radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniObravnavni primer s področja prepovedanih drog na Goriškem
Včeraj, 11. oktobra zvečer, so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica v Novi Gorici 44–letnemu moškemu v postopku zasegli delce posušene rastline, saj je obstajal sum, da gre za posest prepovedane droge. Policisti so zasežene rastlinske delce poslali v nadaljnjo analizo in če bo rezultat preliminarnega testa pozitiven, bo zoper omenjenega moškega uveden prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Na Tolminskem zaradi neprimerne hitrosti padel in se poškodoval avstrijski motorist
Včeraj, 11. oktobra ob 14.37, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije na glavni cesti med Ušnikom in Podselom (občina Tolmin), kjer se je telesno poškodoval tuj voznik motornega kolesa. Na kraju so tolminski policisti z zbiranjem obvestil in ogledom kraja prometne nezgode ugotovili, da je 60–letni motorist, državljan Avstrije, vozil po omenjeni cesti iz Čiginja proti kraju Podselo. Ko je pripeljal v levi pregledni ovinek je zaradi neprilagojene hitrosti bočno trčil v varnostno ograjo in po več desetih metrih drsenja z motornim kolesom padel po tleh ter se poškodoval. Kasneje so na kraju poleg policistov posredovali tudi gasilci PGD Tolmin in reševalci NMP ZD Tolmin, ki so oskrbeli poškodovanega motorista. Povzročitelju prometne nesreče bo zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa izdan plačilni nalog.

Na Kobariškem se je med plovbo po reki Soči huje poškodoval švicarski kajakaš
Danes, 12. oktobra ob 12.03, je bila Policija obveščena, da se je pod naseljem Trnovo ob Soči, na odseku reke Soče, ki se imenuje Otona, poškodoval tuj kajakaš. Po sedaj zbranih podatkih se je 19–letni kajakaš, državljan Švice, med plovbo v lastni režiji po reki Soči telesno poškodoval (izpah desnega ramena). Na kraj so bili s strani pristojne službe napoteni tudi tamkajšnji gorski reševalci GRS in reševalci NM ZD Tolmin, ki so poškodovanemu Švicarju nudili prvo pomoč. Policisti PP Bovec so glede na sedanje ugotovitve tujo krivdo izključili in bodo o ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Iz prometa izločili voznika zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog
Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so včeraj, 11. oktobra v večernih urah, na območju Dornberka ustavili in kontrolirali 53-letnega voznika osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka je bil voznika odrejen hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kanabis), zato je bil vozniku v nadaljevanju odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je voznik opravil v zdravstveni ustanovi. Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), glede na vsa ugotovljena dejstva bo zoper voznika podan ustrezen ukrep.

Policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu.

Več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20

Na Tolminskem iz prometa izločili voznika zaradi vožnje pod vplivom alkohola
Včeraj, 11. oktobra okoli 14. ure, so policisti v Tolminu ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat odrejenega preizkusa je pokazal, da je slednji vozil pod vplivom alkohola (0.65 mg/l alkohola v organizmu). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/34-novice/aktualno/483-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran