radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Policijska helikopterska posadka je z dežurno GRZS ekipo ta vikend iz gora in nedostopnih terenov v devetih reševanjih zaradi različnih vzrokov prepeljala 11 oseb. Štiri reševanja so bila opravljena v soboto, pet včeraj. Zanje reševanje je bilo včeraj na Razorju opravljeno v temi.

Intervencije so potekale na Stolu, Lokavcu v Ajdovščini, na Črni prsti, Triglavskih jezerih, Škrlatici, Skuti, Studorskem prevalu in Razorju.

Na Stolu je policijski helikopter z GRSZ ekipo reševal dvakrat. Enkrat zaradi poškodbe noge, drugič zaradi onemoglosti. V Lokavcu se je moški poškodoval pri podiranju drevesa. Na Črni prsti si je pohodnica pri zdrsu poškodovala nogo. Z območja Triglavskih jezer je bil rešen obolel otrok. Z očetom je bil prepeljal v dolino. V južnem razu Škrlatice je padajoča skala poškodovala alpinistko. Ekipa je z gore prepeljala tudi nepoškodovanega soplezalca. Na Skuti je ostal onemogel in zaplezan Francoski pohodnik. Na Studorskem prevalu in območju Razorja pa sta bili rešeni onemogli pohodnici, obe nepripravljeni za dolg pohod.

Reševanje na Razorju, s čimer se je zaključil zahteven reševalni vikend, je potekalo v temi. Šest rešenih je bilo Slovencev, ostali (po eden) pa so bili državljani Poljske, Nizozemske, Savdske Arabije, Francije in Izraela.

helikopter gore resevanje 1

helikopter gore resevanje 2

helikopter gore resevanje 3

Raznovrstnost vzrokov kaže na zahtevnost slovenskih gora in nevarnosti, ki so jim izpostavljeni pohodniki in alpinisti. Pri pohodnikih gre še vedno najpogosteje za padce, zdrse, onemoglost in bolezenska stanja – vse to pogosto v kombinaciji slabšo telesno pripravljenostjo, utrujenostjo in neustrezno pripravo na turo; pri alpinistih pa za padajoče kamenje in odlome skal.

Situacija v gorah se s spremembo vremena že spreminja, spremembe pa bodo sčasoma tudi vse bolj intenzivne. Temperature so že nižje, tla so dlje časa vlažna, hitreje je tema. Prilagodite se in pazite nase.

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran