radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniNa Kobariškem med vikendom zagorelo tovorno vozilo s priklopnim vozilom
V soboto, 16. septembra ob 2.54, je bila Policija s strani Regijskega centra za obveščanje Nova Gorica obveščena o požaru tovornega vozila s priklopnim vozilom v Kobaridu (Industrijska cesta). V požaru je pogorelo vlečno tovorno vozilo, delno je pogorelo tudi omenjeno priklopno vozilo. Kasneje so požar vozila dokončno pogasili gasilci PGD Kobarid. O varnostnem dogodku je Policija obvestila tudi preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Po nestrokovni oceni je v požaru nastala velika materialna škoda za več deset tisoč evrov. Kriminalistična preiskava okoliščin požara tovornega vozila še vedno poteka in se nadaljuje.

Neznanec na Vogrskem vlomil v hišo in kradel zdravila
V soboto, 16. septembra ob 13.02, je bila Policija obveščena o vlomu v stanovanjsko hišo na Vogrskem. Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec tega dne v dopoldanskih urah s pomočjo neznanega predmeta vlomil skozi okno in vstopil v notranjost objekta. Pri tem je v notranjosti našel in si prilastil škatli različnih zdravil (tablete) in po dejanju objekt zapustil ter odšel neznano kam. Okoliščine kaznivega dejanja policija še preiskuje.

Poškodovanje fasade objekta
Včeraj, 17. septembra v dopoldanskem času, so policisti PP Nova Gorica obravnavali poškodovanje pročelja gostinskega objekta v Dornberku (poškodovanje tuje stvari, 220. člen KZ-1). Po sedaj zbranih podatkih je neznanec konec minulega tedna pristopil do omenjenega objekta in na fasado s sprejem narisal grafit. Po dejanju je kraj zapustil in odšel neznano kam. S tem nezakonitim početjem je nepridiprav povzročil za približno sto evrov materialna škode. S strani oškodovanca ni bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo policisti o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Več o preprečevanju tovrstnih oblik vandalizma na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/445-brez-vandalizma-je-lepe-zaustavimo-ga

V prometni nesreči II. kategorije na Idrijskem padel in se poškodoval 60-letni avstrijski motorist
V soboto, 16. septembra ob 16.38, so policiste obvestili, da se je na cesti Idrija – Godovič (občina Idrija) zgodila prometna nesreča II. kategorije in v kateri se je poškodoval 60–letni voznik motornega kolesa, državljan Avstrije. Policisti PP Idrija so z zbiranjem obvestil in ogledom na kraju nezgode ugotovili, da je avstrijski motorist vozil iz Godoviča proti Idriji. Med vožnjo na omenjeni relaciji je v preglednem levem ovinku zapeljal preblizu desnega roba proti robniku in pri tem padel. V prometni nesreči je bil predvidoma lažje telesno poškodovan. Na kraju so poleg policistov posredovali tudi gasilci PGD Idrija in reševalci NMP ZD Idrija, ki so poškodovanca oskrbeli. Po nudeni prvi pomoči je bil kasneje preventivno odpeljan na pregled v ljubljanski klinični center. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa je bila vozniku izrečena globa (vožnja z vozilom po cesti, kršitev drugega odstavka 37. člena ZPrcP).

V naselju Plave iz prometa izločili kršitelja cestnoprometnih predpisov
Včeraj, 17. septembra ob 16. uri, so policisti na območju naselja Plave (občina Kanal ob Soči) ustavili in kontrolirali 34-letnega voznika neregistriranega motornega kolesa. V nadaljevanju postopka je bilo ugotovljeno, da omenjeni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozilo mu je bilo skladno s prometno zakonodajo (zaseg motornega vozila, po določilu 23. člena ZPrCP) zaseženo. Zoper kršitelja cestnoprometnih predpisov bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Obravnavani primer kršitve cestnoprometnih predpisov izven naselja Doblar
Prometni policisti so včeraj, 17. septembra v zgodnih večernih urah, obravnavali kršitev cestnoprometnih predpisov izven naselja Doblar. Policisti so na omenjenem območju na predpisan način ustavljali 25-letnega voznika mopeda, ki pa na znak policistov ni ustavil. Prometni policisti so zapeljali za njim in ga med vožnjo skušali ustaviti na predpisan način (modra svetilka in kratek zvočni znak – sirena), vendar tega ni upošteval. Kljub temu je bil voznik neregistriranega mopeda kasneje izsleden, zaradi odgovornosti za storitev prekrškov prometne zakonodaje bo zoper 25-letnega kršitelja cestnoprometnih predpisov podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Vožnja pod vplivom alkohola
Policisti PP Idrija so včeraj, 17. septembra v poznih večernih urah, v Idriji ustavili in kontrolirali 40-letnega voznika osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0,92 miligrama mg/l alkohola v organizmu). Zoper voznike je bilo odrejeno pridržanje v policijskih prostorih (po prvem odstavku 24. člena ZPrCP), prav tako mu je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1). Kršitelja čaka še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. Več o škodljivih posledicah vožnje pod vplivom alkohola na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran