radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

nadzor prometaPolicisti Policijske uprave Nova Gorica so v sodelovanju s Specializirano enoto za nadzor prometa Generalne policijske uprave na cestnih relacijah Nova Gorica - Tolmin - Kobarid - Bovec - Trenta in Tolmin - Idrija - Godovič tudi v času zadnjega vikenda oz. v soboto, 9. septembra in v nedeljo, 10. septembra 2023,s ciljem umirjanja cestnega prometa izvajali poostren nadzor ter s poudarkom na ugotavljanju kršitev prekoračitev hitrosti, ugotavljanju nepravilnih prehitevanj in raznih drugih oblik objestne vožnje, ki ogrožajo udeležence v cestnem prometu. Prav tako so policisti v času nadzora poostreno nadzirali in ugotavljali morebitne kršitve voznikov motornih koles.

V nadzoru so ugotovili večje število kršitev t.i. prometne zakonodaje, skupaj 95 prekrškov, pri čemer je bilo zaradi različnih kršitev izdanih 77 plačilnih nalogov (prekoračitev hitrosti, nepravilna prehitevanja in neupoštevanje talnih označb, neustrezna tehnična brezhibnost vozila, prekoračena raven hrupa v nasprotju s homologacijo vozila, uporaba mobilnih aparatov med vožnjo in druge kršitve). Zaradi lažjih kršitev so policisti izrekli tudi 17 opozoril. Večji delež kršiteljev je bilo voznikov motornih koles, ki so tekom poletja vsakodnevno, še posebej pa preko vikendov, zelo pogosti obiskovalci cest Zgornjega Posočja, žal pa tudi pogosti storilci prekrškov.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja sta bili dve vozili zaseženi, v enem primeru je voznik na podlagi pozitivnega hitrega testa na mamila, v nadaljevanju odklonil strokovni pregled, v 6 primerih pa je voznikom motornega vozila alkotest pokazal vrednost nad 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Zoper vse navedene kršitelje je bil podan obdolžilni predlog na sodišče.

Prav tako izpostavljamo 8 ugotovljenih kršitev, ki so povezane s prekoračitvijo hrupa s strani voznikov motornih koles.

V nadaljevanju izpostavljamo nekaj ugotovljenih primerov hujših kršitev cestnoprometnih predpisov:

Na glavni cesti je bila na Volarski ravnini (glavna cesta Tolmin - Kobarid) vozniku motornega kolesa, državljanu Republike Italije, izmerjena hitrost 153 kilometrov na uro, pri omejitvi 90 km/h.

Na glavni cesti izven naselja Ročinj so imeli policisti v postopku voznika motornega kolesa, državljana Nemčije, kateri je po cesti vozil po zadnjem kolesu, večkrat spuščal krmil med vožnjo, ni upošteval talnih označb, vijugal po vozišču ter imel izrabljene pnevmatike pod 1 mm. Vozniku je bila izrečena globa, odvzete registrske tablice, vozilo pa je bilo izločeno iz prometa.

  • Najvišja izmerjena hitrost z laserskim merilnikom je bila 100 km/h izmerjena v naselju 50 km/h pri motoristu.
  • Najvišja izmerjena hitrost z video sistemom je bila 76 km/h izmerjena v naselju 50 km/h pri motoristu.
  • Najvišja izmerjena hitrost z video sistemom je bila 142 km/h izmerjena izven naselja pri omejitvi 90 km/h pri motoristu.
  • Najvišja izmerjena hitrost z video sistemom je bila 160 km/h izmerjena izven naselja pri omejitvi 110 km/h pri motoristu.
  • Najvišja izmerjena hitrost z laserski merilnikom je bila 153 km/h izmerjena na cesti izven naselja pri omejitvi 90 km/h pri motoristu.
  • Najvišja izmerjena vrednost alkotesta 0,92 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

Sicer pa so policisti PU Nova Gorica že prejšnji vikend (v soboto in nedeljo, 2. in 3. septembra 2023) na območju celotne uprave izvajali poostren nadzor psihofizičnega stanja z namenom preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, prav tako so bili pri delu pozorni na morebitne kršitve voznikov motornih koles. Preizkušenih je bilo skupno 95 voznikov. Pri tem so policisti ugotovili, da je imelo 8 voznikov koncentracijo alkohola v izdihanem zraku višjo od dovoljene, in sicer 4 voznikom je odrejen preizkus alkoholiziranosti z alkotestom pokazal, da so imeli v organizmu do 0.52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka - kršiteljem je bil izdan plačilni nalog. Prav tako so iz prometa izločili 4 voznike, ki so imeli v organizmu več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (0,87 mg/l, 1,09 mg/l, 1,20 mg/l in 0,67 mg/l); kršiteljem je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, čaka jih še srečanje s sodnikom, saj je bil zoper navedene voznike podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Ukrepali so tudi zoper dva voznika zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog – v obeh primerih je bil hitri test pozitiven na prepovedane droge, odklonila sta tudi odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Zoper voznika je bil podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Po statističnih podatkih se je na območju PU Nova Gorica, do 10. septembra 2023 zgodilo skupno 634 (v enakem obdobju 2022 = 619) prometnih nesreč. V omenjenih prometnih nesrečah sta letos 2 osebi izgubili življenje (1), 42 (48) je utrpelo hude telesne poškodbe, 163 (215) pa lahke telesne poškodbe. Med vzroki za nastanek najhujših prometnih nesreč so najpogosteje nepravilna stran in smer vožnje, neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in premiki z vozili. Visok je tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč, in sicer znaša 10,1 % (v enakem lanskem obdobju= 8,4.%).

Letos se je pripetilo 39 (63) prometnih nesreč, v katerih so bila udeležena motorna kolesa. V omenjenih prometnih nesrečah je 1 (1) voznik motornega kolesa umrl, 9.(20) voznikov motornih koles huje telesno poškodovalo, 17 (32) motoristov pa je bilo lažje poškodovanih

Policisti in policistke PU Nova Gorica bodo zagotavljanja varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu in umirjanja prometa, tudi v naslednjih vikendih na navedenih relacijah izvajali poostrene nadzore v cestnem prometu. Vse voznike oz. udeležence v cestnem prometu opozarjamo na spoštovanje cestno prometnih pravil, na strpno in defenzivno vožnjo in na upoštevanje drugih soudeležencev v cestnem prometu.

Večja gostota prometa in raznovrstnost prometnih udeležencev sta glavni značilnosti prometa v poletnih mesecih, najpogostejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami pa sta prehitra oziroma neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola. Na povezavi so navedena opozorila in nasveti policije za vse udeležence v cestnem prometu v tem obdobju https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-dopustu-v-gorah-ob-vodi-na-snegu/varno-v-poletje-na-slovenskih-cestah

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran