radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 197 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 451 klicev.

Obravnavali so 47 prometnih nesreč z materialno škodo in 1 s hujšimi poškodbami, zasegli so 3 vozila. S področja kriminalitete so obravnavali 6 vlomov in 10 tatvin, zaradi kršitev javnega reda so intervenirali v 16 primerih.

Na območju PU Koper so policisti v zadnjem vikendu obravnavali 76 nezakonitih prehodov državne meje.

14. 10.
Ob 1. uri so v Postojni ustavili 27-letnega voznika osebnega avtomobila, kateremu je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0.73 mg/l. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 2.40 uri so v Kopru ustavili 25-letnega voznika osebnega avtomobila, kateremu je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0.88 mg/l. Sledi obdolžilni predlog.

Koprski policisti so obravnavali nasilje v družini. Nasilnemu moškemu so izrekli prepoved približevanja, vendar je odredbo kršil, zato so mu odredili pridržanje in bo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Sledi kazenska ovadba.

Ob 11.20 so pri Kozini ustavili 52-letnega motorista, ki je peljal 153 km/h, poleg tega nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozilo so mu zasegli, sledi obdolžilni predlog.

Popoldan so pri Kastelcu izmerili hitrost vožnje 149 km/h na odseku, kjer je hitrost s splošnim prometnim znakom omejena na 90 km/h. 46-letnemu vozniku osebnega avtomobila sledi obdolžilni predlog.

Ob 15.20 so na izvozu Senožeče ustavili 69-letnega voznika osebnega avtomobila in ugotovili, da vozi brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Sledi obdolžilni predlog, vozilo so mu zasegli.

Ob 15.46 so v Črnotičah ustavili osebni avtomobil Mercedes benz karavan, nemške registracije, ki ga je vozil 33-letni državljan Ukrajine. Prevažal je 5 državljanov Turčije, ki so mejo prestopili nezakonito. Postopki še potekajo, sledi kazenska ovadba.

Na Senčni poti v Portorožu sta ob 16. uri trčila dva mopedista. Nesrečo je povzročil 20 letnik, ki je vozil po Senčni poti od predora v Portorožu proti Luciji. Ker na smernem vozišču brez označenih prometnih pasov ni vozil po desni strani smernega vozišča, temveč je z vozilom zapeljal na nasprotno stran, je trčil v nasproti vozečega voznika mopeda, katerega je vozil 18-letnik. Povzročitelj se je pri trčenju huje poškodoval, sledi mu kazenska ovadba za kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu. Poleg tega je bil opravljen hitri test na droge pozitiven na amfetamine in metadon.

Ob 17. uri je pri Kastelcu 46-letni voznik z osebnim avtomobilom peljal 159 km/h (pri omejitvi 90 km/h). Sledi obdolžilni predlog.

Ob 18. uri so v Hrpeljah ustavili 27-letnega voznika tovornega vozila, pri katerem je bil hitri test za droge pozitiven na kanabis. Strokovni pregled je odklonil, sledi obdolžilni predlog.

Zvečer nam je lovski čuvaj prijavil sum krivolova. Pri Marezigah je namreč našel ustreljeno srnjad. Obveščen je bil lovski čuvaj, kadaver bo prevzel higienik. Zbirajo se informacije v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja Nezakonit lov.

Ob 20.27 so v Podgorju ustavili osebni avtomobil Jeep Renegade, češke registracije, ki ga je vozil 24-letni državljan Kosova. Prevažal je 5 državljanov Turčije, ki so mejo prestopili nezakonito. Postopki še potekajo, sledi kazenska ovadba.

V Piranu je nekdo ukradel električni skiro znamke Ekospeed, črne barve z rdečimi nalepkami, vreden 1200 evrov.

15. 10.
Ob 1.50 se je sprožil alarm v eni od prodajaln v Luciji. Neznanci so ukradli zaenkrat različne cigarete.

V Luciji so vlomili v dva avtobusa in ukradli plačilne kartice za plačevanje goriva.

Ob 15.45 smo dobili prijavo očividca, ki je povedal, da na parkirišču pri olimpijskem bazen v Kopru nekdo 'drifta', pri tem pa je trčil v dve parkirani vozili. Policisti so izsledili 37-letnega voznika. Odrejen preizkus alkoholiziranosti je pokazal rezultat 0,94 mg/l, s katerim se ni strinjal, zato je bil odpeljan na strokovni pregled. Sledi obdolžilni predlog (po 105/4-4) in hitri postopek (po 45/10 in 110/4 ZPrCP).

Ob 20.39 so pri Podgorju ustavili kombi Citroën Jumper, nemške registracije, ki ga je peljal 43-letni državljan Ukrajine. Prevažal je 17 državljanov Turčije, ki so prestopili mejo nezakonito. Postopki še potekajo.

16. 10.
Ponoči so v Postojni ustavili 53-letnega voznika, kateremu je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,72 mg/l, zatem pa še 41-letno voznico osebnega avtomobila, kateri je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,91 mg/l. Obema sledi obdolžilni predlog. Kmalu zatem so 53-letnega voznika ponovno ustavili (ko je vozil v času izrečenega ukrepa prepovedi vožnje motornih vozil) in mu zasegli vozilo.

V Sežani je nekdo iz zaprtega kontejnerja ukradel 24 akumulatorjev, vrednih približno 5000 evrov.

Ob 7.30 so na počivališču Ravne ustavili voznika tovornega vozila, državljana Hrvaške. Ker ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja, so mu vozilo zasegli, sledi obdolžilni predlog.

Nacionalna akcija - Aktivnosti za večjo varnost pešcev v letu 2023
V ponedeljek, 16. oktobra 2023, se začenja enotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden. Akcijo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija v sodelovanju z Zvezo ZŠAM Slovenije.
Policisti bodo poostreno nadzirali pešce v prometu, predvsem ob jutranjih in večernih urah ter ob slabši vidljivosti.

V letošnjem letu je bilo prometnih nesrečah udeleženih nekoliko manj pešcev kot je povprečje v zadnjem petletnem obdobju, se pa posledice v teh nesrečah niso bistveno zmanjšale. Še vedno ostaja najpogostejši vzrok za prometne nesreče z udeležbo pešcev neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilni premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev. Za prometne nesreče s hujšimi posledicami sta najpogostejša vzroka nepravilnosti pešcev in neprilagojena hitrost.

Na območju PU Koper smo v letu 2023 obravnavali 33 prometnih nesreč z udeležbo pešcev. V tem času je bilo 5 (lani 7) pešcev hudo telesno poškodovanih, 25 (26) pa lažje telesno poškodovanih. Pri pregledu lokacij prometnih nesreč ugotavljamo, da se je največ nesreč pripetilo na območju PP Piran (5), PP Postojna (4) in PP Koper (5).

V času izvajanja akcije bodo policisti posebej pozorni na spoštovanje predpisov voznikov motornih vozil do pešcev glede izsiljevanja prednosti pešcev na zaznamovanih prehodih za pešce, in tudi na spoštovanje predpisov pešcev, uporabo odsevnih teles, varno prečkanje vozišč, pravilno stran hoje.

Več: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120111-pesec-bodi-viden-bodi-previden-v-ponedeljek-se-zacne-preventivna-akcija-za-vecjo-varnost-pescev

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran