radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 557 klicev, 177 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 45 nanašalo na kriminaliteto, 40 na javni red in mir, ter 66 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 12 tatvin, 4 vlome (v dveh primerih je ostalo pri poskusu) in primer poškodovanja tuje stvari. Prav tako so posredovali v primeru nasilja v družini, kjer so kršitelju izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Pri prometni varnosti so obravnavali 21 prometnih nesreč z materialno škodo in 4 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnima kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozili.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 10 krat na javnem kraju in 5 krat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so posameznika zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
Na Viču je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar in nakit. Lastnika je oškodoval za več tisoč evrov.

V Kočevju je neznani storilec vlomil v poslovne prostore in odtujil denar. Povzročil je za okoli 800 evrov škode.

Neznani storilci na območju Kamnika in Zagorja skušali zamotiti starejše osebe
Policisti so bili včeraj obveščeni o dveh dogodkih, enem na območju Kamnika in drugem na območju Zagorja. V obeh primerih je neznanec, ki je nosil kirurško masko prišel do hiš starejših oseb. S pogovorom in izgovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev je skušal zamotiti starejša občana, ki pa sta v obeh primerih prepoznala sumljive okoliščine in ga nista pustila v hišo ali se od nje oddaljila. Po do sedaj zbranih obvestilih do kaznivih dejanj ni prišlo oziroma ni bilo nič odtujenega, po vsej verjetnosti zgolj zaradi prisebnega ravnanja potencialnih oškodovancev, ki se nista pustila pretentati. V obeh primerih se je neznanec pripeljal z vozilom bele barve, na območju Zagorja v družbi še z eno osebo. Policisti glede okoliščin nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Prometne nesreče:
Včeraj, okoli 18.30 se je na Janežičevi cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je bila samoudeležena voznica e-skiroja, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padla in se lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 19.30 se je na Karantanski cesti v Domžalah zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznika osebnega in kombiniranega vozila. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik kombija v križišču odvzel prednost drugemu vozniku. Pri tem se je udeleženi voznik lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 17. ure se je na Sostrski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik e-kolesa, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 14. ure se je na Njegoševi cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in voznik e-skiroja. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik pri zavijanju v križišču zapeljal v rdečo luč in trčil v voznika e-skiroja. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran