radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Včeraj, 6. septembra ob 11.15, smo bili obveščeni, da se je na planinski poti pod Gomiščkovim zavetiščem pod vrhom Krna (2.244 metrov visoka gora v Zahodnih Julijskih Alpah) poškodovala 64-letna pohodnica iz osrednje Slovenije. V nadaljevanju je bilo ugotovljeno, da se je pohodnica vzpenjala po delno zahtevni urejeni in markirani planinski poti na Krn in je bila ustrezno opremljena za omenjeno planinsko turo. Glede na sedanje podatke je pohodnica najverjetneje stopila na večji kamen, ki ga je spodneslo in je posledično izgubila ravnotežje ter si poškodovala levo nogo. Po prvih podatkih ne gre za hujše poškodbe. Kasneje so jo na kraju oskrbeli člani dežurne ekipe GRZS za reševanje v gorah in jo s helikopterjem Letalske policijske enote prepeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Jesenice. Prav tako so bili na območju planine Kuhinja tudi gorski reševalci GRS Tolmin za primer klasičnega reševanja v gorah. Policisti so tujo krivdo izključili.

resevanje krn 1

resevanje krn 2

Med reševanjem poškodovane pohodnica pod Krnom (Foto: Letalska policijska enota)

Planinstvo je med ljudmi nadvse priljubljeno, saj je tesno povezano z rekreacijo, sprostitvijo, uživanjem v naravi, vendar pa je pri tem upoštevati tudi osnovna gorniška pravila v izogib nevarnostim. Glede na izkušnje iz preteklih let so pogosto vzroki nesreč v gorah poleg neustrezne telesne in psihične pripravljenosti tudi pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah … Najpogostejši vzroki za nesreče so padci, zdrsi, odlomi in padanje kamenja, neinformiranost, Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah. Več o preventivnih nasvetih za pohodnike, planince in gornike na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-dopustu-v-gorah-ob-vodi-na-snegu/nasveti-za-pohodnike-planince-in-gornikeoz. oz. na spletu Planinske zveze Slovenije: https://www.pzs.si/novice.php?pid=16386

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran