni nesreči sta bila oba predvidoma lažje telesno poškodovana. Povzročitelju prometne nesreče je bil zaradi odgovornosti za storitev prekrška prometne zakonodaje izdan plačilni nalog.

V Prvačini iz prometa izločili italijanskega voznika zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog
Včeraj, 3. septembra zjutraj, so policisti PP Nova Gorica v naselju Prvačina ustavili in kontrolirali 28–letnega voznika osebnega vozila, državljana Italije. V nadaljevanju postopka mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti z alkotestom (rezultat je pokazal 0,26 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Prav tako so mu odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (konoplja, amfetamini, metamfetamini), zato je bil italijanskemu vozniku odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je odločno odklonil. Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje, zoper kršitelja je bil podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran