radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 113 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 49:

  • osem s področja kriminalitete;
  • 17 s področja prometne varnosti, od tega eden o prometni nesreči s telesnimi poškodbami in štirje o prometni nesreči z materialno škodo, policisti so zasegli en avtomobil;
  • devet s področja javnega reda in miru, od tega pet o kršitvi na javnem kraju;
  • pet o dogodkih, od tega dva o reševanju v gorah, eden o požaru in dva o povoženi divjadi.

policija splosniPrometna nesreča s telesnimi poškodbami:
Škofjeloški policisti so bili včeraj okoli 17. ure obveščeni o prometni nesreči, kjer je 64-letni voznik pri izvozu iz krožišča, z avtomobilom trčil v kolesarja, ki je vozišče pravilno prečkal po kolesarski stezi. Okoliščine kažejo na izsiljevanje prednosti. Kolesar je bil lahko telesno poškodovan. Policisti za voznika vodijo prekrškovni postopek.

Hujši prometni prekršek:
Jeseniški prometniki so imeli včeraj nekaj čez 13. uro v postopku 24-letnega voznika, ki je vozil avtomobil brez veljavnega vozniškega dovoljenja za to kategorijo. Avtomobil so mu zasegli. Z obdolžilnim predlogom bo predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču.

Gore:
Včeraj nekaj čez 9. uro so bili policisti obveščeni o treh obolelih oseb, ki so potrebovale pomoč na območju Doma Planika. Na kraj je poletela dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah GRZS s policistom gorske enote, ki so osebam nudili pomoč in jih s helikopterjem Slovenske policije prepeljali v dolino. Ena oseba je potrebovala nadaljnjo zdravniško oskrbo, zato je bila z reševalnim vozilom prepeljana v zdravstveno ustanovo. Pomoč na kraju so nudili tudi gorski reševalci GRS Bohinj.

helikopter planika

Za še eno reševanje so bili policisti zaprošeni nekaj pred 16. uro. Med plezanjem po Slovenski smeri Severne Triglavske stene je 30-letni alpinist zdrsnil in se telesno poškodoval. Bil je primerno opremljen. Pomoč na kraju so mu nudili gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah GRZS s policistom gorske enote. S helikopterjem Slovenske vojske je bil prepeljan v zdravstveno ustanovo. Policisti bodo oba dogodek ustrezno zadokumentirali.

Divjad:
Divjad je bila v povožena na območju Cerkelj na Gorenjskem in Preddvora.

Preventiva - Varnost planincev, pohodnikov, gornikov:
Prejšnji vikend je bilo ponovno več nesreč v gorah. Zato vam svetujemo in vas opozarjamo, da se v gore odpravite preudarno, premišljeno in z veliko stopnjo odgovornosti. Vnaprej si načrtujte turo, ki bo primerna vašemu znanju, času, vremenu in vašim psihofizičnim sposobnostim. Bodite primerno opremljeni. Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer vam pred odhodom v visokogorje svetujemo tudi sprotno spremljanje (ARSO: http://www.arso.gov.si/; Gorske reševalne zveze Slovenije: https://www.grzs.si/ in Planinske zveze Slovenije: https://www.pzs.si/).

Pri odhodih v gore naj svojci ali prijatelji vedo, kam greste in kakšen je potek ture. Na varnem mestu jim tudi sporočite, kako se odvija tura in morebitne spremembe. S sabo imejte napolnjen mobilni telefon in v visokogorje nikoli ne hodite sami.

Apeliramo tudi na gostinsko-turistično osebje hotelov, avto kampov, apartmajev, sob, itd... Informirajte vaše goste pred odhodom v hribe, gore. Svetujte jim obisk informacijsko-turističnih točk, kjer jim bodo znali svetovati in ponuditi primerno turo v naravi. Ugotavljamo namreč, da nekateri tuji obiskovalci gora, nimajo prave predstave in informacij o težavnosti naših gora.

Želimo si, da bi ta vikend minil brez nesreč in, da bi vsak imel varen korak. Srečno.

Več preventivnih nasvetov za planince, pohodnike in gornike na spletni strani policije:

https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/2440-nasveti-za-pohodnike-planince-gornike in

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-dopustu-v-gorah-ob-vodi-na-snegu/nasveti-za-pohodnike-planince-in-gornike

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran