radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 104 klice. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 39:

  • osem s področja kriminalitete, od tega eden o vlomu, o tatvini in o poškodovanju tuje stvari;
  • 17 s področja prometne varnosti, od tega eden o prometni nesreči s telesnimi poškodbami in osem o prometni nesreči z materialno škodo, policisti so pridržali dva voznika;
  • pet s področja javnega reda in miru, od tega trije o kršitvi na javnem kraju;
  • sedem o dogodkih, od tega trije o povoženi divjadi.

policija splosniPoškodovanje tuje stvari:
Kranjski policisti so bili včeraj nekaj pred 10. uro obveščeni o prerezani pnevmatiki na parkiranem avtomobilu. Policisti o neznanem storilcu zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Prometna nesreča s telesnimi poškodbami:
Kranjski policisti so bili včeraj okoli 9.40 obveščeni o prometni nesreči med kolesarjem in voznikom avtomobila. Po podatkih s katerimi razpolagamo je 89-letni kolesar v križišču trčil v avtomobil, v katerem je voznik pri zavijanju desno, čakal na prosto pot. Kolesar se je telesno poškodoval in je bil z reševalnim vozilom prepeljan v zdravstveno ustanovo. Policisti zanj vodijo prekrškovni postopek.

Prometna nesreča z materialno škodo:
Gorenjski prometniki so bili včeraj okoli 21. ure obveščeni o prometni nesreči na gorenjski avtocesti v smeri Kranja. 28-letni voznik je zaradi neprilagojene hitrosti, z avtomobilom trčil v avtomobil drugega voznika. Udeleženca sta policiste počakala na počivališču Voklo. 28-letni voznik je vozil tudi pod vplivom alkohola (0,94 mg/l). Policisti so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje, mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in odredili pridržanje do 12 ur. Za vožnjo pod vplivom alkohola bo z obdolžilnim predlogom predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču. Za prometno nesrečo pa vodijo prekrškovni postopek.

Kranjskogorski policisti so bili včeraj okoli 22.15 obveščeni o prometni nesreči na območju Dovjega. 21-letni voznik je vozil iz smeri Kranjske Gore proti Jesenicam in zaradi neprilagojene hitrosti, z avtomobilom čelno trčil v avtomobil voznika, ki je pravilno vozil v smeri Kranjske Gore. Policisti za 21-letnega voznika vodijo prekrškovni postopek.

Hujši prometni prekrški:
Gorenjski prometniki so imeli danes okoli 3. ure na gorenjski avtocesti, na območju Torovega, v postopku 31-letnega voznika, državljana Avstrije, ki je vozil avtomobil pod vplivom prepovedane droge. Odredili so mu hitri test, ki je bil pozitiven. Strokovni pregled je v nadaljevanju odklonil. Vozniku so policisti odredili pridržanje do 12 ur. Z obdolžilnim predlogom bo predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču.

Preventiva:
Policisti bomo vsakodnevno preverjali psihofizično stanje voznikov vozil. Z različnimi oblikami policijskega dela želimo, da bi se vsak posameznik zavedal svojih ravnanj v cestnem prometu in upošteval prometne predpise. Zaskrbljujoče je dejstvo, da kljub vsem nasvetom in trudom policije in drugih inštitucij, vozniki še vozijo vozila pod vplivom alkohola, prepovedane droge, brez vozniških dovoljenj in posledično storijo še prometno nesrečo!

Ponovno svetujemo vožnjo z NIČ alkohola.

qr koda preventiva alkohol

Z odgovornim pristopom vsakega posameznika bi bili vsi udeleženci v prometu sigurno varnejši in vsak bi lahko dosegel svoj načrtovani cilj. Več na spletni strani policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog

Divjad:
Divjad je bila v povožena na območju Brnika, Naklega in Škofje Loke.

Ceste:
V prihajajočem vikendu se pričakuje povečan promet z zastoji na gorenjski avtocesti v smeri Karavank. Vozite previdno, strpno in s fokusom na prometn dogajanje okoli vas. Zagotovite primerno varnostno razdaljo in reševalni pas, kjer bo to potrebno. Sproti se seznanjajte s stanjem prometnega toka tudi s pomočjo informacijskih portalov na avtocesti. Poslužujte se tudi ostalih odprtih mejnih prehodov.

Povečan promet z zastoji se pričakuje tudi na cestni relaciji Lesce-Bled-Bohinj in obratno, na relaciji Jesenice-Kranjska Gora. Na relacijah proti turistično izletniškim točkam ter izhodiščih v gore. Čez vikend bo na območju Bleda in Bohinja kar nekaj odmevnih javnih prireditev, ki bodo privabila večje število obiskovalcev. Upoštevajte navodila policistov, redarjev in organizatorjev. Vozila parkirajte na mesta, ki jih je zagotovil organizator oziroma na mesta, kjer je to dovoljeno. Vozil ne puščajte ob robu vozišč, pločnikih, kolesarskih stezah in intervencijskih poteh. Sporit spremljajte stanje prometa na https://promet.si/sl.

Gore:
Vsakodnevno se soočamo z nesrečami v gorah in posledično reševanjem gorskih reševalcev in dežurne helikopterske ekipe GRSZ s policisti gorske policijske enote. Da bi bili dnevi v gorah mirnejši in varnejši vam ponovno svetujemo in vas opozarjamo, da se v gore odpravite preudarno, premišljeno in z veliko stopnjo odgovornosti. Vnaprej si načrtujte turo, ki bo primerna vašemu znanju, času, vremenu in vašim psihofizičnim sposobnostim. Bodite primerno opremljeni. Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer vam pred odhodom v visokogorje svetujemo tudi sprotno spremljanje (ARSO: http://www.arso.gov.si/; Gorske reševalne zveze Slovenije: https://www.grzs.si/ in Planinske zveze Slovenije: https://www.pzs.si/).

Pri odhodih v gore naj svojci ali prijatelji vedo, kam greste in kakšen je potek ture. Na varnem mestu jim tudi sporočite, kako se odvija tura in morebitne spremembe. S sabo imejte napolnjen mobilni telefon in v visokogorje nikoli ne hodite sami.

Apeliramo tudi na gostinsko-turistično osebje hotelov, avto kampov, apartmajev, sob, itd... Informirajte vaše goste pred odhodom v hribe, gore. Svetujte jim obisk informacijsko-turističnih točk, kjer jim bodo znali svetovati in ponuditi primerno turo v naravi. Ugotavljamo namreč, da nekateri tuji obiskovalci gora, nimajo prave predstave in informacij o težavnosti naših gora.

Želimo si, da bi ta vikend minil brez nesreč in, da bi vsak imel varen korak. Srečno.

Več preventivnih nasvetov za planince, pohodnike in gornike na spletni strani policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/2440-nasveti-za-pohodnike-planince-gornike in https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-dopustu-v-gorah-ob-vodi-na-snegu/nasveti-za-pohodnike-planince-in-gornike

Poostren nadzor tovornega prometa na gorenjski avtocesti:
Včeraj so policisti med 8. in 13. uro na gorenjski avtocesti, na območju Torovega, izvajali poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in izrednih prevozov. V nadzoru so sodelovali tudi usposobljeni strokovnjaki za tehtanje vozil in druge inšpekcijske službe.

Kontroliranih je bilo 35 voznikov tovornih vozil in trije vozniki avtobusov. Odrejenih je bilo 31 preizkusov alkoholiziranosti. Stehtanih je bilo 10 vozil. Policisti so opravili kontrolo tudi petih izrednih prevozov.

Ugotovili so 16 prekrškov, od tega štiri prekrške glede prekoračene najvišje dovoljenje hitrosti voznikov tovornih vozil. V treh primerih so imeli vozniki nepravilno naložen tovor. Ugotovljene so bile tudi kršitve kot so vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja kategorije C+E, neustrezni priklopni mehanizmi, nepravilnosti pri tahografih itd. En prevoz je potekal tudi brez dovoljenja za izredni prevoz in eden s prekoračeno dimenzijo (širino) izrednega prevoza. V vseh primerih policisti vodijo prekrškovni postopek za voznika. V določenih primerih pa tudi za pravno osebo. En voznik, ki je vozil tovorno vozilo in spada v »B« kategorijo, je bil pod vplivom alkohola (0,44 mg/l).

Policisti bomo s tako obliko dela nadaljevali tudi v prihodnje. Poklicni vozniki naj bi bili zgled vsem voznikom. Pa je temu res tako?

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran