radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 103 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 44:

  • štirje s področja kriminalitete;
  • 16 s področja prometne varnosti, od tega pet o prometni nesreči z materialno škodo;
  • 11 s področja javnega reda in miru, od tega pet o kršitvi na javnem kraju in trije o kršitvi v zasebnem prostoru;
  • pet o dogodkih, od tega dva o reševanju v gorah, eden o požaru in dva o povoženi divjadi.

policija splosniJavni red in mir:
Kranjski policisti so bili včeraj nekaj čez 18. uro obveščeni o 27-letnem moškem, ki je udaril drugega moškega. Zoper njega vodijo prekrškovni postopek.

Gore:
Včeraj je dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah GRZS s policistom gorske policijske enote in helikopterjem Slovenske vojske posredovala v šestih primerih.

Začelo se je okoli 8. ure, ko so bili policisti obveščeni, da je 57-letna planinka, državljanka Izraela, na poti s Kredarice proti Kalvariji, začutila bolečino v kolenu in poti ni mogla nadaljevati. Na kraju so bili gorski reševalci GRS Mojstrana in z dežurno helikoptersko ekipo za reševanje v gorah GRZS s policistom gorske enote, planinko s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v zdravstveno ustanovo.

Okoli 10.50 so nudili pomoč 60-letni pohodnici, državljanki Avstralije, ki je obnemogla na območju med Konjskim sedlom in Kredarico v Občini Kranjska Gora. S helikopterjem je bila prepeljana v dolino.

Okoli 11. ure so pomoč nudili 28-letnemu državljanu Poljske, ki se je telesno poškodoval med soteskanjem v kanjonu Fratarica, Log pod Mangartom. S helikopterjem je bil prepeljan v zdravstveno ustanovo.

Okoli 14.35 se je na planini Konjščica v občini Bohinj telesno poškodovala 58-letna planinka, državljanka Nemčije. Na kraju so bili gorski reševalci GRS Bohinj. Planinko so s helikopterjem prepeljali v zdravstveno ustanovo.

Dežurna ekipa je okoli 13. ure nudila pomoč še na območju Kobariškega Stola, občina Kobarid. Po podatkih s katerimi razpolagamo se je 70-letnemu padalcu, državljanu Nemčije, takoj po vzletu zaprlo padalo in je padel na bližnjo makadamsko cesto ter se telesno poškodoval.

In okoli 16. ure še 59-letnemu vozniku tovornega vozila, ki se je na območju vasi Kožljek v občini Cerknica, s tovornim vozilom prevrnil in telesno poškodoval. Oba sta bila s helikopterjem prepeljana v zdravstveno ustanovo.

Preventiva:
Obisk narave je ključen za ohranjanje kondicije in skrb za zdravo življenje. Pa vendarle ponovno apeliramo na vse s spodnjim nasvetom in opozorilom, da se v gore odpravite preudarno, premišljeno in z veliko stopnjo odgovornosti. Vnaprej si načrtujte turo, ki bo primerna vašemu znanju, času, vremenu in vašim psihofizičnim sposobnostim. Bodite primerno opremljeni in obuti. V gore pojdite zdravi. Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer vam pred odhodom v visokogorje svetujemo tudi sprotno spremljanje (ARSO: http://www.arso.gov.si/; Gorske reševalne zveze Slovenije: https://www.grzs.si/ in Planinske zveze Slovenije: https://www.pzs.si/).

Pri odhodih v gore naj svojci ali prijatelji vedo, kam greste in kakšen je potek ture. Na varnem mestu jim tudi sporočite, kako se odvija tura in morebitne spremembe. S sabo imejte napolnjen mobilni telefon in v visokogorje nikoli ne hodite sami.

Apeliramo tudi na gostinsko-turistično osebje hotelov, avto kampov, apartmajev, sob, itd... Informirajte vaše goste pred odhodom v hribe, gore. Svetujte jim obisk informacijsko-turističnih točk, kjer jim bodo znali svetovati in ponuditi primerno turo v naravi. Ugotavljamo namreč, da nekateri tuji obiskovalci gora, nimajo prave predstave in informacij o težavnosti naših gora.

Več na fb strani PU Kranj: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid03XZQynokZd69VcTJnAD1D5fxH5AeFx3X3eY6v91PwP4cFnrT7gNg5PiYrvMAyciHl&id=100069388471679

Raznovrstnost vzrokov kaže na zahtevnost slovenskih gora in nevarnosti, ki so jim izpostavljeni pohodniki in alpinisti. Pri pohodnikih gre še vedno najpogosteje za padce, zdrse, onemoglost in bolezenska stanja – vse to pogosto v kombinaciji slabšo telesno pripravljenostjo, utrujenostjo in neustrezno pripravo na turo; pri alpinistih pa za padajoče kamenje in odlome skal.

Situacija v gorah se s spremembo vremena že spreminja, spremembe pa bodo sčasoma tudi vse bolj intenzivne. Temperature so že nižje, tla so dlje časa vlažna, hitreje je tema. Prilagodite se in pazite nase.

Želimo si, da bi vsak imel varen korak. Pazite nase, kjerkoli že ste ali boste.

Požar:
Radovljiški policisti so bili včeraj okoli 15.30 obveščeni o požaru v stanovanjskem objektu. V požaru so bili poškodovani trije prostori. Požar so pogasili gasilci. Po podatkih s katerimi razpolagamo je prišlo do napake na električni napeljavi. Materialna škoda po nestrokovni oceni znaša okoli 10 tisoč evrov. Policisti so kraj zavarovali, opravili ogled in bodo o vseh okoliščinah in ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Divjad:
Divjad je bila v povožena na območju Dovjega in Podnarta.

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran