radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

policija splosniEna izmed glavnih nalog policijskih postaj za izravnalne ukrepe je tudi odkrivanje in preprečevanje čezmejne kriminalitete. Tako so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica v mesecu avgustu in prvi polovici meseca septembra letošnjega leta obravnavali štiri kazniva dejanja, katerih osumljenci so tuji državljani.

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica so 6. avgusta 2023 v Novi Gorici ustavili 45-letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Italije. V postopku so mu policisti zasegli več zavitkov s snovmi, za katere so policisti posumili, da gre za prepovedano drogo heroin. Po opravljeni analizi je bilo ugotovljeno, da je imel italijanski državljan pri sebi skoraj 42 gramov heroina. Zaradi suma, da je imel prepovedano drogo pri sebi zaradi nadaljnje prodaje, bo zoper njega na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, po 1. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika (v nadaljevanju KZ-1).

Prav tako so policisti PPIU Nova Gorica 27. avgusta 2023 ob vstopu iz Italije v Slovenijo, na bivšem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba, ustavili voznika osebnega avtomobila registrskih številk Združenega kraljestva, ki ga je vozil 46-letni državljan Romunije, bivajoč v sosednji Italiji. Policisti so pri preverjanju vozila ugotovili, da je za vozilo razpisan ukrep zasega vozila, ki ga je razpisal Urad Interpola Velike Britanije. Do sedaj znane ugotovitve kažejo na to, da si je državljan Romunije protipravno prilastil vozilo, za katerega je po sklenitvi lizing financiranja prenehal plačevati obroke. Policisti so mu vozilo zasegli. Ko bodo prejeli uradne podatke varnostnih organov Velike Britanije, bodo policisti PPIU Nova Gorica osumljenega Romuna ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zatajitev (po 208. členu KZ-1), vozilo pa vrnili zakonitemu lastniku.

10. septembra 2023 so policisti PPIU Nova Gorica, prav tako na bivšem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba, imeli v postopku voznika osebnega avtomobila slovenskih registrskih številk, in sicer 42-letnega bolgarskega državljana, začasno bivajoč na Severnem Primorskem. Pri kontroli se je policistom izkazal z bolgarskim vozniškim dovoljenjem. Policisti so pri pregledu le tega posumili, da je ponarejeno, saj ni vsebovalo predpisanih zaščitnih elementov. Po preverjanju je bil njihov sum potrjen, saj je bilo preko bolgarskih varnostnih organov ugotovljeno, da navedenemu v Bolgariji ni bilo izdano vozniško dovoljenje. Vozniško dovoljenje so mu zasegli. Zoper osumljenega Bolgara bodo podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja Ponarejanje listin (po 251. členu KZ-1), ker je v postopku s policisti uporabil ponarejen dokument, ki se mora voditi na podlagi zakona.

Istovrstno dejanje so policisti obravnavali dva dni kasneje oz. v torek, 12. septembra 2023, ko so v Mirnu, po vstopu iz Italije v Slovenijo (na bivšem maloobmejnem prehodu Miren), ustavili voznico osebnega avtomobila italijanskih registrskih številk, 38-letno državljanko Gruzije, bivajoča v sosednji Italiji. Tudi ona se je pri kontroli policistom izkazala z grškim vozniškim dovoljenjem, pri čemer so policisti posumili, da je ponarejeno, saj ni vsebovalo predpisanih zaščitnih elementov. Sum, da je vozniško dovoljenje ponarejeno, se je kmalu potrdil, saj so grški varnostni organi sporočili, da Gruzijki v Grčiji ni bilo izdano vozniško dovoljenje. Vozniško dovoljenje so ji policisti zasegli in jo bodo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja Ponarejanje listin (po 251. členu KZ-1), ker je v postopku s policisti uporabila ponarejen dokument, ki se mora voditi na podlagi zakona.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran