radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 5 - 9 min.)

policija splosniDogodki za torek, 26.9.2023
Policisti so na številko 113 sprejeli 236 klicev in obravnavali 87 dogodkov, ki so zahtevali posredovanje policije.

Mejne zadeve in tujci
Policisti so obravnavali 129 tujcev, ki so na nezakonit način pretopili notranjo mejo oziroma ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Sloveniji. Vsi so bili prijeti na območju Posavja (Rigonce, Obrežje, Loče, Mihalovec, Jereslavec, Brežice, Drnovo).

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe so zjutraj na avtocestnem počivališču Starine kontrolirali francoskega audija, ki ga je vozil 42-letni državljan Turčije. S seboj je peljal še štiri sorodnike, ki so na nedovoljen način prestopili notranjo mejo. Voznika so oglobili, tujce pa odpeljali v postopek na policijsko postajo.

Policisti državne specializirane enote za nadzor državne meje so popoldne na Drnovem kontrolirali 42-letnega voznika osebnega avtomobila iz Romunije. V postopku so ugotovili, da prevaža pet državljanov Turčije, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo. 42-letnika so pridržali, postopek s tujci pa so prevzeli policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe. Postopki s tujci še niso zaključeni.

Prometna varnost
Policisti so obravnavali osem prometnih nesreč, od tega eno z lahkimi telesnimi poškodbami.

Novomeški policisti so popoldne obravnavali prometno nesrečo, ki naj bi se sicer zgodila v Dolenjskih Toplicah. Tam je 43-letna voznica osebnega avtomobila zapeljala čez stopalo 51-letnice, ki je bila na sprehodu s psom. V novomeški bolnišnici so ugotovili, da so njene poškodbe lažje. Obema so odredili preizkus alkoholiziranosti, ki pri voznici ni zaznal alkohola, pri peški pa je rezultat pokazal 0,80 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

Prometni policisti so zjutraj na avtocestnem počivališču Starine sever kontrolirali tovorno vozilo s polpriklopnikom. V postopku so ugotovili, da 32-letni voznik iz Srbije vozi brez ustrezne kategorije, zato so mu tovorno vozilo IVECO S-WAY (vlečno vozilo brez priklopnika) zasegli, voznika pa privedli v takojšnji postopek na okrajno sodišče.

Metliški policisti so opoldne v Bereči vasi ustavljali osebni avtomobil brez registrskih tablic, ki najprej ni upošteval modre luči in sirene policistov. Ko so ga le uspeli ustaviti so ugotovili, da ga vozi 17-letnik iz naselja Dole. Slednji nima vozniškega izpita, avto brez tablic pa tudi ni bil registriran in ni bil zavarovan. Zanj so uvedli postopek o prekršku, je pa to že drugi avto, ki so mu ga zasegli v zadnjem času. Kljub mladosti ne gre za nepopisan list papirja, saj so ga za različna kazniva dejanja v zadnjih treh letih ovadili že več kot tridesetkrat, trinajstkrat obravnavali za različne prekrške iz področja javnega reda ter v zadnjih treh mesecih petkrat obravnavali za kršitve cestnoprometnih predpisov.

Krški policisti so zvečer v Leskovcu kontrolirali 21-letnega voznika osebnega avtomobila in posumili, da vozi pod vplivom prepovedanih substanc. Zasegli so mu nekaj posušenih rastlinskih delcev s sumom, da gre za konopljo. Hitri test na mamila je bil pri vozniku pozitiven, zato so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in zanj odredili še strokovni pregled. Pridržali ga niso, saj to ponj prišli prijatelji.

Kriminaliteta
Dopoldne so policisti v Novem mestu obravnavali 28-letnika in 25-letnico zaradi tatvine v trgovini. Par je prišel v eno izmed novomeških trgovin z otroškim vozičkom in nanj nadeval brezalkoholne pijače, kavo in različne detergente, v skupni vrednosti nekaj več kot 150 evrov. Z nabavljenim sta zapustila trgovino brez plačila, a so ju prestregli policisti, ki so se peljali na kraj. Ukradeno so jim zasegli in vrnili trgovini, za oba pa napisali kazensko ovadbo.

Brežiški policisti so popoldne zaradi suma storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe pridržali 44-letnika iz okolice Brežic. Slednji naj bi najprej z nožem poškodoval osebni avtomobil, nato pa še nekajkrat zabodel 35-letnika, ki je sedel na sopotnikovem sedežu (slednji se je branil s solzilcem, a ni bil uspešen). Kot kažejo prve ugotovitve, je osumljenec z avtom prekrižal pot vozilu, v katerem se je peljali poškodovani. Ker naj bi imeli neke stare zamere in dolžniško upniška razmerja, je 44-letnik kar kmalu od besed prešel k dejanjem. 44-letnika so pridržali, lažje poškodovanega 35-letnika pa so oskrbeli v bolnišnici.

Drzna tatvina
Zvečer, med 18.00 in 18.30 uro, so neznanci izkoristili krajšo odsotnost lastnice vozila, ki ga je parkirala ob HE Krško in odšla na tek. Razbili so steklo na vratih avtomobila in ukradli torbico z denarnico, osebnimi dokumenti, bančnimi karticami, nekaj gotovine in mobilni telefon. Ocenjujejo, da so ji povzročili za okoli dva tisoč evrov skrbi in stroškov.

Dogodki za sredo, 27.9.2023
Policisti so na številko 113 prejeli 327 klicev in obravnavali 88 dogodkov, ki so zahtevali posredovanje policije.

Mejne zadeve in tujci
V 24-tih urah so obravnavali 174 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili notranjo mejo. Večina je prijetih v Posavju (Brežice, Rigonce, Dobova, Trnje, Podvinje, Obrežje, Nova vas pri Mokricah).

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe so ob pol desetih dopoldne med Dobruško vasjo in Kronovim z modro lučjo in sireno ustavljali dva sumljiva polno naložena avtomobila hrvaških tablic. Voznik prvega avtomobila je v bližini Bele cerkve ustavil na odstavnem pasu, nato pa preskočil varovalno ograjo in zbežal v gozd (v avtu pa je ostalo devet državljanov Turčije, ki so na nedovoljen način vstopili v Slovenijo). Operativno komunikacijski center novomeške policijske uprave je za iskanje dodatno angažiral še policiste iz Šentjerneja, Novega mesta, Trebnjega in vodnike službenih psov, prav tako pa o bežečem drugem vozilu obvestil ljubljanski operativno-komunikacijski center. V obsežni iskalni akciji je slabo uro po dogodku policist – vodnik službenega psa izsledil 27-letnega državljana Kosova, ki je vozil prvi avto. 27-letnika so vklenili in odpeljali v pridržanje.

Drugo vozilo so trebanjski policisti ustavljali na avtocesti, nakar je voznik med Trebnjem in Bičem sunkovito zapeljal na levi prometni pas, se ustavil in zbežal. Nekaj minut po sedmi zvečer so prometni policisti prijeli pri Velikem Gabru 22-letnega voznika, državljana Kosova, prijeli, ga vklenili in odpeljali v pridržanje. V avtu je vozil šest tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili notranjo mejo (državljani Turčije).

Obe vozili so zasegli, oba voznika kazensko ovadili, postopki s tujimi državljani še niso zaključeni.

Krški policisti so nekaj pred poldnevu na Libni opazili sumljivo vozilo hrvaških tablic, ki je bilo polno oseb. Ko so ga začeli ustavljati z modro lučjo in sireno, je voznik pospešil s hitrostjo vožnje, nato pa ustavil in zbežal v gozd. V vozilu je ostali šest tujcev, državljanov Turčije, ki so jih v postopek preveli brežiški policisti. Postopki s tujci še niso zaključeni.

Na kraj je bilo napoteno večje število policistov iz Krškega, Brežic, Šentjerneja, vodnikov službenih psov in državne specializirane enote za nadzor državne meje. Kljub intenzivnemu iskanju, pri katerem so območje pregledovali tudi z dronom, voznik oziroma osumljenec še ni bil izsleden. Aktivnosti na terenu še potekajo.

  • Pobegli osumljenec naj bi bil velik okoli 170 cm, čokate postave, kratko postrižen, oblečen v zeleno, olivno zeleno majico s kratkimi rokavi in v dolgih hlačah podobne barve.

Prometna varnost
Policisti so obravnavali osem prometnih nesreč, od tega so bile štiri z lažjimi poškodbami.

Na Lazah so novomeški policisti obravnavali prometno nesrečo, v kateri se je lažje poškodovala 29-letna motoristka. V ovinku ji je nasproti preveč po sredini pripeljal voznik kombija, tako da je motoristka v izogib trčenja zapeljala na bankino in padla. Pri tem se je lažje poškodovala.

Krški policisti so popoldne v Krškem ustavili 18-letnega voznika, za katerega se jim je zdelo, da se jih izogiba. Posumili so, da vozi pod vplivom prepovedanih substanc in naredili hitri test na mamila, ki je bil pozitiven. Odredili so mu strokovni pregled in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Po prejemu rezultata strokovnega pregleda bodo ustrezno ukrepali.

Regijski center za obveščanje je ob 13:21 uri obvestil policiste o prometni nesreči med Lokvico in Bušinjo vasjo, pri kraju Trnovec. Po prvih ugotovitvah ogleda so bila v prometni nesreči udeležena tri vozila. Do prometne nesreče naj bi prišlo med nepravilnim prehitevanjem, ker se voznik ni prepričal, če to lahko stori na varen način. 54-letnega povzročitelja prometne nesreče so z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. Naj bi bil lažje poškodovan. Zaradi ogleda in odstranjevanja posledic nesreče je bil promet na tem delu oviran dobri dve uri. Alkotest je bil pri vseh treh voznikih negativen.

Nekaj po drugi popoldne se je zgodila prometna nesreča v Dolenjem Mokre polju. Po prvih ugotovitvah ogleda je 21-letni voznik med vožnjo iz neznanega razloga zapeljal na nasprotno smerno vozišče in trčil v avto, ki ga je pravilno po svoji strani pripeljal 52-letni voznik iz Nizozemske. Slednji je imel v avtu sopotnico. Po trčenju je njuno vozilo odbilo s ceste, kjer je obstalo na strehi. Oba sta se lažje poškodovala. Policisti so obema voznikoma odredili preizkus alkoholiziranosti, ki ni pokazal prisotnosti alkohola. Za 21-letnika so uvedli postopek o prekršku. Zaradi nesreče je bil prometa oviran do četrte ure.

Sevniški policisti so popoldne na Orešju nad Sevnico obravnavali prometno nesrečo avtošole in še enega vozila, v kateri sta se poškodovali obe voznici. Po prvih ugotovitvah naj bi 22-letna voznica osebnega avtomobila vozila na prekratki varnosti razdalji za avtom avtošole, ki ga je vozila 21-letna kandidatka z inštruktorjem, in trčila vanjo. Policisti so obema odredili preizkus alkoholiziranosti, ki ni pokazal prisotnosti alkohola.

Pridržali pijanega kršitelja
Krški policisti so zvečer zaradi kršitve javnega reda in miru intervenirali v Spodnjem Starem gradu. Kršitelj iz okolice krškega je iz kraja zbežal pred prihodom policistov, a se kasneje vrnil in pijan razgrajal naprej. Drugič so ga prestregli, a se tudi ob prisotnosti policistov ni pomiril in je razgrajal naprej ter se nedostojno vedel do policistov. Vklenili so ga in odpeljali v pridržanje.

Vlomi in tatvine
V zadnjem tednu dni so neznanci vlomili v vikend v Gorenjih Sušicah. Odpeljali so motorno žago, kovinsko posodo za gorivo, več različnega orodja, nahrbtno kosilnico, 130 kg krompirja in avtomobilsko prikolico. Lastnikom so povzročili za vsaj tisoč dvesto evrov škode.

V Straži so policisti iz Dolenjskih Toplic obravnavali tatvino treh traktorskih pogonskih gredi (kardanov). Lastniku so povzročili za okoli tisoč evrov škode. Podobno kaznivo dejanje so obravnavali novomeški policisti v Selah pri Ratežu – tam je lastniku tudi izginil kardan v rumenem ohišju (storilec se je potrudil in ga snel iz traktorja), ter hidravlična poteznica črne barve. Lastniku so povzročili za nekaj sto evrov škode.

Robert Perc
vodja centra
Policijska uprava Novo mesto

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran